3 rizična simptoma menopauze: evo na šta žene u klimaksu obavezno treba da obrate pažnju

Simptomi menopauze su poznati, ali ponekad pojačani signali klimaksa mogu biti znak da je potrebno da odete kod lekara! Evo na koje 3 reakcije organizma svaka žena treba da obrati pažnju….

Hormonske promene uobičajen su izraz za niz simptoma koje muče žene, najčešće posle 50. godine, piše Lepa & Srećna.

Među njima su i napadi znojenja, opadanje kose i isušivanje kože, i već svima poznato izostajanje menstruacije. Uz sve životne probleme, žene često objasne same sebi da prolazi njihovo doba plodnosti, ali neki znaci ukazuju da treba HITNO da odu kod lekara!

Crveni alarm – pojačana menstruacija!

Menstrualni ciklus se već u perimenopauzi menja – menstraucija može biti čas češća čas ređa, neka obilnija a nekad vrlo oskudna. A to se može događati i čitavih deset godina do pune menopauze.

Međutim, ako primetite teško krvarenje, ako dobijate menstruaciju u razmaku kraćem od 3 nedelje, ako krvarite nakon seksualnog odnosa, obavezno se javite lekaru. Neki od ovih simptoma ukazuju na rizik od polipa, mioma pa i karcinoma grlića ili materice.

Opadanje kose – kada je vreme za uzbunu?

Kako nivo estrogena opada, mnoge žene će primetiti da im se kosa proređuje. To je naročito slučaj kod onih koje već u porodici primećuju genetsku predispoziciju za gubitak kose u poznijim godinama.

Međutim, ako primetite ubrzano opadanje, stotine vlasi u kadi kad perete kosu, svakako posetite doktora. Moguće je da je problematičan rad tiroidne žlezde, bilo da je u pitanju hiperaktivna ili hipoaktivna štitna žlezda. Indikatori će biti i nagla promena težine, bolovi u telu, umor i problemi sa pamćenjem.

Da li ste samo neraspoloženi ili zaista depresivni?

U menopauzi žena prolazi kroz krupne promene raspoloženja – od suza do smeha i nazad u kratkom roku. Ne zaboravite da nas svi simptomi podsećaju da nam telo stari, pa nas čak i sama ta činjenica brine. Otuda i povremena nesanica, kao i noćno znojenje, koji uzrokuju umor a on dovodi do novog neraspoloženja.

Ipak, jedno je kad vas muči nervoza, tuga i napetost, a drugo kad doživite kliničke simptome depresije. To su: osećanje duboke bespomoćnosti, značajno odsustvo bilo kakve želje za nekom aktivnošću, poremećen san – od uporne nesanice do beskrajnih seansi spavanja, osećaj bezvrednosti i misli o smrti i samoubistvu. Ako osećate da ste blizu neke od ovih linija ili da ste je možda i prešli, obratite se stručnjaku za psihološku pomoć.

 

penzioneri.me/Lepa&Srećna

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci