Jutarnji trening od 30 minuta učiniće čuda za vaš krvni pritisak

Fizička aktivnost je i te kako važna za naše zdravlje

Samo 30 minuta jutarnjih vežbi može da vam pomogne da se rešite recepata za lekove za visok pritisak i učini ga normalnim tokom dana.

Naučnici iz Australije su otkrili da kratka serija vežbi, u ovom slučaju hodanje na traci u srednjoj brzini, može da zameni lekove kod nekih pacijenata. Prema rečima Britanskog udruženja za krvni pritisak, jedna od 3 odrasle osobe ima visok krvni pritisak, ili ti 31 odsto muškaraca i 28 odsto žena u Engleskoj.

Vežbanje može da reguliše krvni pritisak. Foto: Pixabay.com

Vežbanje smanjuje krvni pritisak tako što jača srce jer što lakše pumpa krv, manje su opterećene arterije i niži je krvni pritisak. Istraživači sa Univerziteta Zapadna Australije u Pertu ispitali su rezultate koje su dobili za prekomerno teške i gojazne muškarce i žene starosti od 55 do 80 godina.

Istraživanje je izvedeno u laboratorisjki kontrolisanim uslovima. Beneficije su se najviše videle kod žena koje su dodale i tratkotrajne vežbe i toku dana u svoju rutinu.

Nije jasno zašto postoji razlika između polova, ali sumnja se da je to posledica više faktora. Neke od njih su različite reakcije na adrenalin tokom vežbanja i činjenica da su sve žene u istraživanju bile u postmenopauzi i samim tim izložene većem riziku od kardiovaskularnih oboljenja. Ono što je odlično, jeste da su eksperti otkrili da jutarnje vežbanje može da bude dobro po zdravlje starijih ljudi.

Žene u menopauzi imaju veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Foto-ilustracija: Profimedia

Krvni pritisak izražava se dvema brojkama. Sistolični pritisak koji se označava većim brojem je jačina kojom srce pumpa pritisak, a manji broj pokazuje diastolični pritisak je otpor koji protok krvi trpi u krvotoku. Visokim pritiskom se smatra onaj koj ije veći od 140 sa 90, idealnim onaj od 90 sa 60 i so 120 do 80. Nizak je pritisak koji je 90 sa 60 i manje.  

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci