Alkohol odličan za zdravlje starijih ljudi

Nije samo crno vino dobro za zdravlje (zbog antioksidantskih svojstava), već i sva druga alkoholna pića, pod uslovom da imate više od 60 godina i da pijete umereno.

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da kod starijih osoba, umereno konzumiranje alkohola može da poboljša epizodno pamćenje, tj. sposobnost pamćenja specifičnih događaja.

“Naši rezultati ukazuju da osobe starije od 60 godina koje konzumiraju jednu do dve čaše alkohola dnevno imaju bolje kognitivno funkcionisanje i veći obim hipokampusa od trezvenjaka”, objasnio je vođa istraživanja Brajan Dauner, sa Univerziteta u Teksasu.

Vrsta konzumiranog alkohola nije bitna – pivo, vino, žestoka pića, likeri…

“Naše istraživanje ne pravi razliku između raznih vrsta alkohola, ali su ranije studije pokazale da crno vino ima posebno dobre efekte”, naveo je Dauner.

Objavljena u američkom časopisu “Alchajmerova bolest i ostale demencije”, studija se temelji na podacima o 660 pacijenata koji su bili obuhvaćeni anketom o konzumiranju alkohola i koji su bili podvrgnuti nizu neuropsiholoških testova.

Istraživanja na životinjama sugerišu da umereno konzumiranje alkohola može da poveća obim hipokampusa, tako što podstiče proizvodnju novih nervnih ćelije.

Umerena količina alkohola, takođe, može da poveća oslobađanje hemijskih supstanci u mozgu koje utiču na funkcije obrade podataka.

Na žalost, kod ljudi, ovi pozitivni efekti na mozak mogu se osetiti samo u poznim godinama života.

“Alkohol ne deluje na isti način na mozak mlađe osobe. A to je šteta, jer bi to bio dobar izgovor da se svrati u kafić i popije piće u svoje zdravlje”, zaključio je Dauner.

 

penzioneri.me/Flickr.com

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci