Jelić: Institucije države Crne Gore posvećene unaprjeđenju položaja starih osoba

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Vukica Jelić sastala se juče, 24. aprila 2018. godine sa nezavisnom ekspertkinjom UN-a za prava starijih osoba, Roze Kornfeld Mate. 

 

Razgovarano je o položaju starijih osoba u Crnoj Gori, kao i mogućnostima unaprjeđenja stanja u ovoj oblasti.

 

Konstatovano je da složenost fenomena starenja zahtijeva kompleksan i sveobuhvatan pristup u zaštiti interesa i potreba starijih za koji je, u okviru svojih nadležnosti, odgovorna gotovo svaka javna institucija.

 

Državna sekretarka Vukica Jelić istakla je da je resorno ministarstvo, oslanjajući se na Strategiju razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine, posvećeno unaprjeđenju socijalne zaštite starijih, sa integrisanim uslugama i podrškom radi očuvanja i poboljšanja kvaliteta života starijih.

 

„Kroz projekat Nastavak reforme sistema socijalne zaštite koji Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi uz tehničku podršku UNDP-a, podržana je usluga „Pomoć u kući za stare“ kroz angažman 120 gerontodomacica za oko 1.200 korisnika“ – naglasila je Jelić.

 

Državna sekretarka je istakla da se institucije u Crnoj Gori, nadležne za starije osobe, aktivno bave ovim pitanjem, naglasivši da u državi trenutno funkcionišu tri doma za stare, te da je pokrenuta izgradnja novog doma i u Podgorici.

 

Ona je navela podatak da je u toku 2017. godine u domovima starih u Bijelom Polju, Risnu i Podgorici pravo na uslugu smještaja koristilo je oko 560 korisnika.

 

„Servis Dnevni boravak za stara lica predstavlja još jedan vid podrške i pomoći koji će im omogućiti da ostanu u svom životnom okruženju. Do sada je osnovano šest dnevnih boravaka za stara lica u Crnoj Gori“ – dodala je Jelić.

 

Preporuke koje daju eksperti UN-a poslužiće da se unaprijedi oblast i stanje starijih osoba u Crnoj Gori.

 

Ekspertkinja UN-a za prava starijih osoba, Mate je naglasila važnost dobrog zakonodavnog okvira države kako bi preporuke iz ove oblasti bile uspješno realizovane.

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci