Penzioner umro, država mu sve pare pokupila sa računa. Vratiće ga naslednicima kada joj se svidi, a i tada će im uzeti za porez

Kako je moguće da kad neko premine, država s njegovog računa jednostavno skine sav preostali novac od penzije? Pa to je privatni račun i privatna imovina, glavno je pitanje u ovom slučaju

Umro joj je otac, a država i banka su zaključile da novac koji je ostao na njegovom tekućem računu pripada državnom budžetu. Tako se ukratko može opisati slučaj Mirele Španjol Marković,preduzetnice koja se nedavno sukobila s hrvatskom birokratijom.

Mireli Španjol Marković u januaru je preminuo otac. Iako je imala punomoć, ona ni tada, ni pre nije dizala njegovu penziju. Nakon sprovedene ostavinske rasprave došla je u banku da zatvori račun pokojnika, gde su joj rekli da je sav novac uplaćen u državni budžet i da ode u hrvatski PIO, gde će joj sve objasniti. Nisu hteli ni da joj kažu koliko je novca bilo na računu koji je nasledila.

Umesto da oca na miru žali, Hrvatica mora da se bori sa birokratijom Foto-ilustarcija: Profimedia/Designpics

– Kako je moguće da kad neko premine, država s njegovog računa jednostavno skine sav preostali novac od penzije? Pa to je privatni račun i privatna imovina i postoje zakonski naslednici. Jutros dođem sa rešenjem nakon ostavinske da zatvorim račun, a u banci mi kažu da je novac vraćen u državni budžet – napisala je Mirela Španjol Marković na Fejsbuku.

RAČUN POKOJNIKA POČIŠĆEN DO POSLEDNJE PARE

Račun njenog pokojnog oca temeljno je počišćen. Na njemu je bilo nekoliko penzija koje njen otac nije potrošio jer je dugo bolovao.

– U Penzionom zavodu su mi rekli da mogu da podnesem zahtev za isplatu novca na osnovu rešenja ostavinske rasprave. Rekli su mi da je zakonski rok za povraćaj 60 dana, ali kako je novac isplaćen u Rijeci, na novac ću verovatno čekati duže od zakonskog roka – ispričala je Mirela Španjol Marković za Index.hr.

Nisu joj čak rekli ni koliko je novca na računu bilo Foto: Profimedia/Alamy

OTKUD DRŽAVI PRAVO DA DIRA NEČIJI PRIVATNI RAČUN

Ukratko, novac njenog oca je završio u državnom budžetu, ona ne zna koliko novca je bilo na računu, a vratiće joj ga – kad im se svidi.

– Nije mi jasno otkud državi pravo da uzima novac s nečijeg privatnog računa. Jasno mi je da ga blokiraju do završetka ostavinske rasprave, ali ne smeju da ga uzmu – rekla je za Index Mirela.

Jednako kao što je uzela novac s privatnog tekućeg računa, država je mogla da se upiše na sve pokretnosti i nekretnine pokojnika. Jednostavno – da uzmu svu imovinu dok se naslednici ne izbore za nju.

Otkud državi pravo da tek tako uzme nečiji novac sa privatnog računa i vrati ga sebi u budžet Foto: Profimedia

RAČUN SE BLOKIRA DO ZAVRŠETKA OSTAVINSKE 

Nekadašnji ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić kaže da je isplaćivanje novca s računa pokojnika nezakonito.

– Račun se blokira do završetka ostavinske rasprave da neko ne bi njime raspolagao. Nakon toga se isplaćuje naslednicima na njihove račune – rekao je Mrsić.

Sa pitanjem o ovom slučaju redakcija se obratila i Hrvatskom zavodu za peniziono osiguranje i Ministarstvu rada i penzionog sistema, ali do zaključenja ovog teksta samo nam je HZMO odgovorio.

A kada im i vrate novac – naplatiće im porez na nešto što su već jednom oporezovali Foto – Ilustracija: Pixabay

– U slučaju smrti korisnika penzionog primanja dospela primanja pripadaju do zadnjeg dana u mesecu u kojem je korisnik umro. Budući da se penzija pokojniku ne može isplatiti, Zavod od banke i pošte zahteva povraćaj sredstava za mesec u kojem je korisnik primanja umro, te ih isplaćuje nasledniku na osnovu rešenja o nasleđivanju. Intencija navedenog propisa je korišćenje i preraspodela penzionog primanja među naslednicima, što ne bi bilo moguće ukoliko bi novac ostao na računu preminulog korisnika – rekli su iz HZMO-a.

A KADA IM DRŽAVA VRATI PARE – MORAĆE DA PLATE NA NJIH POREZ

No tu nije kraj petljavinama s imovinom pokojnika. Jednom kada država odluči da vrati novac, na njega će naslednicima naplatiti porez.

– To Ministarstvo finansija naslednicima računa kao drugi dohodak i na njega obračunava poreze – objasnio je Mirando Mrsić umesto Ministarstva rada i penzionog sistema i Ministarstva finansija koji nisu odgovorili na ova pitanja.

Kasice, slamarice, dušeci sve sigurnije Foto: Rawpixel.com

– Ne bi smeli da naplaćuju porez u prvom naslednom redu, ali tamo se više ne zna ni ko pije ni ko plaća – rekao je Mrsić.

SLAMARICA – SIGURICA

Penzije su već oporezovane ako prelaze određene iznose, ali Republika Hrvatska, nakon što je uzela novac koji joj ne pripada, na njega još jednom obračunava porez.

Najkraće, poručuje vam da ste zaradili na smrti onih koje je već oporezovala. Na sreću, imate pravo na povraćaj poreza od dohotka od smrti, ako niste u istoj godini previše zaradili. Na kamate od toga što vam je država uzela novac – nemate pravo.

Ukratko, država Hrvatska poručuje svojim gražanima da, ako nameravaju da umru i ne žele da oštete svoje naslednike, podignu sav novac s računa i spreme ga pod slamaricu/dušek.

 

penzioneri.me/Telegraf.rs/index.hr

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci