Jelić: Institucije države Crne Gore posvećene unaprjeđenju položaja starih osoba

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Vukica Jelić sastala se juče, 24. aprila 2018. godine sa nezavisnom ekspertkinjom UN-a za prava starijih osoba, Roze Kornfeld Mate. 

 

Razgovarano je o položaju starijih osoba u Crnoj Gori, kao i mogućnostima unaprjeđenja stanja u ovoj oblasti.

 

Konstatovano je da složenost fenomena starenja zahtijeva kompleksan i sveobuhvatan pristup u zaštiti interesa i potreba starijih za koji je, u okviru svojih nadležnosti, odgovorna gotovo svaka javna institucija.

 

Državna sekretarka Vukica Jelić istakla je da je resorno ministarstvo, oslanjajući se na Strategiju razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine, posvećeno unaprjeđenju socijalne zaštite starijih, sa integrisanim uslugama i podrškom radi očuvanja i poboljšanja kvaliteta života starijih.

 

„Kroz projekat Nastavak reforme sistema socijalne zaštite koji Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi uz tehničku podršku UNDP-a, podržana je usluga „Pomoć u kući za stare“ kroz angažman 120 gerontodomacica za oko 1.200 korisnika“ – naglasila je Jelić.

 

Državna sekretarka je istakla da se institucije u Crnoj Gori, nadležne za starije osobe, aktivno bave ovim pitanjem, naglasivši da u državi trenutno funkcionišu tri doma za stare, te da je pokrenuta izgradnja novog doma i u Podgorici.

 

Ona je navela podatak da je u toku 2017. godine u domovima starih u Bijelom Polju, Risnu i Podgorici pravo na uslugu smještaja koristilo je oko 560 korisnika.

 

„Servis Dnevni boravak za stara lica predstavlja još jedan vid podrške i pomoći koji će im omogućiti da ostanu u svom životnom okruženju. Do sada je osnovano šest dnevnih boravaka za stara lica u Crnoj Gori“ – dodala je Jelić.

 

Preporuke koje daju eksperti UN-a poslužiće da se unaprijedi oblast i stanje starijih osoba u Crnoj Gori.

 

Ekspertkinja UN-a za prava starijih osoba, Mate je naglasila važnost dobrog zakonodavnog okvira države kako bi preporuke iz ove oblasti bile uspješno realizovane.

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci