Za isplatu penzija u Crnoj Gori falilo 46 miliona eura

Više od 10.750 korisnika Fonda penzijsko- invalidskog osiguranja prima penziju nižu od minimalne (128,14 eura), od čega nešto manje od 3.000 penzionera ima mjesečnu penziju nižu od 100 eura.

Nedostajuća sredstva za servisiranje izdataka Fonda PIO, iznos koji se pored naplate doprinosa obezbijeđuje iz opštih prihoda budžeta Crne Gore, za prva tri mjeseca 2019. godine iznosila su oko 45,89 miliona eura, i to: za januar 21.840.641 eura, za februar 12.534.358,35 eura i za mart 11.520.293 euro.

To je „Vijestima“ saopštio predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović navodeći da ovi pokazatelji „zabrinjavaju penzionersku populaciju“, ali i istakao da je od kraja prošle godine „povećana smrtnost penzionera“.

„Ako je za prva tri mjeseca 2019. nedostajalo Fondu PIO skoro 46 milona eura za servisiranje penzija, koliko će tek trebati novca za još devet mjeseci tekuće godine. Postoji opravdana sumnja da će deficit Fonda PIO biti mnogo veći“, istakao je Joksimović.

Nedostajuća sredstva Fondu PIO u 2018. godini iznosila su oko 122 miliona eura, ili 28,88 odsto i ta sredstva su obezbjeđivana iz budžeta države.

„Projektovani budžetski deficit Fonda PIO u 2019. godini je 25 odsto ili 109 miliona eura. Za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja planirana su sredstva od 429,03 miliona eura i veća su za 0,79 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Predviđena su sredstva i za budućih 1.600 novih penzionera u 2019. godini“, dodao je Joksimović.

Ukupan broj korisnika prava iz PIO zaključno sa martom 2019, prema podacima Fonda, je 130.515, od čega je 120.403 korisnika koji žive u Crnoj Gori, a u inostranstvu je još 10.112 crnogorskih penzionera.

Broj novih korisnika prava na penziju u prva tri mjeseca 2019. je 573, i to 540 su korisnici starosne penzije, a 33 korisnici invalidske penzije. Prema podacima iz isplatne baze Fonda prosječna penzija za mart 2019. iznosi 289,07 eura i to, kako napominje Joksimović „sa onim mizernim usklađivanjem penzija od dva odsto“. „Prosječna penzija u decembru 2018. iznosila je 284 eura, i za taj mjesec je bilo potrebno 34,48 miliona eura za isplatu penzija za više od 130.150 penzionera. Upoređujući ove podatke, uočava se povećana smrtnost penzionera“, naglasio je Joksimović.

On se pita do kada će Vlada morati i moći da se zadužuje na mjesečnom i godišnjem nivou, na teret građana, da bi obezbjeđivala urednu isplatu penzija i plata.

„Partija PIR zahtijeva od inspekcijskih i drugih organa da natjeraju obveznike plaćanja poreskih davanja na veću disciplinu u cilju stabilnijeg poslovanja Fonda PIO, a od Vlade traži racionalnije korišćenje sredstava poreskih obveznika. Penzije se za razliku od svih drugih primanja moraju isplaćivati, a po pravilu i međunarodnoj praksi, penzije se unaprijed isplaćuju, jer su one zarađene, a ne mjesec i po sa zakašnjenjem kao što je to slučaj kod nas“, saopštio je Joksimović.

Neprihvatljivo, nedomaćinski i rasipnički, kako je napomenuo Joksimović, je trošiti nekontrolisano novac poreskih obveznika, jer „ogroman broj penzionera jedva sastavlja kraj sa krajem, a mnogi izdržavaju i nezaposlene članove porodica, pa i unučad“.

Drastično smanjiti nerazumnu potrošnju iz državnog budžeta

Joksimović navodi da je teško objasniti da Crna Gora sa 628.000 stanovnika „ima 3.800 službenih automobila, a jedna Njemačka sa oko 80 miliona stanovnika oko 1.000 službenih auta“.

„Mora se jednom drastično skresati sva nerazumna i rasipnička potrošnja i privilegije, kao što su: reprezentacije, šetnje, telefoni, gorivo, vozila, poklon stanovi, paušali, varijabile, nadoknade po više osnova u okviru radnog vremena, pa kupovina gaća, cigareta, ljubakanje i pušenje o trošku države i mnogo drugog nepoznatog za demokratske države“, kazao je Joksimović.

PIR smatra da realno prosječna zarada u Crnoj Gori ne prelazi iznos 430 do 440 eura i sumnjaju u Monstatove podatke.

„Penzije su povećane mizernih dva odsto, ali je zato došlo do brojnih poskupljenja“, napomenuo je predsjednik PIR-a.
penzioneri.me/Vijesti

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci