OBILJEŽEN 1. OKTOBAR – Dan JU Doma starih „Grabovac“ Risan i Medjunarodni dan starijih

Juče je u JU Dom starih „Grabovac“ Risan obilježen dan Doma i Međunarodni dan starijih. U ime Ministasrtva rada i socijalnog staranja prisutne je pozdravila Ivana Šuković, načelnica Direkcije za razvoj usluga.

U uvodnom obraćanju je navela da Crna Gora 1. oktobar dočekuje kao država sa visokim indeksom starenja jer se kretanje broja starijih građana iznad 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva, kontinuirano povećava.

Sistem socijalne zaštite u Crnoj Gori je zauzeo jasne pravce razvoja i zasniva na sljedećim vrijednostima: starenju koje se sagledava kao aktivno, produktivno, zdravo i pozitivno, pristupima starenju i starosti koji promovišu očuvanje i podržavaju potencijal starijih da vode kvalitetan život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba, i percipiranju starijih kao resursa za društveni i ekonomski razvoj.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u proteklom periodu dalo doprinos poboljšanju položaja osobama trećeg životnog doba kroz izgradnju i adaptaciju staračkih domova, razvijanje servisa podrške u zajednici, kroz otvaranje dnevnih boravaka za stara lica, vešeraje i program kućne njege, koji se realizuje u 16 lokalnih zajednica, a koji obuhvata oko 1200 korisnika.

Dom starih „Grabovac“ Risan koji ima tradiciju dugu preko 100 godina razvio je kapacitete za prihvat korisnika, unaprijedio infrastrukturu i stručne kompetencije zaposlenih čime je napravio značajan iskorak u obezbjeđivanju kvaliteta usluga.

Uslovi smještaja korisnika su značajno unaprijeđeni i nalaze se na visokom nivou, te su ispunili propisane standarde za pružanje usluge smještaja odrasli, starih i lica sa invaliditetom što je rezultiralo dobijanjem licence za obavljanje djelatnosti iz oblasti socijalne zaštite, koju je ovoj Ustanovi izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Obilježavanjem Dana doma i Međunarodnog dana starijih osoba pruža se prilika da se građanima treće životne dobi zahvalimo na cjeloživotnom radu i prenošenju životnih iskustava na mlađe naraštaje, ukažemo na to da su starije osobe važni članovi društva, da nijesu teret već resurs, da im se osigura adekvatna briga i da im se poželi dobro zdravlje.

penzioneri.me/minradiss.gov.me

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci