U Crnoj Gori ima 13,5 odsto osoba starijih od 65 godina

U Crnoj Gori prisutan je trend starenja stanovništva, kazali su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) i dodali da u državi ima 13,5 odsto osoba starijih od 65 godina.

Iz IJZ-a su istakli da demografske projekcije Zavoda za statistiku Crne Gore govore da će se taj procenat u bućnosti samo povećavati.

Oni su to kazali povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 1990. godine.

Međunarodni dan starijih osoba proglašen je radi fokusiranja pažnje javnosti na izazove starenja stanovništva.

“Kako svjetska populacija raste karakteristika globalnih demografskih promjena je starenje stanovništva, što će imati ključne izazove za razvoj sa kojima će se društvo suočiti u 21. vijeku”, rekli su iz IJZ-a.

Kako su naveli, na tu činjenicu ukazuju i procjene da će broj osoba starijih od 60 godina porasti od 600 miliona u 2000. godini na preko dvije milijarde u 2050.

Iz IJZ-a su kazali da se predviša da će se, između 2021. i 2050. godine, globalni udio starije populacije povećati sa sadašnjih skoro deset odsto na oko 17.

“Trend starenja stanovništva je prisutan i u Crnoj Gori u čijoj strukturi stanovništva osobe starije od 65 godina učestvuju sa 13,5 odsto, što njeno stanovništvo čini starim”, kaže se u saopštenju.

Kako su rekli iz Instituta, u društvima sa starijom populacijom imperativ je prilagođavanje sve većem broju starijih osoba koje poseduju različite funkcionalne kapacitete, koji su uslovljeni ne samo kapacitetima pojedinca, već i društvenim i fizičkim okruženjem u kojem borave.

“Jednom riječju, podržavajuće okruženje igra ključnu ulogu u pomaganju starijim osobama da održe nivo aktivnosti i nezavisnost tokom godina”, dodali su iz IJZ-a.

Oni su kazali da je ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba fokusirano na temu „Poštovanje ljudskih prava starijih osoba kao ispunjenje vizije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima kroz generacije“.

Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija prije 75. godina i predstavlja monumentalni dokument o ljudskim pravima odnosno standard koji treba da postignu svi narodi i nacije da će osigurati da svi, uključujući i starije osobe, u potpunosti uživaju ljudska prava i osnovne slobode.

Iz IJZ-a su kazali da su ciljevi globalne kampanje usmjereni na povećanje globalnog znanja i svijesti o Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i stvaranje obaveze među svim zainteresovanim stranama za jačanje zaštite ljudskih prava sadašnjih i budućih generacija starijih osoba širom svijeta.

Ciljevi su, kako su dodali, usmjereni i na korišćenje primjera dobre prakse međugeneracijske saradnje u cilju zaštite ljudskih prava širom svijeta.

Iz IJZ-a su dodali da su ciljevi usmjereni i na zagovaranje da vlade i subjekti UN-a preispitaju trenutne prakse u cilju bolje integracije životnog pristupa ljudskim pravima u svoj rad.

“I da osiguraju aktivno učešće svih zainteresovanih strana, uključujući civilno društvo, nacionalne institucije za ljudska prava i same starije osobe, u radu na jačanju solidarnosti među generacijama i međugeneracijskim partnerstvima”, navodi se u saopštenju.

Slične novosti

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Penzioneri u susjednoj zemlji imaju razlog za slavlje: Stiže im jednokratna pomoć, a obećane im i pogodnosti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares198 views

Penzioneri u susjednoj zemlji imaju razlog za slavlje: Stiže im jednokratna pomoć, a obećane im i pogodnosti

Ana Ana - jun 15, 2024

PIO fond jе jučе objavio važnе informacijе za jеdnu grupu starijih građana, a tiču sе jеdnokratnе pomoći. Srеdstva za isplatu jеdnokratnе pomoći pеnzionеrima…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci