Jutarnji trening od 30 minuta učiniće čuda za vaš krvni pritisak

Fizička aktivnost je i te kako važna za naše zdravlje

Samo 30 minuta jutarnjih vežbi može da vam pomogne da se rešite recepata za lekove za visok pritisak i učini ga normalnim tokom dana.

Naučnici iz Australije su otkrili da kratka serija vežbi, u ovom slučaju hodanje na traci u srednjoj brzini, može da zameni lekove kod nekih pacijenata. Prema rečima Britanskog udruženja za krvni pritisak, jedna od 3 odrasle osobe ima visok krvni pritisak, ili ti 31 odsto muškaraca i 28 odsto žena u Engleskoj.

Vežbanje može da reguliše krvni pritisak. Foto: Pixabay.com

Vežbanje smanjuje krvni pritisak tako što jača srce jer što lakše pumpa krv, manje su opterećene arterije i niži je krvni pritisak. Istraživači sa Univerziteta Zapadna Australije u Pertu ispitali su rezultate koje su dobili za prekomerno teške i gojazne muškarce i žene starosti od 55 do 80 godina.

Istraživanje je izvedeno u laboratorisjki kontrolisanim uslovima. Beneficije su se najviše videle kod žena koje su dodale i tratkotrajne vežbe i toku dana u svoju rutinu.

Nije jasno zašto postoji razlika između polova, ali sumnja se da je to posledica više faktora. Neke od njih su različite reakcije na adrenalin tokom vežbanja i činjenica da su sve žene u istraživanju bile u postmenopauzi i samim tim izložene većem riziku od kardiovaskularnih oboljenja. Ono što je odlično, jeste da su eksperti otkrili da jutarnje vežbanje može da bude dobro po zdravlje starijih ljudi.

Žene u menopauzi imaju veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Foto-ilustracija: Profimedia

Krvni pritisak izražava se dvema brojkama. Sistolični pritisak koji se označava većim brojem je jačina kojom srce pumpa pritisak, a manji broj pokazuje diastolični pritisak je otpor koji protok krvi trpi u krvotoku. Visokim pritiskom se smatra onaj koj ije veći od 140 sa 90, idealnim onaj od 90 sa 60 i so 120 do 80. Nizak je pritisak koji je 90 sa 60 i manje.  

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci