Alkohol odličan za zdravlje starijih ljudi

Nije samo crno vino dobro za zdravlje (zbog antioksidantskih svojstava), već i sva druga alkoholna pića, pod uslovom da imate više od 60 godina i da pijete umereno.

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da kod starijih osoba, umereno konzumiranje alkohola može da poboljša epizodno pamćenje, tj. sposobnost pamćenja specifičnih događaja.

“Naši rezultati ukazuju da osobe starije od 60 godina koje konzumiraju jednu do dve čaše alkohola dnevno imaju bolje kognitivno funkcionisanje i veći obim hipokampusa od trezvenjaka”, objasnio je vođa istraživanja Brajan Dauner, sa Univerziteta u Teksasu.

Vrsta konzumiranog alkohola nije bitna – pivo, vino, žestoka pića, likeri…

“Naše istraživanje ne pravi razliku između raznih vrsta alkohola, ali su ranije studije pokazale da crno vino ima posebno dobre efekte”, naveo je Dauner.

Objavljena u američkom časopisu “Alchajmerova bolest i ostale demencije”, studija se temelji na podacima o 660 pacijenata koji su bili obuhvaćeni anketom o konzumiranju alkohola i koji su bili podvrgnuti nizu neuropsiholoških testova.

Istraživanja na životinjama sugerišu da umereno konzumiranje alkohola može da poveća obim hipokampusa, tako što podstiče proizvodnju novih nervnih ćelije.

Umerena količina alkohola, takođe, može da poveća oslobađanje hemijskih supstanci u mozgu koje utiču na funkcije obrade podataka.

Na žalost, kod ljudi, ovi pozitivni efekti na mozak mogu se osetiti samo u poznim godinama života.

“Alkohol ne deluje na isti način na mozak mlađe osobe. A to je šteta, jer bi to bio dobar izgovor da se svrati u kafić i popije piće u svoje zdravlje”, zaključio je Dauner.

 

penzioneri.me/Flickr.com

Slične novosti

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Ana Ana - apr 15, 2024

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su…

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani
ljudi, Novosti, Penzije
shares272 views

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani

Ana Ana - apr 15, 2024

Kako povećati broj nedostajućih sudija, pitanje je koje se iz godine u godinu ponavlja. Sudski savjet jedan je od glavnih igrača u procesu…

PENZIONERI ZA VOLANOM: Da li ih treba redovno testirati?
ljudi, Novosti, Propisi
shares467 views

PENZIONERI ZA VOLANOM: Da li ih treba redovno testirati?

Ana Ana - apr 15, 2024

Peter Meking nije imao nijednu saobraćajnu nesreću u posljednjih pedeset godina. I želi da tako ostane. Ovaj sedamdesetogodišnjak dobrovoljno se prijavio za provjeru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci