“MOJ OTAC JE BIO DEVIZNI PENZIONER” Ako ste radni staž stekli u ovim zemljama, nećete moći da dobijete NAKNADU ZA SAHRANU!

Penzioneri koji su svoja primanja obezbedili radeći u zemljama regiona – bez naknade za pogreb u Srbiji. Dešava se da novac ne da ni naš, ni Fond PIO Bosne i Hercegovine.

– Nakon očeve iznenadne smrti, zatekla nas je mnogobrojna papirologija. Između ostalog, u pogrebnom su me uputili na podnošenje zahtva za naknadu troškova sahrane od strane Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO). Nastao je problem jer je moj otac bio devizni penzioner, odnosno penziju je ostvario radeći više od 30 godina u BiH, pa je penziju dobijao od Federacije.

Kada sam se obratio Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje Bosne i Hercegovine rekli su mi da ne on može da dobije troškove sahrane, jer je živeo i sahranjen je u Srbiji i da probam sa molbom, pa šta bude. S druge strane, iako je rođen u Srbiji, gde je i proveo penzionerske dane, ostao je bez prava na naknadu troškova Republike Srbije – ispričao je za “Novosti” građanin iz Čačka.

Ovo je životna situacija u kojoj se našao Miloš M. (60), koji tvrdi da niko nije ni računao na mogućnost naknade troškova sahrane od bilo koje države, ali da je iznenađen činjenicom da devizni penzioneri – nisu ničija briga! Iz Fonda Republike Srbije PIO navode da se novčana naknada za pogrebne troškove isplaćuje i u slučaju da je preminuli korisnik penzije Republičkog fonda PIO imao prebivalište u drugoj državi.

– Bilo da je korisnik penzije Republičkog fonda PIO sahranjen u drugoj državi ili je imao prebivalište u drugoj državi, pravo na naknadu troškova sahrane neće biti uskraćeno – objašnjavaju iz Fonda PIO Republike Srbije. – Isplata ove naknade se vrši ili u Srbiji, ili u drugoj državi, ukoliko je međunarodnim sporazumom između Srbije i te države predviđen transfer novčane naknade za pogrebne troškove. Kada je konkretno reč o republikama bivše SFRJ, u slučaju da je preminuli korisnik živeo na teritoriji Bosne i Hercegovine ili Crne Gore, pored dokaza navedenih u obrascu zahteva, neophodno je dostaviti i potvrdu da po istom osnovu nije isplaćena novčana naknada za pogrebne troškove i iz penzijskih fondova navedenih država.

Ista pitanja uputili su novinari i Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Prema tamošnjim pravilima, kako su objasnili čitaocu, penzioneri sa prebivalištem na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, koji su i sahranjeni na toj teritoriji imaju pravo na naknadu troškova sahrane. Svi ostali, uprkos tome što su i po nekoliko decenija proveli radeći za tu državu, moraju uputiti molbe – pa šta bude.

Procedura u našoj zemlji

Novčanu naknadu pogrebnih troškova dobija osoba koja je snosila troškove sahrane i to može nedvosmisleno da dokumentuje (originalnim računom na ime), s tim što to može biti član porodice preminulog korisnika penzije ili neko drugo lice koje je snosilo pogrebne troškove.

– Da bi se ostvarilo pomenuto pravo, neophodno je podneti zahtev koji se može dobiti u svakoj filijali Republičkog Fonda PIO ili odštampati obrazac sa sajta. U samom obrascu Zahteva za naknadu pogrebnih troškova, naveden je spisak dokumentacije koju je neophodno priložiti, tj. spisak dokaza potrebnih za ostvarivanje prava. Uz zahtev se, između ostalog, prilaže: izvod iz matične knjige umrlih u originalu ili overenoj fotokopiji; račun o troškovima sahrane u originalu; dokaz kojim se potvrđuje identitet (lična karta na uvid ili uverenje o prebivalištu); kopija kartice tekućeg računa podnosioca zahteva sa upisanim imenom, prezimenom i brojem partije tekućeg računa – navode iz Fonda PIO Republike Srbije.

 

penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Ana Ana - apr 15, 2024

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su…

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani
ljudi, Novosti, Penzije
shares272 views

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani

Ana Ana - apr 15, 2024

Kako povećati broj nedostajućih sudija, pitanje je koje se iz godine u godinu ponavlja. Sudski savjet jedan je od glavnih igrača u procesu…

PENZIONERI ZA VOLANOM: Da li ih treba redovno testirati?
ljudi, Novosti, Propisi
shares467 views

PENZIONERI ZA VOLANOM: Da li ih treba redovno testirati?

Ana Ana - apr 15, 2024

Peter Meking nije imao nijednu saobraćajnu nesreću u posljednjih pedeset godina. I želi da tako ostane. Ovaj sedamdesetogodišnjak dobrovoljno se prijavio za provjeru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci