Kuševija: Razvijati nove socijalne servise kao vid podrške namjenjen oboljelima od demencije

Generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija i samostalna savjetnica Ivana Bošković učestvovali su na stručnom ekspertskom sastanku na visokom nivou pod nazivom “Demencija u Regionu Zapadnog Balkana” koji se održao u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Na sastanku je analizirana trenutna situacija kroz zdravstvena i socijalna rješenja sa osvrtom na očekivanja i trendove, kako trenutni zdravstveni i socijalni sistem vidi demenciju u matičnom društvu, a iznijeti su i zvanični stavovi u vezi dugotrajne njege osoba sa demencijom.

Direktor Kuševija je prisutne upoznao sa uslugama i pravima koje korisnici oboljeli od demencije mogu da koriste u okviru socijalne zastite u Crnoj Gori, kao i o potrebi da se razvijaju novi socijalni servisi kao vid podrske namjenjen ovoj ciljnoj grupi.

Prisutni su se složili da dominantnu ulogu ima zdravstveni sistem u dijagnostici praćenja i hospitalizaciji pacijenata oboljelih od demencije.

Sastanak na visokom nivou vođen je idejom WHO, ADI-krovne svjetske asocijacije za borbu sa demencijom i AE- krovne Evropske asocijacije.

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

penzioneri.me/minradiss.gov.me

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci