Krađa, uglavnom po samoposlugama, ubedljivo je najrasprostranjeniji zločin među starijim prestupnicima u Japanu

Krađa, uglavnom po samoposlugama, ubedljivo je najrasprostranjeniji zločin među starijim prestupnicima u Japanu

Japan se trenutno nalazi na udaru talasa kriminala starijih sugrađana – stopa zločina koje čine ljudi stariji od 65 godina poslednjih 20 godina u stalnom je porastu. Novinar BBC-ja Ed Batler zapitao se zašto.

U svratištu u Hirošimi – za kriminalce koji se puštaju iz zatvora nazad u društvo, Tošio Takata (69) kaže mi da je zakon prekršio zato što je siromašan. Želeo je negde da živi bez ikakvih troškova, pa čak i ako je to iza rešetaka.

– Dostigao sam godine za penziju i tada shvatio da sam ostao bez novca. Zato mi je na pamet palo “možda bih mogao da živim bez ikakvih životnih troškova kad bih živeo u zatvoru” – kaže on.

– I tako sam uzeo bicikl, odvezao se u policijsku stanicu i čoveku tamo rekao: Vidite, ukrao sam ovo – dodao je.

Plan je funkcionisao. Bio je to Tošiov prvi prekršaj, počinjen kada je imao 62 godine, ali japanski sudovi ozbiljno tretiraju sitnu krađu, tako da mu je to bilo dovoljno da ga osude na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana.

Nizak, mršav i sa sklonošću ka kikotanju, Tošio uopšte ne liči na okorelog kriminalca, a kamoli na nekoga ko bi pretio ženama nožem. Ali kad su ga pustili sa odsluženja prve kazne, on je učinio upravo to.

Zbog siromaštva i bede žele da odu u zatvor, tamo imaju besplatnu hranu; Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

A ONDA JE UČINIO JOŠ JEDAN PREKRŠAJ, DA BI OTIŠAO U ZATVOR

– Otišao sam u park i zapretio im. Nisam želeo da im naudim. Samo sam im pokazao nož u nadi da će neka od njih pozvati policiju. Jedna jeste – prisetio se.

Tošio je sveukupno u zatvoru proveo polovinu od sledećih osam godina. Na pitanje da li mu se dopada u zatvoru, a on mi ističe još jednu finansijsku dobit – i dalje mu se isplaćuje penzija iako je iza rešetaka.

 Nije da mi se sviđa, ali tamo mogu da živim besplatno – kaže on i nastavlja – A kad izađem, uštedeo sam neki novac. Zato nije toliko bolno.

Tošio slučaj predstavlja upečatljiv trend u japanskom podzemlju. U društvu u kom se zakon izuzetno poštuje, sve veću stopu zločina čine osobe starije od 65 godina. Na ovu starosnu grupu je 1997. godine “odlazila” svaka 20 presuda, ali 20 godina kasnije ta cifra je porasla na skoro svaku petu – što je stopa koja daleko nadmašuje rast starijih od 65 godina kao dela populacije (iako danas čine više od četvrtine ukupnog stanovništva).

I kao i Tošio, mnogi od ovih koji krše zakon su povratnici. Od 2.500 starijih osoba od 65 godina osuđenih 2016. godine, više od trećine već su dobili pet ili više presuda.

Najčešće kradu po samoposlugama; Foto: Profimedia

TOŠIO NIJE JEDINI 

Drugi primer je Keiko (nije joj pravo ime). Ima sedamdeset godina, sitna i uredno obučena, i ona kaže da joj je siromaštvo došlo glave.

– Nisam se slagala sa mužem. Nisam imala gde da živim i gde da ostanem. I tako mi je to postao jedini izbor: da kradem – kaže ona.

Navela je i da slabo pokretne žene u 80. godinama čine krivična dela, da bi dospele u zatovr .

– Čak i žene u 80. koje ne mogu pravilno da hodaju čine zločine. To je zato što ne mogu da obezbede sebi hranu, novac – rekla je.

Kada je ovo izjavila, Keiko je bila u hostelu za bivše prestupnike. U međuvremenu je procurela informacija da je ponovo uhapšena i trenutno služi još jednu kaznu za krađu u samoposluzi.

Krađa, uglavnom po samoposlugama, ubedljivo je najrasprostranjeniji zločin među starijim prestupnicima. Uglavnom kradu hranu vrednu manje od 3.000 jena (24 evra) iz radnje koju redovno posećuju.

penzioneri.me/Telegraf.rs/bbc.com

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci