Crnogorci najčešće obolijevaju od kancera i dijabetesa

U Crnoj Gori najčešće se obolijeva i umire od kardiovaskularnih, hronično respiratornih i malignih oboljenja, te dijabetesa, saopštio je Institut za javno zdravlje povodom Svjetskog dana zdravlja.

Iz Instituta su naveli da su duvan, uključujući elektronske cigarete i nargile, prekomjerna upotreba alkohola, fizička neaktivnost i nezdrava hrana glavni zajednički faktori rizika, te da imaju izražen uticaj na zdravlje.

“Kada se kombinuju, odnosno dešavaju istovremeno njihov uticaj se uvećava dovodeći do povećanja arterijskog krvnog pritiska, povećanja vrijednosti šećera i holesterola u krvi i povećanja tjelesne mase, odnosno gojaznosti”, naveli su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U saopštenju je napomenuto i da mnogi drugi faktori iz okoline i profesionalnog okruženja povećavaju rizik od obolijevanja od nezaraznih bolesti, kao što su zagađen vazduh, toplotni talasi, hronični stres, jonizujuće i ultravioletno zračenje, nepravilna upotreba hemikalija i toksičnih materija.

Iz Instituta su istakli da je u svim životnim dobima veoma bitno spriječiti izlaganje ovim faktorima rizika, posebno u periodu ranog rasta i razvoja, tokom trudnoće i djetinjstva, ukazali na potrebu usvajanja zdravih životnih stilova od ranog djetinjstva.

 

penzioneri.me/nezavisne.com

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci