Baka Tenzila i u 87. godini slika i piše pjesme

Poznata zavidovićka porodica Mahmutović ostavila je neizbrisiv trag u svom gradu. Zasluga za to pripada, prije svega, pokojnom Memiš-efendiji Mahmutoviću, učenjaku, autoru brojnih djela i velikom vizionaru, jednom od utemeljivača prve gradske džamije u Zavidovićima. Ako je vjerovati onoj narodnoj da uspješnog muškarca prati ista takva žena, onda su Memiš i Tenzila pravi primjer za to.

Tenzila je, poput njenog supruga, svestrana, obrazovana više nego većina njenih vršnjaka, umjetnička duša, žena starog kova, kakva se danas rijetko može sresti.

Rodila je četvoro djece, od kojih je dvoje, nažalost, sahranila. Kako s tugom u glasu kaže, da nije tog preteškog bremena, mogla bi reći da je njena starost onakva kakva se samo može poželjeti.

Oduvijek su joj, kaže, porodica, djeca, unučad, danas i praunučad, na prvom mjestu, potvrđujući tako da je, bez obzira na vremena koja se mijenjaju, žena stub kuće.

“Kuća Mahmutovića oduvijek je poznata po dočekivanju, prava hodžinska kuća. Za svakoga se tu nađe lijepa riječ, obrok, konačište. Tako se nekad živjelo, a i danas. Dok se okupe ćerke, unučad, praunučad, puna je kuća, a puna mi i duša”, priča Tenzila.

U 87. godini Tenzila ili Tenza, kako je svi zovu, još slika, piše pjesme, rado prima goste. Njena ćerka Šahzija Mrkonja kaže da je majka ponos porodice, njihova snaga, podrška, temelj.

Šahzijina želja je da njihova porodična kuća jednog dana bude pretvorena u muzej ili spomen-kuću u sjećanje na lik i djelo čuvenog Memiš-efendije i Tenzile Mahmutović.

Umjetnička crta

Slikanjem je Tenzila počela da se bavi slučajno, pomažući unuci pri školskom zadatku.

Njen pokojni sin Asim takođe je slikao, a svako od djece, ističe s ponosom, uz obrazovanje, ponijelo je i neku umjetničku crtu.

Tenza nije ni znala da ima slikarskog dara. Predivni pejzaži, koji su joj omiljena tema, samo su se nizali.

Slike, kaže u šali, odnesoše djeca, unuci, ponekad ih ne stigne ni završiti. Sačuvala je jedino svoje prvo djelo, poljsko cvijeće.

Poklonila brojna djela

Brojne Tenziline slike našle su svoje kupce. S ponosom ističe da skoro svaki bračni par u njihovom naselju ima njenu sliku, kao poklon za njihov zajednički život, piše Avaz.

penzioneri.me/avaz.ba

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci