Bar: Obilježen međunarodni Dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba danas je u Baru obilježen okruglim stolom i humanitarnom akcijom na gradskom trgu. Caritas Barske nadbiskupije je u okviru projekta  “We care – Ageing with dignity and respect” u svom centru na Biskupadi održao okrugli sto “Uloga i mjesto starijih osoba iz prizme vjere” na kojem su govorili predstavnici sve tri konfesije iz Bara – protojerej Branko Vujačić, paroh podgorički i predsjednik dobrotvornog fonda “Čovjekoljuvlje” Mitropolije crnogorsko primorske, glavni imam barski mr Mujdin ef.Milaimi i župnik Kelmend Spaći.

Nakon okruglog stola, na temu “Stariji – teret ili potencijal” govorili su korisnik Caritasovih usluga Pero Radović i socijalna radnica Valerija Ivančević, predstavnica Centra za socijalni rad Bar, a korisnica ovih usluga Vera Jovanović kazivala je svoje stihove posvećene Caritasu.

Marko Đelović, koordinator “We care – Ageing with Dignity and Respect” predstavio je pkanirane aktivnosti za naredni period u sklopu ovog projekta koji je finansiran iz trilateralnog programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna gora 2014 – 2020.

“Glavni cilj je unaprjeđenje kvaliteta i dostupnosti zdravstvenih usluga socijalne njege za starije osobe u prekograničnom području Hrvatske, BiH i Crne Gore, a projekat realizuju  Caritas biskupije Banja Luka kao vodeći partner,  opštine Lipik i Garešnica, te Caritas Barske nadbiskupije”, rekao je Đelović.

Poslije projektne prezentacije,priređeno je  druženje za starije osobe korisnike Caritasovog Dnevnog boravka za stara lica.

“Caritas u Crnoj Gori godinama realizuje aktivnosti i projekte unaprjeđenja kvaliteta života starijih osoba. Trenutno kroz različite servise-kućnu njegu, dnevni boravak, vešeraj i tople obroke-u nekoliko opština pomoć prima oko 800 korisnika. Svjesni činjenice da je našim najstarijim članovima društva potrebna podrška na različitim nivoima i da, kako se vrijeme i društveni trendovi mjenjaju i potrebe starih se mjenjaju, Caritas nastoji i nastojaće da unaprjeđuje i razvija ove servise podrške  i usluge u zajednici”, kazala je “Vijestima”  Sanja Rakić, PR menadžer.

U sklopu višesatnog programa u Caritasu, na flauti i gitari nastupili su  Milica i Petar Kenjić, đaci barske Muzičke škole.

Međunarodni dan starijih osoba obilježio je i barski Crveni krst. Na Trgu Vladimira i Kosare, aktivisti Crvenog krsta i Kluba za starije osobe pri Crvenom krstu, danas su građanima mjerili pritisak i šećer.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci