Žena u pedesetima: “Naučila sam reći Ne i otarasila se 10 iritantnih navika”

Kada žena dođe u određene godine i shvati da je sve godine trebala imati drugačiji stav u životu.

Ovih dana sam napunila pedeset godina. Ne znam da li sam više obraćala pažnju ili su mi svi više pričali, ali do mene su dolazile reči: Ozbiljne godine, ne smeš, starost, pozno doba… Izgleda, kada napuniš pedeset, sa godinama dobiješ i niz zabrana koje “moraš” da poštuješ.

Stoga sam ja napravila sopstvenu listu stvari koje ne smem da radim u ovim mojim ozbiljnim godinama: 1. Neću više da budem na dijeti: Kao prvo, sada znam da one nisu efikasne. One dugoročne vode do još većeg debljanja. Drugo, dijete mi tako pokvare karakter i kvalitet života, da sam odlučila da ih se potpuno odreknem.

 

2. Neću više da prikrivam sede: Od sada se farbam samo da bih uživala u svojoj boji kose, ali ne i da bih sakrila sede. Godine se ne mogu sakriti, a iskreno i ne želim! Kome se ne sviđam neka ne gleda u mene. 3. Nikad više neću da odlažem važno za kasnije: Postoje važne i hitne stvari. Nevažne, ali hitne to su kućni poslovi i rutinske stvari.

Nevažne i ne hitne – razne gluposti. I na kraju važno ali ne i hitne stvari kao što su crtanje, lični razvoj i td… Nakon pedesete godine je posebno bitno posvetite se važnim ali ne i hitnim stvarima, kao što je : putovanje, kafana, zadovoljstvo, druženje…. Takve stvari ne smeju da se odlažu za kasnije.

 

4. Neću da se sramim svojih grešaka: Malo je u svetu nadahnutih stvari, poput čoveka u godinama koji iskreno priča o svojim greškama. Zdrava samoironija je najbolja stvar koja vam se može desiti. 5. Neću da se posvetim svojoj deci i unucima.

Velika je sreća kada ste potrebni vašim voljenim. Ali još veća je sreća kada shvatite da oni svi mogu živeti lepo i bez vas, e onda vi dobijete neslućenu slobodu da radite šta želite sa svojim životom. 6. Neću ponovo da prelazim isti put: Neću čak ni bukvalno. Ako šetam, vozim bicikl ili automobil volim da idem novim putevima, da sretnem druge ljude, vidim drugačije predele..

Ja se trudim da mozgu nađem zanimaciju svaki dan. 7. Neću da razmišljam šta drugi misle o meni: Napokon sam u tim godinama da mogu da se ponašam i izgledam kako želim. 8. Neću žaliti na nedostatak novca: Mnogi pedesetogodišnjaci su u stanju da kažu kako ne mogu nešto da urade jer nemaju dovoljno novca.

Ma, manite me te priče. Ako nešto hoćete da uradite to može i bez novca. Verujte mi da može. Blokade su u glavi, ne u novčaniku. 9. Neću očajno tragati za ljubavlju: Najvažnija stvar je: Bred Pit (53) je ponovo slobodan! 10. Neću reći: to je nemoguće! Budite realni – zahtevajte nemoguće! Nakon pedesete svaki čovek mora da poseduje odlučnost i zrelost da ispuni sve što poželi!

 

penzioneri.me/infpult.info

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci