Jutarnji trening od 30 minuta učiniće čuda za vaš krvni pritisak

Fizička aktivnost je i te kako važna za naše zdravlje

Samo 30 minuta jutarnjih vežbi može da vam pomogne da se rešite recepata za lekove za visok pritisak i učini ga normalnim tokom dana.

Naučnici iz Australije su otkrili da kratka serija vežbi, u ovom slučaju hodanje na traci u srednjoj brzini, može da zameni lekove kod nekih pacijenata. Prema rečima Britanskog udruženja za krvni pritisak, jedna od 3 odrasle osobe ima visok krvni pritisak, ili ti 31 odsto muškaraca i 28 odsto žena u Engleskoj.

Vežbanje može da reguliše krvni pritisak. Foto: Pixabay.com

Vežbanje smanjuje krvni pritisak tako što jača srce jer što lakše pumpa krv, manje su opterećene arterije i niži je krvni pritisak. Istraživači sa Univerziteta Zapadna Australije u Pertu ispitali su rezultate koje su dobili za prekomerno teške i gojazne muškarce i žene starosti od 55 do 80 godina.

Istraživanje je izvedeno u laboratorisjki kontrolisanim uslovima. Beneficije su se najviše videle kod žena koje su dodale i tratkotrajne vežbe i toku dana u svoju rutinu.

Nije jasno zašto postoji razlika između polova, ali sumnja se da je to posledica više faktora. Neke od njih su različite reakcije na adrenalin tokom vežbanja i činjenica da su sve žene u istraživanju bile u postmenopauzi i samim tim izložene većem riziku od kardiovaskularnih oboljenja. Ono što je odlično, jeste da su eksperti otkrili da jutarnje vežbanje može da bude dobro po zdravlje starijih ljudi.

Žene u menopauzi imaju veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Foto-ilustracija: Profimedia

Krvni pritisak izražava se dvema brojkama. Sistolični pritisak koji se označava većim brojem je jačina kojom srce pumpa pritisak, a manji broj pokazuje diastolični pritisak je otpor koji protok krvi trpi u krvotoku. Visokim pritiskom se smatra onaj koj ije veći od 140 sa 90, idealnim onaj od 90 sa 60 i so 120 do 80. Nizak je pritisak koji je 90 sa 60 i manje.  

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci