VIŠI SUD U PANČEVU PREINAČIO PRESUDU: Vršački penzioneri moraju da vrate gradu 70 miliona dinara

Viši sud u Pančevu, koji je pre više od godinu dana drugostepenom presudom utvrdio da vršački penzioneri imaju pravo na povraćaj nezakonito uzimanog novca za samodoprinos za kanalizaciju, sada je preinačio tu presudu u korist Grada Vršca.

Kako pišu “Novosti”, to znači da svi penzioneri, koji su dosad naplatili potraživanja, moraju da vrate novac, uz sve pripadajuće troškove sudskog procesa. Njihovi advokati, međutim, najavljuju reviziju postupka.

Ustavni sud je uvažio žalbe lokalne samouprave na sve drugostepene presude i naložio je pančevačkom sudu da donese novu odluku. Zasad je preinačena samo jedna presuda, ali se očekuje da će uskoro, po istom principu, to biti učinjeno i sa preostalima, što bi većinu od oko 300 obeštećenih penzionera moglo da dovede do bankrota.
Prema saznanjima “Novosti”, Grad će, poštujući zakonsku proceduru, morati da pred Osnovnim sudom u Vršcu pokrene novi postupak, u kom će tražiti da im stariji sugrađani vrate svih 70 miliona dinara, koliko je dosad po njihovim tužbama prinudno naplaćeno iz budžeta.
“Gotovo trećinu te sume čine sudski troškovi, što potvrđuje i pimer jednog penzionera, koji je dobio svojih 80.000 dinara, dok je za usluge advokata,  veštaka i privatnih izvršitelja u njegovom postupku Grad isplatio 250.000 dinara. Kada bude došlo do novog izvršenja, on će iz svog džepa morati da plati svih 330.000, kao i troškove novog sudskog postupka”, poručuje izvor beogradskog lista.
U lokalnoj samoupravi nisu želeli da se oglašavaju ovim povodom, dok advokati, po čijem savetu je oko 3.000 penzionera organizovalo tužilo Grad, kažu da će od Vrhovnog kasacionog suda tražiti reviziju, što predstavlja vanredni pravni lek, te da će u krajnjem slučaju pravdu potražiti u Strazburu.
penzioneri.me/Novosti

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci