POBOLJŠATI POLOŽAJ NAJSTARIJIH Vlada Srpske će tražiti rešenja za povećanje penzija

Vlada Republike Srpske redovno usklađuje penzije u skladu sa povećanjem prosečne plate i punjenjem budžeta i opredeljena je da i dalje razgovara sa penzionerima radi pronalaska rešenja za poboljšanje njihovog materijalnog položaja, izjavila je danas pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Srpske Mira Vasić.

– Materijalni položaj penzionera u Srpskoj nije zadovoljavajući, ali se ne može zanemariti ni to da je u poslednjih nekoliko godina došlo do povećanja penzija za 23,17 odsto, dok je u tom periodu rast plata bio veći od četiri odsto – rekla je je Vasićeva novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske, prenosi Srpskainfo.

Vlada Srpske, kako je navela, vodi računa o materijalnom položaju penzionera, da će intenzivno tražiti rešenja za povećanje penzija.

Ona je podsetila da je u duhu programa ekonomskih reformi cilj da se prosečna plata u Srpskoj poveća na 1.000 KM.

– Ako bude sve kako je Vlada zacrtala, nadamo se i da će penzije rasti kao i u prethodnom periodu. Penzije kod nas nisu znatno niže nego u okruženju – dodala je Vasićeva.

Predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da će penzioneri Vladi Srpske uputiti inicijative u vezi sa rastom penzija u skladu sa rastom plata, te poštovanjem dogovorenog procentualnog odnosa između visine prosečne penzije i prosečne plate.

– Ranije je dogovoreno da prosečna penzija ne sme ići ispod 43,5 odsto od iznosa prosečne plate u Srpskoj. Sada je prosečna penzija ispod tog procenta i ići ćemo prema Vladi Srpske s tim ili da to dogovoreno menjamo ili da ispoštujemo – naglasio je Rakulj.

On je napomenuo da će aprilske penzije u Federaciji BiH (FBiH) porasti, te da bi trebalo da tako bude i u Srpskoj, s obzirom na to da su uvećani svi ekonomski i finansijski pokazatelji.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, iako najavljen, nije prisustvovao ovom sastanku, zbog, kako je rečeno novinarima, vanrednih obaveza.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci