Neisplaćena penzija čeka naslednike u PIO fondu

Ukoliko se utvrdi da je korisniku penzije isplaćeno više penzija nakon njegove smrti, fond potražuje iznos od onog ko je novac dobio

aslednici imovine i novca, deca i najbliži srodnici, često se nađu u nedoumici šta treba da učine s dospelom, a neisplaćenom penzijom koja je stigla nakon smrti penzionera. Da li se taj novac vraća penzijskom fondu, ili ipak pripada onima koji su ostali kao naslednici.

I dok se ranije dešavalo da se naslednicima „osladi“ da godinama posle smrti primaoca penzije, nastave da je podižu, danas je ta mogućnost svedena na minimum, jer matičari imaju zakonsku obavezu da Fond PIO o smrti penzionera obaveste u roku od tri dana od dana izdavanja izvoda iz matične knjige umrlih.

Tako je zbunjen bio i sin, jedan od trojice naslednika, kome je posle ostavinske rasprave dopalo da nasledi zaostala očeva primanja. Znao je, kaže, da je otac trebalo da primi još jedan deo penzije od oko 32.000 dinara, ali ne zna da li je postojao rok do kada je taj novac morao da podigne. Osim toga, kaže, ugasio je u međuvremenu očev tekući račun.

Braća su se dogovorila da veći deo imovine dele na tri ravne časti, ali su se odrekli podele penzije u korist samo jednog, pa on pita šta je potrebno da bi dokazao da je on naslednik.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da je sva imovina, pa i neisplaćene penzije po smrti korisnika, predmet ostavinske rasprave, i pripadaju zakonskim naslednicima. Što podrazumeva sprovođenje ostavinskog postupka, kako je zakonima i regulisano. Fond postupa u skladu sa rešenjem o nasleđivanju. Dakle, dospeli, a neisplaćeni iznosi penzija, koji pripadaju korisniku do njegove smrti, isplaćuju se nasledniku koji je utvrđen pravnosnažnim ostavinskim rešenjem nadležnog suda.

Po okončanju ostavinske rasprave, potrebno je dostaviti ostavinsko rešenje službi isplate penzija u filijali fonda koja je isplaćivala penzije. Potrebno je dostaviti i penzijski ček, kopiju lične karte lica kome će se izvršiti isplata dospelih neisplaćenih penzija i podatke o broju tekućeg računa zakonskog naslednika na koji treba izvršiti uplatu.

Dakle, naslednik u ovom slučaju treba PIO fondu da dostavi svoj broj tekućeg računa na koji će mu se dospela, a ne isplaćena očeva penzija uplatiti. Upitani, šta u slučaju ako pokojnik nema naslednike ili se niko ne javi da se novac raspodeli, da li u tom slučaju sve ostaje PIO fondu, odgovaraju da dok god se ne donese sudsko rešenje o nasleđivanju u kome su utvrđeni zakonski naslednici, nema isplate. Odnosno dospeli, a neisplaćeni iznosi penzije ostaju na računu fonda. U slučaju da su sva tri brata delila ove 32.000 dinara svaki od njih bi morao da dostavi kopiju računa i novac bi im na ravne časti bio uplaćen. Isto pravilo važi, kažu u PIO fondu i slučaju da se radi o inostranim penzijama koje fond isplaćuje penzioneru koji ne živi u Srbiji.

Na pitanje postoji li i dalje mogućnost zloupotreba, jer se ranije dešavalo da matičar ne pošalje na vreme umrlicu u penzijski fond pa oni nesmetano nastave da isplaćuju penziju, u PIO kažu da, ukoliko se naknadno utvrdi da je korisniku penzije isplaćeno više sredstava, odnosno penzija nakon njegove smrti, bilo na tekući račun otvoren kod poslovne banke, na kućnu adresu penzionera ili posredstvom punomoćnika, fond sprovodi postupak povraćaja sredstava. I to tako što potražuje celokupan iznos više isplaćenih sredstava, odnosno penzija od onog ko je novac dobio.

Ukoliko u postupku povraćaja više isplaćenih sredstava, odnosno penzija, fond utvrdi da je bilo nezakonitih radnji prilikom primanja penzija nakon smrti korisnika, fond u tom slučaju pokreće postupak naknade štete u skladu sa zakonima.

Kako bi se izbegle zloupotrebe naslednika, ili onih koji su od strane samog penzionera bili ovlašćeni da mu za života podižu penziju, donet je poseban zakon kojim je predviđeno da se upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski prosleđuje sudovima i PIO fondu, kako bi država odmah prestala sa isplatama.

Kad ček greškom premine

Bilo je slučajeva da se neko greškom proglasi preminulim, a da to „pokojnik“ sazna tek kada shvati da mu ne stiže penzija ni na račun, a ni na kućnu adresu. Takav je pre nekoliko godina bio slučaj s jednim tada 79-godišnjim penzionerom iz Novog Sada. Naime, iz bolnice je bilo izdato obaveštenje da je preminuo i o tome su obaveštene sve službe pa i PIO koji je postupio u skladu s zakonskom procedurom koja se odnosi na obaveštenje o smrti.

Nekada se međutim, ove informacije ne dobiju u zakonskom roku, jer izvod stigne sa zakašnjenjem ili čak i ne stigne nikad. Jedan od najčešćih načina da fond sazna za smrt penzionera je kada porodica dođe da naplati pogrebne troškove, kao i povraćaj penzije koju na povratnici evidentira poštar u slučaju isplate penzije na kućnu adresu.

 

penzioneri.me/politika

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci