Kuševija: Razvijati nove socijalne servise kao vid podrške namjenjen oboljelima od demencije

Generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija i samostalna savjetnica Ivana Bošković učestvovali su na stručnom ekspertskom sastanku na visokom nivou pod nazivom “Demencija u Regionu Zapadnog Balkana” koji se održao u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Na sastanku je analizirana trenutna situacija kroz zdravstvena i socijalna rješenja sa osvrtom na očekivanja i trendove, kako trenutni zdravstveni i socijalni sistem vidi demenciju u matičnom društvu, a iznijeti su i zvanični stavovi u vezi dugotrajne njege osoba sa demencijom.

Direktor Kuševija je prisutne upoznao sa uslugama i pravima koje korisnici oboljeli od demencije mogu da koriste u okviru socijalne zastite u Crnoj Gori, kao i o potrebi da se razvijaju novi socijalni servisi kao vid podrske namjenjen ovoj ciljnoj grupi.

Prisutni su se složili da dominantnu ulogu ima zdravstveni sistem u dijagnostici praćenja i hospitalizaciji pacijenata oboljelih od demencije.

Sastanak na visokom nivou vođen je idejom WHO, ADI-krovne svjetske asocijacije za borbu sa demencijom i AE- krovne Evropske asocijacije.

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

penzioneri.me/minradiss.gov.me

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci