Baka Tenzila i u 87. godini slika i piše pjesme

Poznata zavidovićka porodica Mahmutović ostavila je neizbrisiv trag u svom gradu. Zasluga za to pripada, prije svega, pokojnom Memiš-efendiji Mahmutoviću, učenjaku, autoru brojnih djela i velikom vizionaru, jednom od utemeljivača prve gradske džamije u Zavidovićima. Ako je vjerovati onoj narodnoj da uspješnog muškarca prati ista takva žena, onda su Memiš i Tenzila pravi primjer za to.

Tenzila je, poput njenog supruga, svestrana, obrazovana više nego većina njenih vršnjaka, umjetnička duša, žena starog kova, kakva se danas rijetko može sresti.

Rodila je četvoro djece, od kojih je dvoje, nažalost, sahranila. Kako s tugom u glasu kaže, da nije tog preteškog bremena, mogla bi reći da je njena starost onakva kakva se samo može poželjeti.

Oduvijek su joj, kaže, porodica, djeca, unučad, danas i praunučad, na prvom mjestu, potvrđujući tako da je, bez obzira na vremena koja se mijenjaju, žena stub kuće.

“Kuća Mahmutovića oduvijek je poznata po dočekivanju, prava hodžinska kuća. Za svakoga se tu nađe lijepa riječ, obrok, konačište. Tako se nekad živjelo, a i danas. Dok se okupe ćerke, unučad, praunučad, puna je kuća, a puna mi i duša”, priča Tenzila.

U 87. godini Tenzila ili Tenza, kako je svi zovu, još slika, piše pjesme, rado prima goste. Njena ćerka Šahzija Mrkonja kaže da je majka ponos porodice, njihova snaga, podrška, temelj.

Šahzijina želja je da njihova porodična kuća jednog dana bude pretvorena u muzej ili spomen-kuću u sjećanje na lik i djelo čuvenog Memiš-efendije i Tenzile Mahmutović.

Umjetnička crta

Slikanjem je Tenzila počela da se bavi slučajno, pomažući unuci pri školskom zadatku.

Njen pokojni sin Asim takođe je slikao, a svako od djece, ističe s ponosom, uz obrazovanje, ponijelo je i neku umjetničku crtu.

Tenza nije ni znala da ima slikarskog dara. Predivni pejzaži, koji su joj omiljena tema, samo su se nizali.

Slike, kaže u šali, odnesoše djeca, unuci, ponekad ih ne stigne ni završiti. Sačuvala je jedino svoje prvo djelo, poljsko cvijeće.

Poklonila brojna djela

Brojne Tenziline slike našle su svoje kupce. S ponosom ističe da skoro svaki bračni par u njihovom naselju ima njenu sliku, kao poklon za njihov zajednički život, piše Avaz.

penzioneri.me/avaz.ba

Slične novosti

Fondacija Blažo Sredanović: 20.000 eura penzionerima sa Cetinja
Novosti, Porodica, Treće doba
shares320 views

Fondacija Blažo Sredanović: 20.000 eura penzionerima sa Cetinja

Ana Ana - jun 12, 2024

Na sjednici održanoj 20. maja 2024. godine, članovi Upravnog odbora Fondacije Blažo Sredanović su donijeli odluku o dodjeli 20 hiljada eura pomoći ekonomski…

Vladimir Drobnjak na čelu Fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares120 views

Vladimir Drobnjak na čelu Fonda PIO

Ana Ana - jun 11, 2024

Finansijski ekspert Vladimir Drobnjak novi je direktor Fonda PIO, saznaje Portal RTCG. To je odluka Upravnog odbora Fonda PIO. Upravni odbor Fonda PIO…

Upravni odbor Fonda PIO mijenja Aligrudića
Novosti, Penzije, Treće doba
shares150 views

Upravni odbor Fonda PIO mijenja Aligrudića

Ana Ana - jun 11, 2024

Upravni odbor Fonda PIO danas bi trebalo da promijeni vršioca dužnosti Fonda PIO Ranka Aligrudića, saznaje “Dan”. Aligrudiću je juče istekao mandat vršioca…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci