Alkohol odličan za zdravlje starijih ljudi

Nije samo crno vino dobro za zdravlje (zbog antioksidantskih svojstava), već i sva druga alkoholna pića, pod uslovom da imate više od 60 godina i da pijete umereno.

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da kod starijih osoba, umereno konzumiranje alkohola može da poboljša epizodno pamćenje, tj. sposobnost pamćenja specifičnih događaja.

“Naši rezultati ukazuju da osobe starije od 60 godina koje konzumiraju jednu do dve čaše alkohola dnevno imaju bolje kognitivno funkcionisanje i veći obim hipokampusa od trezvenjaka”, objasnio je vođa istraživanja Brajan Dauner, sa Univerziteta u Teksasu.

Vrsta konzumiranog alkohola nije bitna – pivo, vino, žestoka pića, likeri…

“Naše istraživanje ne pravi razliku između raznih vrsta alkohola, ali su ranije studije pokazale da crno vino ima posebno dobre efekte”, naveo je Dauner.

Objavljena u američkom časopisu “Alchajmerova bolest i ostale demencije”, studija se temelji na podacima o 660 pacijenata koji su bili obuhvaćeni anketom o konzumiranju alkohola i koji su bili podvrgnuti nizu neuropsiholoških testova.

Istraživanja na životinjama sugerišu da umereno konzumiranje alkohola može da poveća obim hipokampusa, tako što podstiče proizvodnju novih nervnih ćelije.

Umerena količina alkohola, takođe, može da poveća oslobađanje hemijskih supstanci u mozgu koje utiču na funkcije obrade podataka.

Na žalost, kod ljudi, ovi pozitivni efekti na mozak mogu se osetiti samo u poznim godinama života.

“Alkohol ne deluje na isti način na mozak mlađe osobe. A to je šteta, jer bi to bio dobar izgovor da se svrati u kafić i popije piće u svoje zdravlje”, zaključio je Dauner.

 

penzioneri.me/Flickr.com

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci