Vlast za radnike i penzionere radi sve gore zakone

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) podržala je zahtjeve vatrogasaca, zaposlenih u ZIKS-u, uprave i pravosuđa, koji su svoje nezadovoljstvo izrazili šetnjom i protestvom ispred zgrade Ministarstva rada, a predsjednik te stranke Momo Joksimović predložio je da se i za novinare obezbijedi beneficirani radni staž, kao i posebna ovlašćenja za njihov rad.

“Posao novinara je jedan od najstresnijih poslova. Ako imamo podatak da je prosječan životni vijek novinara oko 54-55 godina, valjda to treba da zabrine svaku odgovornu vlast, jer bez slobodnih novinara i medija, bez istraživačkog novinarstva, nema ni slobode, ni demokratije. Nijedna vlast, bilo to sudsko-tužilačka, bilo to policija, i druge vlasti, nemaju uspjeha niti rezultata u svom radu bez hrabrih novinara, bez slobodnih medija, a životi tih ljudi vise o koncu”, poručio je Joksimović.

On je podsjetio da je samo za godinu preminulo i napadnuto nekoliko mladih novinara u Crnoj Gori, što ukazuje da je to stresan i veoma rizičan posao.

Crnogorski penzioneri u prosjeku, kako napominju iz PIR-a, uživaju penziju svega oko devet godina. Prosječan životni vijek novinara u Srbiji je oko 55 godina, prema istraživanju još od prije deset godina, a rijetki „srećnici” i koji dočekaju penziju nju uživaju u prosjeku svega šest godina. Prosječan vijek novinara u svijetu je još manji oko 50 godina. Prošle godine ih je ubijeno više od 80, a 2016. više od 90 novinara.

126 eura, koliko iznosi minimalna penzija, prima 12 hiljada penzionera, a ima i oko 3.500 penzionera sa nepunim penzijama ispod 100 eura

“Vlast bi pod hitno trebalo da uvede i zakonske norme za beneficirani radni staž novinarima, jer je to em rizična djelatnost, em profesija čiji je prosječni vijek življenja najmanji, i približava se radnicima zaposlenim u rudarskim poslovima”, istakao je Joksimović.

On je dodao da vatrogasci i zaposleni u ZIKS-u ”sa pravom izražavaju svoje nezadovoljstvo, što se beneficirani radni staž pokušava obesmisliti”.

“Radi se o zaposlenima koji ulažu svoje živote u zaštiti života građana i njihove imovine”, naglasio je Joksimović.

On smatra da prema predloženom zakonu penziju sigurno neće dočekati svaki četvrti zaposleni u ovim djelatnostima. PIR je protiv lošeg postojećeg Zakona o radu i protiv predloženih rješenja o izmjenama i dopunama Zakona o PIO.

Novim izmjenama Zakona o PIO, predviđaju se rigorozna rješenja, prema kojima svi zaposleni da bi stekli pravo na penziju moraju da ispuniti oba uslova 40 godina staža osiguranja, ali i navršenih 65 godina starosti.

“I postojeća rješenja u važećem Zakonu o PIO su nepovoljna za sve penzionere u Crnoj Gori. Sa penzijom od 125 ili 200 eura nema života, to je tuga i žalost. Stanje je za penzionere još gore što se tiče zdravstvene zaštite, gdje smo najugroženiji u Evropi. Stoga PIR podržava zahtjeve strukovnih sindikata, da se mora spustiti granica za odlazak u penziju zaposlenih u ovim sektorima rada, jer oni moraju da žrtvuju i svoje živote da bi spasili živote i imovinu građana Crne Gore”, zaključio je Joksimović.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci