Jelić: Institucije države Crne Gore posvećene unaprjeđenju položaja starih osoba

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Vukica Jelić sastala se juče, 24. aprila 2018. godine sa nezavisnom ekspertkinjom UN-a za prava starijih osoba, Roze Kornfeld Mate. 

 

Razgovarano je o položaju starijih osoba u Crnoj Gori, kao i mogućnostima unaprjeđenja stanja u ovoj oblasti.

 

Konstatovano je da složenost fenomena starenja zahtijeva kompleksan i sveobuhvatan pristup u zaštiti interesa i potreba starijih za koji je, u okviru svojih nadležnosti, odgovorna gotovo svaka javna institucija.

 

Državna sekretarka Vukica Jelić istakla je da je resorno ministarstvo, oslanjajući se na Strategiju razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine, posvećeno unaprjeđenju socijalne zaštite starijih, sa integrisanim uslugama i podrškom radi očuvanja i poboljšanja kvaliteta života starijih.

 

„Kroz projekat Nastavak reforme sistema socijalne zaštite koji Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi uz tehničku podršku UNDP-a, podržana je usluga „Pomoć u kući za stare“ kroz angažman 120 gerontodomacica za oko 1.200 korisnika“ – naglasila je Jelić.

 

Državna sekretarka je istakla da se institucije u Crnoj Gori, nadležne za starije osobe, aktivno bave ovim pitanjem, naglasivši da u državi trenutno funkcionišu tri doma za stare, te da je pokrenuta izgradnja novog doma i u Podgorici.

 

Ona je navela podatak da je u toku 2017. godine u domovima starih u Bijelom Polju, Risnu i Podgorici pravo na uslugu smještaja koristilo je oko 560 korisnika.

 

„Servis Dnevni boravak za stara lica predstavlja još jedan vid podrške i pomoći koji će im omogućiti da ostanu u svom životnom okruženju. Do sada je osnovano šest dnevnih boravaka za stara lica u Crnoj Gori“ – dodala je Jelić.

 

Preporuke koje daju eksperti UN-a poslužiće da se unaprijedi oblast i stanje starijih osoba u Crnoj Gori.

 

Ekspertkinja UN-a za prava starijih osoba, Mate je naglasila važnost dobrog zakonodavnog okvira države kako bi preporuke iz ove oblasti bile uspješno realizovane.

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci