Jelić: Institucije države Crne Gore posvećene unaprjeđenju položaja starih osoba

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Vukica Jelić sastala se juče, 24. aprila 2018. godine sa nezavisnom ekspertkinjom UN-a za prava starijih osoba, Roze Kornfeld Mate. 

 

Razgovarano je o položaju starijih osoba u Crnoj Gori, kao i mogućnostima unaprjeđenja stanja u ovoj oblasti.

 

Konstatovano je da složenost fenomena starenja zahtijeva kompleksan i sveobuhvatan pristup u zaštiti interesa i potreba starijih za koji je, u okviru svojih nadležnosti, odgovorna gotovo svaka javna institucija.

 

Državna sekretarka Vukica Jelić istakla je da je resorno ministarstvo, oslanjajući se na Strategiju razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine, posvećeno unaprjeđenju socijalne zaštite starijih, sa integrisanim uslugama i podrškom radi očuvanja i poboljšanja kvaliteta života starijih.

 

„Kroz projekat Nastavak reforme sistema socijalne zaštite koji Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi uz tehničku podršku UNDP-a, podržana je usluga „Pomoć u kući za stare“ kroz angažman 120 gerontodomacica za oko 1.200 korisnika“ – naglasila je Jelić.

 

Državna sekretarka je istakla da se institucije u Crnoj Gori, nadležne za starije osobe, aktivno bave ovim pitanjem, naglasivši da u državi trenutno funkcionišu tri doma za stare, te da je pokrenuta izgradnja novog doma i u Podgorici.

 

Ona je navela podatak da je u toku 2017. godine u domovima starih u Bijelom Polju, Risnu i Podgorici pravo na uslugu smještaja koristilo je oko 560 korisnika.

 

„Servis Dnevni boravak za stara lica predstavlja još jedan vid podrške i pomoći koji će im omogućiti da ostanu u svom životnom okruženju. Do sada je osnovano šest dnevnih boravaka za stara lica u Crnoj Gori“ – dodala je Jelić.

 

Preporuke koje daju eksperti UN-a poslužiće da se unaprijedi oblast i stanje starijih osoba u Crnoj Gori.

 

Ekspertkinja UN-a za prava starijih osoba, Mate je naglasila važnost dobrog zakonodavnog okvira države kako bi preporuke iz ove oblasti bile uspješno realizovane.

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci