Najstariji Britanci ostaju bez njima važne privilegije – besplatne televizije

Za preko milion starijih u Britaniji, televizija je glavno društvo. Sada je ta vrsta “druženja” dovedena u opasnost.

Od 2020, samo domaćinstva u kojima bar jedna osoba prima prima naknadu za penzionere sa niskim primanjima, imaće pravo na besplatnu televiziju. Više od 3,7 miliona penzionera će ostati bez besplatnog pristupa televizijskom programu, objavio je BBC.

Britanska vlada je 2015. godine objavila da će BBC preuzeti troškove omogućavanja besplatnih dozvola za osobe starije od 75 godina sve do 2020. godine.

BBC ne može da finansira besplatan pristup imućnijim penzionerima

Dalje finansiranje besplatnog televizijskog programa za sve starije od 75 godina bi BBC koštalo 754 miliona funti. To je petina budžeta ovog emitera do 2021/22.

Finansiranje besplatnih TV dozvola za sve korisnike starije od 75 godina bi dovelo do “nezapamćenih gašenja”, objasnili su u BBC-u. Mnogi kanali ovog emitera, kao i brojne radio stanice bili bi u opasnosti.

Oni smatraju da “pravičnost” jeste u srži njihove odluke koja stupa na snagu u junu 2020. godine. Ova odluka je doneta nakon konsultovanja 190.000 ljudi od kojih je 52 odsto bilo za reformu tj. ukidanje besplatnih dozvola.

Predsednik BBC-evog odbora Dejvid Klementi kaže da je ovo bila teška odluka za njih, ali da smatraju da je to “najpoštenije i najbolje rešenje” za sve. BBC će nastaviti da plaća za otprilike trećinu penzionera sa najnižim primanjima.

Briga o starima u osnovi odluke o besplatnom TV programu

Laburistička vlada je 2000. godine donela odluku da stariji od 75 godina ne plaćaju TV pretplatu. Konzervatici su 2015. godine objavili da će BBC preuzeti ove troškove na sebe do 2020. godine.

Odlazeća premijerka Tereza Mej kaže da je veoma razočarana odlukom britanskog emitera. Iz britanske vlade poručuju da bi BBC trebalo da nađe načina da nastavi da podržava starije osobe u državi. Vlada smatra da bi novac koji BBC dobija od poreskih obveznika mogao da se rasporedi bolje. Između ostalog, ova kuća bi mogla da pokaže “uzdržanost kada su u pitanju plate zaposlenih na višim pozicijama”.

Laburisti pak smatraju da vlada snosi odgovornost za “nečuvenu” odluku da se starijima od 75 godina naplaćuje TV pretplata budući da su u svom manifestu tj. manifsetu konzervativne partije iz 2017. godine obećali da će pretplata ostati besplatna.

Dva sasvim različita shvatanja

Organizacija koja se bavi starima Age UK smatra da će ova odluka znatno uticati na kvalitet života starijih. Oni su već počeli da skupljaju potpise za odbranu besplatne TV pretplate.

Sa druge strane, Intergenerational Foundation ne vidi razlog zašto bogati doktori, advokati, profesori u penziji ne bi plaćali pretplatu, što se očekuje od mlađih generacija koje su sve siromašnije.

U Britaniji, kao i u većini razvijenih zemalja, iz godine u godinu raste broj penzionera. Sam BBC navodi da je prosečna starost njihovih gledalaca 62 godine. Da, nije greška: prosečan gledalac TV programa u Britaniji ima 62 godine.

Istina je da su oni najverniji gledaoci televizijskog programa. Međutim, da bi se održao kvalitet onoga što gledaju, bogatiji penzioneri će morati da izdvoje određeni, za njih ne tako veliki, iznos na godišnjem nivou. Godišnja pretplata u Velikoj Brianiji inače iznosi oko 150 funti godišnje.

Organizacija Age UK ističe da oko dve petine onih penzionera koji bi, na osnovu svojih primanja, imali pravo na nadoknadu od britanske vlade, to pravo ne koriste. Razlozi za to su različiti: od toga da ne znaju da imaju to pravo, ne znaju kako da se prijave, do toga – što je često slučaj, da ih je sramota da traže ovu nadoknadu.

Ovi penzioneri će, sasvim nepravedno, ostati bez mogućnosti da besplatno gledaju televizijski program. A to je aktivnost koja čini veći deo njihovog života.

 

penzioneri.me/penzin.rs/ BBCAge UK

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci