Ljekovita svojstva kantariona poznata duže od dva milenijuma

Kantarion, koji je u narodu poznat i kao bogorodičina trava, gospino zelje, gorac, strašno zelje, pljuskavica, šeljanževka, žutenica, gorač, ovnika, krvavac, gorčac, žuta metlica, žućenica, zaseknica, zvekac, zvončac, izdatjivica, marina ručica, ženska kantarija, smaknež, smicaljka, latinskog naziva Hypericum perforatum, višegodišnja је zeljasta biljka.

Biljka se sije u proljeće ili jesen. Kada poraste, stabljika je uspravna, gola, visine od 20 do 100 cm. Cvjeta od maja do septembra, cvjetovi su žute boje, a najbolji su kada se beru u julu i avgustu.

Zbog izuzetne djelotvornosti kantarion je veoma cijenjen u narodu, a ljekovita svojstva poznata su duže od dva milenijuma.

Paracelzus, otac farmacije, veličao je njegovu moć, govorio je da “cvijet tokom ljeta sakuplja sunčeve zrake, da bi ih ljudima dao u tmurnim mjesecima”.

Raste na suvim brežuljcima, osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, rubovima šuma.

KANTARIONOVO ULJE KAO LIJEK 

Kantarion je od davnina poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Ova dragocjena biljka liječi rane, bolove i grčeve u stomaku, bolesti bubrega, jetre, bešike, sluzi u plućima i povoljno djeluje na krv.

Odličan je lijek i protiv proliva i crijevnih parazita. Koristan je i kod povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Uspješno suzbija nekontrolisano mokrenje.

U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljkama odlično je sredstvo za liječenje prehlade, dugotrajnog kašlja i astme. Ova biljka ima izraženo antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik.

Pokazao se izuzetno uspješno i u liječenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume, a ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

Zbog sličnih svojstava ne smije se uzimati istovremeno s antidepresivima. Kantarion se uzima u obliku ulja, tonika, čaja, vina ili tinkture, a u novije vrijeme može se pronaći i u obliku kapsula.

U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana. Izuzetno je djelotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećene farbanjem.

INTERAKCIJA S LIJEKOVIMA

Treba biti oprezan pri korišćenju ove biljke u kombinaciji s lijekovima.

Na neke lijekove djeluje ubrzanim metabolizmom i brzinom izbacivanja tih lijekova, čime se smanjuje njihova koncentracija u krvi, a samim tim i njihovo dejstvo.

Tu spadaju benzodiazepini (za smirenje i anksioznost), antiretroviralni lijekovi, hormonski kontraceptivi, imunosupresanti, antiaritmici, beta-blokatori i blokatori kalcijumovih kanala (lijekovi za srce i pritisak), statini (za smanjivanje holesterola i triglicerida).

Takođe deluje i na pojedinačne lijekove kao što su digoksin, metadon, omerazol, fenobarbital, teofilin, varfarin, levodopa i drugi.

S lijekovima koji djeluju na centralni nervni sistem interakcija može biti opasna po život. Tu spadaju antidepresivi, opijati, uključujući tramadol, stimulansi, litijum i druge.

TOKSIČNOST KANTARIONA

Iako ljekovit, kantarion ipak posjeduje hipericin i hipericium, supstance koje imaju toksično djelovanje.

Pretpostavlja se da su nedozrele bobice najotrovniji dio kantariona. Zato kantarion ne treba sakupljati dok ne procvjeta.

Kantarion ne treba koristiti za vrijeme trudnoće i dojenja. Dugotrajna interna upotreba kantariona u obliku čaja ili ulja može dovesti do preosjetljivosti kože na sunce.

Hipericin izaziva fotosenzibilnost, pa se na koži lica svjetlijeg tena mogu javiti opekotine. Kao nuspojava prvo se javlja otečenost usana.

Zato bi tokom terapije kantarionom trebalo izbjegavati sunčanje ili odlazak u solarijum.

 

ULJE KANTARIONA KORISTI SE ZA:

* opekotine prvog stepena,

* upale jajnika, vaginalne infekcije, gljivične i virusne infekcije kod žena,

* uklanjanje hemoroida,

* smanjivanje proširenih vena,

* umirivanje čireva,

* rane, ožiljke i strije – posebno je dobar za liječenje rana nastalih kod pacijenata koji dugo leže, te kod ožiljaka i rana koje su dugotrajne (nikako se ne smije stavljati na svježe i otvorene rane),

* uklanjanje akni i prištića,

* uklanjanje boli uzrokovane reumom i gihtom,

* smirivanje upale mišića i nervnog sistema.

 

RECEPTI

KANTARIONOVO ULJE 

Nabrati cvjetove biljke i ostaviti nekoliko sati ili jedan dan, da malo povenu. Zatim ih poslagati u teglu i preko njih naliti jedan litar maslinovog ulja.

Teglu dobro zatvoriti, pustiti da stoji na suncu šest sedmica, svaki dan je nekoliko puta protresti. Nakon tog vremena ulje dva puta procijediti kroz gustu lanenu krpu. Tim se uljem mažu kraste, osipi, lice, tijelo, ali i hemoroidi.

 

ČAJ OD KANTARIONA 

U 2 dl vrele vode staviti jednu kašiku isitnjenog suvog cvijeta kantariona i poklopljeno ostavi da odstoji 10-15 minuta.

Procijeđeni napitak piti tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, dijareje, kod bolesti jetre, žutice, upale mokraćne bešike, nervnih bolesti, glavobolje, bubrežnih tegoba, menstrualnih tegoba, slabokrvnosti, kašlja… Može se koristiti u kombinaciji sa drugim travama i lijekovima.

 

VINO OD KANTARIONA 

Da bi se napravilo kvalitetno vino od kantariona, potrebno je 40 g cvjetova koji se poslažu u teglu i zatim se preliju litrom kvalitetnog bijelog vina. Ta smjesa se ostavi da odstoji na toplom mjestu 30 dana.

Poslije toga, potrebno je vino dobro ocijediti i malo zasladiti. Za bolje varenje treba piti dvije čašice vina dnevno prije jela.

 

MAST OD KANTARIONA

Pčelinji vosak, 10 g, otopiti u lončiću i dodati 14 ml kantarionovog ulja. Kada se ohladi, a prije nego što postane tvrdo, mogu se dodati četiri kapi eteričnog ulja lavande.

Potom preliti u plastičnu posudu i pustiti da se stvrdne. Mast od kantariona dobra je za kožu, posebno za područja oko rana i opekotina, međutim poslije primjene ulja i masti ne bi trebalo da se izlažete suncu.

 

penzioneri.me/nezavisne.com

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci