Veća mišićna masa – duži život

Zaključak istraživanja tima sa UCLA jeste da je izgradnja mišićne mase važna u smanjivanju rizika od ranije smrti u starosti.

Istraživanje čiji je glavni autor dr Priti Srikantan sa UCLA, objavljeno ovog mjeseca u časopisu American Journal of Medicine , zaključuje da je izgradnja mišićne mase važna u smanjivanju rizika od ranije smrti u starosti.

“Mnoga istraživanja o uticaju gojaznosti na smrtnost fokusiraju se na BMI*. Naše istraživanje ukazuje na to da bi ljekari, kada savjetuju starije o preventivnom ponašanju, trebalo da se fokusiraju na poboljšanje tjelesnog sastava, umesto fokusiranja isključivo na BMI”, kaže Srikantan.

Istraživači su analizirali podatke prikupljene od 1988. do 1994. godine. Fokusirali su se na grupu od 3.659 ljudi među kojima su bili muškarci stariji od 55 i žene starije od 65 godina. Autori su zatim utvrdili koliko njih je umrlo od prirodnih uzroka tokom pratećeg ispitivanja koje je sprovedeno 2004. godine.

Sastav tijela subjekata istraživanja mjeren je korišćenjem bioelektrične impedanse koja podrazumijeva sprovođenje električne struje kroz tijelo. Struji je lakše da prođe kroz mišić nego kroz salo, zbog toga što mišić sadrži vodu. Na ovaj način, istraživači su odredili indeks mišićne mase – količinu mišića u odnosu na visinu – slično indeksu tjelesne mase.

Uporedili su odnos ovog indeksa mišićne mase i rizika od smrti. Utvrdili su da je sveukupna smrtnost znatno niža u četvrtom kvartalu indeksa mišićne mase u poređenju sa prvim kvartalom. “Drugim riječima, što je mišićna masa veća, niži je rizik od smrti”, rekao je dr Arun Karlamangla, profesor gerijatrije i koautor studije.

“Zato, umjesto da brinemo o težini ili BMI, trebalo bi da se trudimo da maksimiziramo i održimo mišićnu masu.”

Nije, međutim, definitivno ustanovljena uzročno-posljedična veza između mišićne mase i preživljavanja. “Ali možemo reći da izgleda da je mišićna masa značajan predikator rizika od smrti”, rekla je Srikantan.

“Zaključujemo da mjerenje mišićne mase u odnosu na visinu tijela treba dodati u alate zdravstvenih radnika koji brinu o starijima. Naredna istraživanja treba da odrede vrstu i trajanje vježbanja za poboljšanje mišićne mase i potencijalno povećanje preživljavanja kod (zdravih) starijih osoba.”

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci