Baka Tenzila i u 87. godini slika i piše pjesme

Poznata zavidovićka porodica Mahmutović ostavila je neizbrisiv trag u svom gradu. Zasluga za to pripada, prije svega, pokojnom Memiš-efendiji Mahmutoviću, učenjaku, autoru brojnih djela i velikom vizionaru, jednom od utemeljivača prve gradske džamije u Zavidovićima. Ako je vjerovati onoj narodnoj da uspješnog muškarca prati ista takva žena, onda su Memiš i Tenzila pravi primjer za to.

Tenzila je, poput njenog supruga, svestrana, obrazovana više nego većina njenih vršnjaka, umjetnička duša, žena starog kova, kakva se danas rijetko može sresti.

Rodila je četvoro djece, od kojih je dvoje, nažalost, sahranila. Kako s tugom u glasu kaže, da nije tog preteškog bremena, mogla bi reći da je njena starost onakva kakva se samo može poželjeti.

Oduvijek su joj, kaže, porodica, djeca, unučad, danas i praunučad, na prvom mjestu, potvrđujući tako da je, bez obzira na vremena koja se mijenjaju, žena stub kuće.

“Kuća Mahmutovića oduvijek je poznata po dočekivanju, prava hodžinska kuća. Za svakoga se tu nađe lijepa riječ, obrok, konačište. Tako se nekad živjelo, a i danas. Dok se okupe ćerke, unučad, praunučad, puna je kuća, a puna mi i duša”, priča Tenzila.

U 87. godini Tenzila ili Tenza, kako je svi zovu, još slika, piše pjesme, rado prima goste. Njena ćerka Šahzija Mrkonja kaže da je majka ponos porodice, njihova snaga, podrška, temelj.

Šahzijina želja je da njihova porodična kuća jednog dana bude pretvorena u muzej ili spomen-kuću u sjećanje na lik i djelo čuvenog Memiš-efendije i Tenzile Mahmutović.

Umjetnička crta

Slikanjem je Tenzila počela da se bavi slučajno, pomažući unuci pri školskom zadatku.

Njen pokojni sin Asim takođe je slikao, a svako od djece, ističe s ponosom, uz obrazovanje, ponijelo je i neku umjetničku crtu.

Tenza nije ni znala da ima slikarskog dara. Predivni pejzaži, koji su joj omiljena tema, samo su se nizali.

Slike, kaže u šali, odnesoše djeca, unuci, ponekad ih ne stigne ni završiti. Sačuvala je jedino svoje prvo djelo, poljsko cvijeće.

Poklonila brojna djela

Brojne Tenziline slike našle su svoje kupce. S ponosom ističe da skoro svaki bračni par u njihovom naselju ima njenu sliku, kao poklon za njihov zajednički život, piše Avaz.

penzioneri.me/avaz.ba

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci