POBOLJŠATI POLOŽAJ NAJSTARIJIH Vlada Srpske će tražiti rešenja za povećanje penzija

Vlada Republike Srpske redovno usklađuje penzije u skladu sa povećanjem prosečne plate i punjenjem budžeta i opredeljena je da i dalje razgovara sa penzionerima radi pronalaska rešenja za poboljšanje njihovog materijalnog položaja, izjavila je danas pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Srpske Mira Vasić.

– Materijalni položaj penzionera u Srpskoj nije zadovoljavajući, ali se ne može zanemariti ni to da je u poslednjih nekoliko godina došlo do povećanja penzija za 23,17 odsto, dok je u tom periodu rast plata bio veći od četiri odsto – rekla je je Vasićeva novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske, prenosi Srpskainfo.

Vlada Srpske, kako je navela, vodi računa o materijalnom položaju penzionera, da će intenzivno tražiti rešenja za povećanje penzija.

Ona je podsetila da je u duhu programa ekonomskih reformi cilj da se prosečna plata u Srpskoj poveća na 1.000 KM.

– Ako bude sve kako je Vlada zacrtala, nadamo se i da će penzije rasti kao i u prethodnom periodu. Penzije kod nas nisu znatno niže nego u okruženju – dodala je Vasićeva.

Predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da će penzioneri Vladi Srpske uputiti inicijative u vezi sa rastom penzija u skladu sa rastom plata, te poštovanjem dogovorenog procentualnog odnosa između visine prosečne penzije i prosečne plate.

– Ranije je dogovoreno da prosečna penzija ne sme ići ispod 43,5 odsto od iznosa prosečne plate u Srpskoj. Sada je prosečna penzija ispod tog procenta i ići ćemo prema Vladi Srpske s tim ili da to dogovoreno menjamo ili da ispoštujemo – naglasio je Rakulj.

On je napomenuo da će aprilske penzije u Federaciji BiH (FBiH) porasti, te da bi trebalo da tako bude i u Srpskoj, s obzirom na to da su uvećani svi ekonomski i finansijski pokazatelji.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, iako najavljen, nije prisustvovao ovom sastanku, zbog, kako je rečeno novinarima, vanrednih obaveza.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci