Svaki četvrti građanin neće dočekati penziju

Svaki četvrti građanin, ako se usvoji Nacrt zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), neće dočekati penziju, poručeno je juče sa konferencije Sindikata uprave i pravosuđa.

Taj sindikat najavio je za 21. avgust protest povodom izmjena i dopuna Zakona o PIO, koje su, tvrde, katastrofalno loše po radnike, a pogotovo za one sa beneficiranim radnim stažom kao što su vojnici, policajci, vatrogasci.

Predsjednik sindikata Nenad Rakočević, kazao je da je Sindikatu ZIKS-a i vatrogasaca svaki dan važan i da na vrijeme reaguju kako bi spriječili usvajanje izmjena.

Rakočević smatra da su predstavnici Vlade, Unije poslodavaca, Svjetske banke, Fonda PIO i penzionera obesmislili rad radne grupe za izmjenu zakona, potcijenili predstavnike sindikata, degradirali radnike…
Član radne grupe za izmjenu zakona, Predrag Spasojević, upitao je da li će službe, poput vatrogasne i policije, moći da zaštite građane i može li kadar biti efikasan ako u penziju mogu tek sa 65 godina i 40 godina staža.

“Po ovom predlogu, svaki četvrti radnik neće stići ni dostići starosnu granicu za penziju. Po knjizi umrlih, prosječan starosni vijek muškaraca i žena nije iznad 73 godine. U našim službama to je još izraženije, životni vijek je još kraći”, rekao je. Spasojević smatra da se na ovaj način ukida beneficirani radni staž.

“Zakoni o zaštiti i spasavanju i o odbrani, limitiraju službu do 55. godine, a oni po ovom predlogu ne mogu da ostvare penziju do tada”, istakao je Spasojević.

On je rekao da su predložili povećanje penzija, jer trenutna minimalna, od 125 eura nije dostojna života:

“Vlada i poslodavci, kao i predstavnik penzionera, glasali su protiv”.

Predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca, Ratko Pejović, rekao je da su u saradnji sa kolegama iz ZIKS-a pripremili protest.

“Sindikalne centrale su u zimskom snu, mi taj lukzus ne smijemo da dozvolimo i nadamo se da će nam protest pomoži da riješimo samo neke od problema”, kazao je.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)
Novosti, Penzije, Posao 55+
9 shares518 views

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

Prvi crnogorski SENIOR FEST održan je danas u Njegoševom parku u Podgorici uz učešće brojnih partnera i prijatelja manifestacije koja je okupila veliki…

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci