Prelević: Crnogorci plaćaju najnižu cijenu struje

Elektroprivreda EPCG je trebalo ranije da ponudi više tarifnih modela, ponuđeni tarifni modeli su legalni, a da li će se njihovim uvođenjem ostvariti željeni cilj i hoće li biti primamljivi za kupce u Crnoj Gori, pokazaće vrijeme, kazao je predsjednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević.

On je naveo da iskustva iz ostalih sistema pokazuju da se kupci teško odlučuju da mijenjaju osnovni paket, kao i da vjeruje da se neki potrošači mogu prepoznati u ponuđenim tarifnim paketima.

“Sa stanovišta regulatora, dobro je da postoji mogućnost izbora, mada smatramo da je EPCG trebalo ranije da krene sa medijskom kampanjom kojom bi svakom kupcu električne energije u Crnoj Gori bilo jasno šta koji paket konkretno znači”, rekao je Prelević u intervjuu listu Elektroprivreda.

Prelević je ukazao i da Crnogorci plaćaju najnižu cijenu struje zasnovanu na ekonomskim principima, te da bi u suprotnom došlo do potrošnje resursa i štete.

“Svi koji imaju nižu cijenu od nas, nemaju cijenu zasnovanu na ekonomskim principima, pa dolaze u opasnost da neracionalno troše resurse, uništavaju svoje elektroenergetske kompanije i time sebi prave dugoročno štetu”, kazao je Prelević.

Cijena struje za domaćinstva u Crnoj Gori, kako je istakao, jednaka je u Bugarskoj i Moldaviji, oko 30 odsto niža nego u Hrvatskoj, a više nego upola niža od prosječne u EU.

Prelević je kazao i da nije čuo da je bilo ko sa stručne strane ocijenio da je struja u Crnoj Gori najskuplja u Evropi, ukoliko se uzmu u obzir standard i platežna moć kupaca.

 

penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci