Bar: Obilježen međunarodni Dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba danas je u Baru obilježen okruglim stolom i humanitarnom akcijom na gradskom trgu. Caritas Barske nadbiskupije je u okviru projekta  “We care – Ageing with dignity and respect” u svom centru na Biskupadi održao okrugli sto “Uloga i mjesto starijih osoba iz prizme vjere” na kojem su govorili predstavnici sve tri konfesije iz Bara – protojerej Branko Vujačić, paroh podgorički i predsjednik dobrotvornog fonda “Čovjekoljuvlje” Mitropolije crnogorsko primorske, glavni imam barski mr Mujdin ef.Milaimi i župnik Kelmend Spaći.

Nakon okruglog stola, na temu “Stariji – teret ili potencijal” govorili su korisnik Caritasovih usluga Pero Radović i socijalna radnica Valerija Ivančević, predstavnica Centra za socijalni rad Bar, a korisnica ovih usluga Vera Jovanović kazivala je svoje stihove posvećene Caritasu.

Marko Đelović, koordinator “We care – Ageing with Dignity and Respect” predstavio je pkanirane aktivnosti za naredni period u sklopu ovog projekta koji je finansiran iz trilateralnog programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna gora 2014 – 2020.

“Glavni cilj je unaprjeđenje kvaliteta i dostupnosti zdravstvenih usluga socijalne njege za starije osobe u prekograničnom području Hrvatske, BiH i Crne Gore, a projekat realizuju  Caritas biskupije Banja Luka kao vodeći partner,  opštine Lipik i Garešnica, te Caritas Barske nadbiskupije”, rekao je Đelović.

Poslije projektne prezentacije,priređeno je  druženje za starije osobe korisnike Caritasovog Dnevnog boravka za stara lica.

“Caritas u Crnoj Gori godinama realizuje aktivnosti i projekte unaprjeđenja kvaliteta života starijih osoba. Trenutno kroz različite servise-kućnu njegu, dnevni boravak, vešeraj i tople obroke-u nekoliko opština pomoć prima oko 800 korisnika. Svjesni činjenice da je našim najstarijim članovima društva potrebna podrška na različitim nivoima i da, kako se vrijeme i društveni trendovi mjenjaju i potrebe starih se mjenjaju, Caritas nastoji i nastojaće da unaprjeđuje i razvija ove servise podrške  i usluge u zajednici”, kazala je “Vijestima”  Sanja Rakić, PR menadžer.

U sklopu višesatnog programa u Caritasu, na flauti i gitari nastupili su  Milica i Petar Kenjić, đaci barske Muzičke škole.

Međunarodni dan starijih osoba obilježio je i barski Crveni krst. Na Trgu Vladimira i Kosare, aktivisti Crvenog krsta i Kluba za starije osobe pri Crvenom krstu, danas su građanima mjerili pritisak i šećer.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci