Otvoren Dnevni boravak za odrasle i starije i osobe invaliditetom

Dnevni boravak za odrasle i starije i osobe invaliditetom otvoren je danas u Kotoru, na površini od 107 metara kvadratnih, za 20 korisnika, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako su naveli dnevni boravak je otvorio ministar tog resora Admir Adrović sa predsjednikom opštine Kotor Vladimirom Jokićem i direktorom Doma starih u Risnu Srđanom Dragomanovićem.

“Otvaranjem Dnevnog boravka nastojimo da poboljšamo kvalitet života u ovoj opštini i stvorimo uslove za integraciju ovih ranjivih kategorija u zajednicu. Namjera je da se odrasla i starija lica i lica sa invaliditetom integrišu na osnovu jednakih mogućnosti, kao i da se kod korisnika podstakne razvoj praktičnih vještina, da se osnaže za samostalan život i da im se pruži prilika da, u granicama svojih mogućnosti, doprinesu unapređenju socijalnog ambijenta u opštini Kotor”, kazao je Adrović.

Naveo je da će se u Dnevnom boravku u skladu sa potrebama korisnika, obezbjeđivati niz važnih aktivnosti i organizovati radno-okupacione, odnosno edukativne aktivnosti, koje podstiču razvoj novih znanja i vještina.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić istakao je da će se otvaranjem Dnevnog boravka, osim pružanja novih sadržaja, poboljšati i kvalitet života naših najstarijih sugrađana.

“Otvaranje ovog objekta je samo nastavak naše politike da naročito budemo obazrivi prema osjetljivim grupama. Intencija Opštine Kotor je da i dalje nastavi da radi na unaprjeđenju sadržaja za najosjetljivije grupe u našem gradu. Otvoreni smo za sve tendencije da se poboljša kvalitet života najstarijim sugrađanima, a vjerujem da ćemo i tokom naredne godine imati programe koji će im učiniti ljepšim treće životno doba”, naveo je Jokić.

Direktor JU Dom starih “Grabovac” Risan Srđan Dragomanović istakao je da je ovo najveći Dnevni boravak u Crnoj Gori, čije je opremanje koštalo 46.000 eura.

“Pružaće usluge za 20 korisnika kojima će biti obezbijeđeni obroci, društvene igre, psiho-socijalna podrška, mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, kao i različite radionice i sve ono što je nekada nedostajalo ovim generacijama, koje su dva puta ovaj grad podizali iz pepela. Ne smijemo zaboraviti da su korisnici naših usluga generacije koje su poslije rata gradile ovaj grad i državu, tako da mislim da smo svi zajedno nešto dobro napravili”, kazao je Dragomanović.

Dnevni boravak za starija lica u opštini Kotor je 17. objekat ove vrste u Crnoj Gori.

Do sada su otvorena u Nikšiću (2), Danilovgradu (2), Mojkovcu (1), Plavu (1), Cetinju (2), Rožajama (1), Bijelom Polju (2), Petnjici (1), Pljevljima (2), Risnu (1) i Kolašin (1).

Slične novosti

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Kreće isplata aprilskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares623 views

Kreće isplata aprilskih penzija

Ana Ana - maj 17, 2024

Isplata penzija za april počeće danas, saopšteno je iz Fonda PIO. Kako su oni istakli, prosječna penzija za april iznosi 488,48 eura, a…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci