Crnogorci najčešće obolijevaju od kancera i dijabetesa

U Crnoj Gori najčešće se obolijeva i umire od kardiovaskularnih, hronično respiratornih i malignih oboljenja, te dijabetesa, saopštio je Institut za javno zdravlje povodom Svjetskog dana zdravlja.

Iz Instituta su naveli da su duvan, uključujući elektronske cigarete i nargile, prekomjerna upotreba alkohola, fizička neaktivnost i nezdrava hrana glavni zajednički faktori rizika, te da imaju izražen uticaj na zdravlje.

“Kada se kombinuju, odnosno dešavaju istovremeno njihov uticaj se uvećava dovodeći do povećanja arterijskog krvnog pritiska, povećanja vrijednosti šećera i holesterola u krvi i povećanja tjelesne mase, odnosno gojaznosti”, naveli su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U saopštenju je napomenuto i da mnogi drugi faktori iz okoline i profesionalnog okruženja povećavaju rizik od obolijevanja od nezaraznih bolesti, kao što su zagađen vazduh, toplotni talasi, hronični stres, jonizujuće i ultravioletno zračenje, nepravilna upotreba hemikalija i toksičnih materija.

Iz Instituta su istakli da je u svim životnim dobima veoma bitno spriječiti izlaganje ovim faktorima rizika, posebno u periodu ranog rasta i razvoja, tokom trudnoće i djetinjstva, ukazali na potrebu usvajanja zdravih životnih stilova od ranog djetinjstva.

 

penzioneri.me/nezavisne.com

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci