OBILJEŽEN 1. OKTOBAR – Dan JU Doma starih „Grabovac“ Risan i Medjunarodni dan starijih

Juče je u JU Dom starih „Grabovac“ Risan obilježen dan Doma i Međunarodni dan starijih. U ime Ministasrtva rada i socijalnog staranja prisutne je pozdravila Ivana Šuković, načelnica Direkcije za razvoj usluga.

U uvodnom obraćanju je navela da Crna Gora 1. oktobar dočekuje kao država sa visokim indeksom starenja jer se kretanje broja starijih građana iznad 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva, kontinuirano povećava.

Sistem socijalne zaštite u Crnoj Gori je zauzeo jasne pravce razvoja i zasniva na sljedećim vrijednostima: starenju koje se sagledava kao aktivno, produktivno, zdravo i pozitivno, pristupima starenju i starosti koji promovišu očuvanje i podržavaju potencijal starijih da vode kvalitetan život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba, i percipiranju starijih kao resursa za društveni i ekonomski razvoj.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u proteklom periodu dalo doprinos poboljšanju položaja osobama trećeg životnog doba kroz izgradnju i adaptaciju staračkih domova, razvijanje servisa podrške u zajednici, kroz otvaranje dnevnih boravaka za stara lica, vešeraje i program kućne njege, koji se realizuje u 16 lokalnih zajednica, a koji obuhvata oko 1200 korisnika.

Dom starih „Grabovac“ Risan koji ima tradiciju dugu preko 100 godina razvio je kapacitete za prihvat korisnika, unaprijedio infrastrukturu i stručne kompetencije zaposlenih čime je napravio značajan iskorak u obezbjeđivanju kvaliteta usluga.

Uslovi smještaja korisnika su značajno unaprijeđeni i nalaze se na visokom nivou, te su ispunili propisane standarde za pružanje usluge smještaja odrasli, starih i lica sa invaliditetom što je rezultiralo dobijanjem licence za obavljanje djelatnosti iz oblasti socijalne zaštite, koju je ovoj Ustanovi izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Obilježavanjem Dana doma i Međunarodnog dana starijih osoba pruža se prilika da se građanima treće životne dobi zahvalimo na cjeloživotnom radu i prenošenju životnih iskustava na mlađe naraštaje, ukažemo na to da su starije osobe važni članovi društva, da nijesu teret već resurs, da im se osigura adekvatna briga i da im se poželi dobro zdravlje.

penzioneri.me/minradiss.gov.me

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci