“MOJ OTAC JE BIO DEVIZNI PENZIONER” Ako ste radni staž stekli u ovim zemljama, nećete moći da dobijete NAKNADU ZA SAHRANU!

Penzioneri koji su svoja primanja obezbedili radeći u zemljama regiona – bez naknade za pogreb u Srbiji. Dešava se da novac ne da ni naš, ni Fond PIO Bosne i Hercegovine.

– Nakon očeve iznenadne smrti, zatekla nas je mnogobrojna papirologija. Između ostalog, u pogrebnom su me uputili na podnošenje zahtva za naknadu troškova sahrane od strane Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO). Nastao je problem jer je moj otac bio devizni penzioner, odnosno penziju je ostvario radeći više od 30 godina u BiH, pa je penziju dobijao od Federacije.

Kada sam se obratio Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje Bosne i Hercegovine rekli su mi da ne on može da dobije troškove sahrane, jer je živeo i sahranjen je u Srbiji i da probam sa molbom, pa šta bude. S druge strane, iako je rođen u Srbiji, gde je i proveo penzionerske dane, ostao je bez prava na naknadu troškova Republike Srbije – ispričao je za “Novosti” građanin iz Čačka.

Ovo je životna situacija u kojoj se našao Miloš M. (60), koji tvrdi da niko nije ni računao na mogućnost naknade troškova sahrane od bilo koje države, ali da je iznenađen činjenicom da devizni penzioneri – nisu ničija briga! Iz Fonda Republike Srbije PIO navode da se novčana naknada za pogrebne troškove isplaćuje i u slučaju da je preminuli korisnik penzije Republičkog fonda PIO imao prebivalište u drugoj državi.

– Bilo da je korisnik penzije Republičkog fonda PIO sahranjen u drugoj državi ili je imao prebivalište u drugoj državi, pravo na naknadu troškova sahrane neće biti uskraćeno – objašnjavaju iz Fonda PIO Republike Srbije. – Isplata ove naknade se vrši ili u Srbiji, ili u drugoj državi, ukoliko je međunarodnim sporazumom između Srbije i te države predviđen transfer novčane naknade za pogrebne troškove. Kada je konkretno reč o republikama bivše SFRJ, u slučaju da je preminuli korisnik živeo na teritoriji Bosne i Hercegovine ili Crne Gore, pored dokaza navedenih u obrascu zahteva, neophodno je dostaviti i potvrdu da po istom osnovu nije isplaćena novčana naknada za pogrebne troškove i iz penzijskih fondova navedenih država.

Ista pitanja uputili su novinari i Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Prema tamošnjim pravilima, kako su objasnili čitaocu, penzioneri sa prebivalištem na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, koji su i sahranjeni na toj teritoriji imaju pravo na naknadu troškova sahrane. Svi ostali, uprkos tome što su i po nekoliko decenija proveli radeći za tu državu, moraju uputiti molbe – pa šta bude.

Procedura u našoj zemlji

Novčanu naknadu pogrebnih troškova dobija osoba koja je snosila troškove sahrane i to može nedvosmisleno da dokumentuje (originalnim računom na ime), s tim što to može biti član porodice preminulog korisnika penzije ili neko drugo lice koje je snosilo pogrebne troškove.

– Da bi se ostvarilo pomenuto pravo, neophodno je podneti zahtev koji se može dobiti u svakoj filijali Republičkog Fonda PIO ili odštampati obrazac sa sajta. U samom obrascu Zahteva za naknadu pogrebnih troškova, naveden je spisak dokumentacije koju je neophodno priložiti, tj. spisak dokaza potrebnih za ostvarivanje prava. Uz zahtev se, između ostalog, prilaže: izvod iz matične knjige umrlih u originalu ili overenoj fotokopiji; račun o troškovima sahrane u originalu; dokaz kojim se potvrđuje identitet (lična karta na uvid ili uverenje o prebivalištu); kopija kartice tekućeg računa podnosioca zahteva sa upisanim imenom, prezimenom i brojem partije tekućeg računa – navode iz Fonda PIO Republike Srbije.

 

penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci