3 rizična simptoma menopauze: evo na šta žene u klimaksu obavezno treba da obrate pažnju

Simptomi menopauze su poznati, ali ponekad pojačani signali klimaksa mogu biti znak da je potrebno da odete kod lekara! Evo na koje 3 reakcije organizma svaka žena treba da obrati pažnju….

Hormonske promene uobičajen su izraz za niz simptoma koje muče žene, najčešće posle 50. godine, piše Lepa & Srećna.

Među njima su i napadi znojenja, opadanje kose i isušivanje kože, i već svima poznato izostajanje menstruacije. Uz sve životne probleme, žene često objasne same sebi da prolazi njihovo doba plodnosti, ali neki znaci ukazuju da treba HITNO da odu kod lekara!

Crveni alarm – pojačana menstruacija!

Menstrualni ciklus se već u perimenopauzi menja – menstraucija može biti čas češća čas ređa, neka obilnija a nekad vrlo oskudna. A to se može događati i čitavih deset godina do pune menopauze.

Međutim, ako primetite teško krvarenje, ako dobijate menstruaciju u razmaku kraćem od 3 nedelje, ako krvarite nakon seksualnog odnosa, obavezno se javite lekaru. Neki od ovih simptoma ukazuju na rizik od polipa, mioma pa i karcinoma grlića ili materice.

Opadanje kose – kada je vreme za uzbunu?

Kako nivo estrogena opada, mnoge žene će primetiti da im se kosa proređuje. To je naročito slučaj kod onih koje već u porodici primećuju genetsku predispoziciju za gubitak kose u poznijim godinama.

Međutim, ako primetite ubrzano opadanje, stotine vlasi u kadi kad perete kosu, svakako posetite doktora. Moguće je da je problematičan rad tiroidne žlezde, bilo da je u pitanju hiperaktivna ili hipoaktivna štitna žlezda. Indikatori će biti i nagla promena težine, bolovi u telu, umor i problemi sa pamćenjem.

Da li ste samo neraspoloženi ili zaista depresivni?

U menopauzi žena prolazi kroz krupne promene raspoloženja – od suza do smeha i nazad u kratkom roku. Ne zaboravite da nas svi simptomi podsećaju da nam telo stari, pa nas čak i sama ta činjenica brine. Otuda i povremena nesanica, kao i noćno znojenje, koji uzrokuju umor a on dovodi do novog neraspoloženja.

Ipak, jedno je kad vas muči nervoza, tuga i napetost, a drugo kad doživite kliničke simptome depresije. To su: osećanje duboke bespomoćnosti, značajno odsustvo bilo kakve želje za nekom aktivnošću, poremećen san – od uporne nesanice do beskrajnih seansi spavanja, osećaj bezvrednosti i misli o smrti i samoubistvu. Ako osećate da ste blizu neke od ovih linija ili da ste je možda i prešli, obratite se stručnjaku za psihološku pomoć.

 

penzioneri.me/Lepa&Srećna

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci