Predsjednik “mekog srca”

Bivši crnogorski predsjednik Filip Vujanović ostaće upamćen kao rekorder među kolegama regiona po broju pomilovanja. Od zatvora je poštedio 500 osuđenika. Epitet predsjednika ,,mekog srca” pratile su kritike ne samo zbog neuobičajene statistike, već i zbog toga koje je ljude osuđene za teška krivična djela, kroz institut pomilovanja, poštedio kazne.

U pomilovanju predsjednika države crnogorski zatvorenici vide brži put za izlaz na slobodu. Bivši predsjednik Filip Vujanović za 15 godina vladavine primio je oko 2.500 molbi za pomilovanje. Ruku milosti stavio je na petinu. Sve, kaže, po zakonu.

“Ne pripadam, kako se manipulacijama saopštava, predsjednicima koji su bili široke ruke u pomilovanjima. Ja sam za ovih 15 godina slijedio državnu politiku, koja je kroz proces resocijalizacije pratila izvršenje krivičnih sankcija i potrebu da se upućuju na izdržavanje kazne koji čekaju izdržavanje kazne”, rekao je Vujanović za RTCG.

Predsjednik na kraju svake godine objavi broj primljenih molbi i broj onih koje je odobrio. Umjesto imena poznati su inicijali zatvorenika. Sve to nevladinom sektoru otežava praćenje sistema pomilovanja, ali i formiranje statistike.

“Ono što je karakteristično za Crnu Goru, odnosno za vrijeme mandata Filipa Vujanovića, je da je u prvim godinama svog mandata davao jako puno pomilovanja, po tome smo čak bili od Savjeta Evrope prepoznati kao jedna od tri vodeće države koje su davale izrazito veliki broj pomilovnja u odnosu na broj stanovnika”, smatra Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

Uz institut pomilovanja i Zakon o amnestiji previše mogućnosti je za slobodu nakon izvršenog krivičnog djela. Ta dva instituta, koliko god bila čin milosrdja sa jedne strane,sa druge strane, grubo poništavaju rijetko presuđujuće odluke crnogorskog pravosuđa, što djeluje destimulativno i na rad sudskih organa.

“Čini mi se da se na taj način šalje jedna jasna poruka, a to je da upravo je dozvoljeno nepoštovati zakon, vršiti kriminalne radnje ako ste na bilo koji način odani, lojalni vladajučoj eliti u Crnoj Gori”, kazala je Tamara Milaš iz Centra za građansko obrazovanje.

Ministarstvo pravde, predsjedniku dostavlja prijedlog da li bi neki zatvorenik trebalo ili ne da bude pomilovan. Oni tvrde i da su pomilovanja uglavnom data za laka krivična djela, a kratke kazne pretvarane u uslovne ili novčane.

“Najčešće su to teška zdravstena stanja, kao i situacije kada posljedice izvršenog djela teško pogađaju osuđeno lice”, kazala je Nataša Radonjić iz Ministarstva pravde.

Vujanović je naveo kako nije bilo nijednog pomilovanja za koje nije imao pozitivno mišljenje ministra pravde.

“U svim slučajevima je to bilo pozitivno mišljenje. U nekim slučajevima sam pravio redukciju u odnosu na njegove predloge ili ih nijesam usvajao”, kazao je bivši predsjednik.

Novi zakon o pomilovanju stupio je na snagu prije skoro šest godina. Njime je ukinuto obavezno mišljenje suda, a predsjedniku je data mogućnost da oprašta na sopstvenu inicijativu.

Kriminal je u porastu što smo mi kao cjelokupno društvo zato krivi .Društvo koje daje aplauze za one koje bacaju molotov koktele na policiju ,i društvo koje aplaudira kada poslanici nasrđu na čuvare reda i mira , društvo koje osuđuju čuvare mira i reda kada pokušaju da silom naprave red jer jedino oni imaju zakonsko pravo za to a društvo ih zato osudi, onda se pitam koje kriv za to.Upitajmo se svi dali smo mi kao društvo zato krivi ili je neko drugi.

 

penzioneri.me/rtcg

Slične novosti

U Francuskoj od 1. marta dozvoljen boravak kućnih ljubimaca u staračkim domovima
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
3 shares251 views

U Francuskoj od 1. marta dozvoljen boravak kućnih ljubimaca u staračkim domovima

Redakcija - mar 03, 2024

Boravak kućnih ljubimaca kao što su psi, mačke, ribice i male ptice, od 1. marta je dozvoljen u staračkim domovima u Francuskoj, ali…

Švajcarci na referendumu odlučuju o 13. penziji, ali i podizanju starosne granice za njeno dobijanje
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares398 views

Švajcarci na referendumu odlučuju o 13. penziji, ali i podizanju starosne granice za njeno dobijanje

Redakcija - mar 03, 2024

Švajcarci će danas glasati o dvije inicijative kojima se želi promijeniti život penzionera na dijametralno suprotne načine. Jednom se inicijativom žele povećati penzije,…

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci