Darko (69) je njemački penzioner i heroj svog zavičaja: Most u njegovom selu je pao, a on je podigao novi (FOTO)

Gastarbajteri iz Njemačke, Darko i Smiljka Vuković, odmarali se spajajući obale zavičajne rijeke. Na Brodu, između Debelje i Trudova, gdje je rijeka nosila brvna i mještane, pješački prelaz za drvosječe, rabadžije, čobane, pecaroše, kampere.

Kada je nekoliko dana pred Preobraženje metalnom konstrukcijom spojio obale rijeke Tisovice, između rodne Debelje i komšijskog Trudova, u novovaroškoj opštini, Darku Vukoviću (69), gastarbajteru iz Njemačke – pao je kamen sa srca.

Sjeo je na stijenu i glasom nadjačao huk rijeke među tjesnicima klisure:

– Zbogom brvna, omorike i vrljike! Zbogom – viknuo je Darko.

Darko i Smiljka su srećni, jer su uspeli da naprave most; Foto: Glas Zapadne Srbije

U trenu je Darko premotao film zlopaćenja seljaka i ćudi gorolomne reke, desne pritoke Zlatarskog jezera, što valja klade i kamenje, kupeći vodu Javora i Čemernice. U pamćenje su se urezali čobanski nestašluci, kupanje ovaca, prvi zaveslaji u „okruglom“ viru, odlasci na igranke i sabor na Krstu, pa kod Veljka u Zadrugu.

I onaj lelek u klisuri i potraga za utopljenikom, koji se, po povraktu sa sahrane, uhvatio konju za rep.

– Na Brodu, nekoliko stotina metara ispod zaseoka Vukovići, bilo je nekoliko ćuprija od tesanih brvana: najprije sa stijene iznad vira, pa ona na tri betonska stuba, podignuta zalaganjem Blagoja Topalovića i mjesne zajednice. Prije neku godinu, kad puče snijeg u Javoru, rijeka potkopa i obori srednji stub, mještani su se dovijali da oborenim smrčama zamijene trula brvna. Do komšija preko rijeke moralo se okolo, 5o kilometara preko Božetića, Varoši, Kokinog Broda, Ojkovice – priča Darko dok kraj studenca, iznad vira i brzaka, uz čašicu, nazdravlja za dugi vijek ćuprije i sigurne prelaske.

Gastarbajteri uz pomoć meštana prave most; Foto: Glas Zapadne Srbije

Satima Darku san na oči nije dolazio, dva sela bez ćuprije bila su noćna mora. Niko da okrene glavu na zavičajnu muku: uzalud je moljakati vlast u Novoj Varoši, zaseoci su prorijeđeni.

Supruga Smiljka(63) kaže da nije željela da se vraća u Njemačku dok se most ne sagradi i bila je desna ruka u radovima.

– U prikolici „opel astre“ dovlačili smo metalne elemente – profile i rešetke za patos, pred kućom su varioci sklapali konstrukciju od 13 metara. Pomogli su nam komšije u najtežem dijelu posla da se niz strminu do Broda spusti most uz pomoć kamiona „desetke“, pa onda samo sajlama i na ruke – prisjeća se Smiljka.

Smiljka kaže da joj je bila želja da se most podigne u čast pokojnog svekra Nemanje; Foto: Glas Zapadne Srbije

Smiljka otkriva da joj je bila želja da se most podigne u čast pokojnog svekra Nemanje, izuzetnog čovjeka, kako kaže. Podsjeća i da će idućeg ljeta ovamo iz Ingelhajma u Njemačkoj, gdje je Darko radio kao vozač autobusa, stići njihova čeljad: sin Igor sa suprugom Jasminom i sinom Milanom i ćerka Gordana sa mužem Akselom i djecom Helenom i Gregorom.

RAJ NETAKNUTE PRIRODE

– Najljepši odmor je ovdje, kraj Tisovice. Ove vrleti i klisuru ne bih dao za čitav Kolorado! – kaže Darko, nadajući se da će drvosječe prosjeći buldožerom put kroz državnu šumu do ćuprije, a da će na trudovačkoj strani mobom prokrčiti zarasle staze, kako bi ćuprija i raj netaknute prirode bili dostupni kamperima, pecarošima, drvosječama.

Još nekoliko ćuprija na Tisovici čeka neimare, darodavce, inspektore. Nesigurne su za prelaze i opasnosti vrebaju namjernike.

Supruga Smiljka je Darku bila desna ruka; Foto: Glas Zapadne Srbije

Odavno su pala brvna Kezove ćuprije ispod zaseoka Džekulići, između Gornjeg Trudova i Debelje. Mještani podsjećaju da na mjestu zvanom Progon, od Gornjeg Trudova prema Božetićima, treba mijenjati otrule daske ćuprije na metalnim nosačima.

Šeovića ćuprija, na putu od Vrela u Štitkovu preko Paleža do Borovite Glavice – odslužila je svoje. Grede su trule, ograda se ljulja, a kroz pod svakog dana može da propadne neko od mještana, čobana, prolaznika. Nedavno je u nevolji krpljen daščicama i okorcima.

Iako je sagrađen prije 25 godina, betonski most na putu Nova Varoš – Štitkovo – Ivanjica, kod Kalajitske vodenice, još nema ogradu. Ovo je glavni drumski most na cijelom toku rijeke od Javora do Smudinoga.

(penzioneri.me/dijaspora.news//Glas Zapadne Srbije)

Slične novosti

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Kreće isplata aprilskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares623 views

Kreće isplata aprilskih penzija

Ana Ana - maj 17, 2024

Isplata penzija za april počeće danas, saopšteno je iz Fonda PIO. Kako su oni istakli, prosječna penzija za april iznosi 488,48 eura, a…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci