Crveni krst: Pružili podršku za oko šest hiljada starih osoba

Korisnica kluba za starije osobe iz Bara, Grozdana Balević, kazala je da se nakon odlaska djece, koji su otišli svojim putem, priključila klubu CKCG.

Crveni krst Crne Gore (CKCG) je, u okviru projekta Briga o starijim osobama, pružio podršku za oko šest hiljada osoba te populacije u 12 crnogorskih opština i za njih otvorio tri kluba, saopšteno je na konferenciji te humanitarne organizacije.

Generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak, je na konferenciji povodom završetka projekta Briga o starijim osobama, podsjetila da model pružanja podrške starijim osobama koji realizuje ta organizacija datira od 2002. godine.

„Od tada smo poboljšavali i razvijali naše usluge na način da što kvalitetnije pružamo usluge i izvještavamo. Korisnici Crvenog krsta su osobe iznad 65 godina starosti i u proteklih godinama smo na novou godine uspjevali da realizujemo podršku usluga između 600 do 800 osoba sa različitim nivoima usluga i servisima u 12 opštinskih organizacija Crvenog krsta“, kazala je Dubak u PR Centru.

Prema njenim riječima, u CKCG su se trudili da pružaju pomoć osobama koje nisu pokrivene nijednom drugom uslugom od drugih institucija i nevladinih organizacija.

„Usluge smo pružali u gradskom dijelu opština i u ruralnim sredinama. Usluge koje smo pružali u seoskim područijima pokazale su potrebu da još više, snažnije i kvalitetnije, sa različitim opsegom servisa nastavimo da radimo na ovom polju“, istakla je Dubak.

Programi CKCG su, kako je istakla, zasnovani na volonterskom radu.

„Volonteri su bile osobe koje su obilazili i pružali usluge starim osobama. Volonterski rad je nešto što se mora cijeniti i nikako se ne smije smatrati amaterskim, već su volonteri profesionalci. Više od 150 volontera je pružalo usluge u okviru projekta“, rekla je Dubak.

Direktor Direktorata za socijalnu i dječiju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija, rekao je da je taj resor u proteklom periodu doprinio poboljšanju položaja osoba u trećoj životnoj dobi, kroz, kako je naveo, izgradnju i adaptaciju staračkih domova.

„Ministarstvo je doprinijelo poboljšanju položaja osoba treće dobi kroz razvijanje servisa podrške u zajednici, otvaranje dnevenih boravaka za stare, vešeraja i programe kućne njege, koji se realizuju u 16 opština na teritoriji Crne Gore, a kojim projektom je obuhvaćeno 1,2 hiljade korisnika“, naveo je Kuševija.

Delegat Italijanskog Crvenog krsta, Flavio Ciriaci, rekao je da ta organizacija realizovala aktivnost monitoringa koji je, kako je pojasnio, uključivao terenske posjete opštinskim organizacijama CKCG, „12 do 13 godišnje u periodu od devet godina“.

„Veoma smo zadovoljni i smatram da smo u velikoj mjeri postigli ciljeve ovog projekta – da smo kroz projekat podržali CKCG u obezbjeđenju održivih servisa podrške za starije osobe u Crnoj Gori i u povećanju vidljivosti koncepta brige o starima na međunarodnom nivou“, kazao je Ciriaci.

Kako je istakao, za njihovu organizaciju je veoma važno bilo da prilikom svake terenske posjete opštinskim organizacijama Crvenog krsta steknu iskustva u opštinskim organizacijama, „koja mogu biti korisna italijanskom Crvenom krstu“.

„Počevši od uspjeha projekta, smatram da su socijalne i medicinske aktivnosti sprovedene tokom pojekta volontera jedna od velikih prednosti projekta. Takođe, cijenimo što smo primjetili međugeneracijsku solidarnost, odnosno uključivanje sve većeg broja kako mladih tako starijih u program. Pored toga i prisustvo klubova za stare“, naveo je Ciriaci.

On je, govoreći o izazovima, kazao da je jedan od njih povećanje broja korisnika i volontera.

„Drugi izazov je podizanje javne svijesti u Crnoj Gori u smislu promocije lobiranja i zastupanja, i kao treći izazov vidimo poboljšanje izgradnje kapaciteta i održivost“, rekao je Ciriaci.

Koordinatorka programa “Briga o starijima”, Jelena Šofranac, kazala je da je u decembru prošle godine uspješno završen projekta Briga o starijim osobama – zdravo starenje u 12 opština u Crnoj Gori, koji je, kako je navela, finansijski podržavao italijanski Crveni krst od 2009.godine.

„Tokom svih ovih godina na godišnjem nivou smo uspjevali da obuhvatimo od 600 do 800 korisnika i trudili smo se da ti korisnici budu najugroženije starije osobe koje imaju 65 godina i više, koji imaju minimalna primanja, a ima dosta onih koji nemaju nikava primanja, ljudi koji žive sami, koji su lošijeg zdravstvenog stanja“, navela je Šofranac.

Ona je pojasnila da su korisnicima projeka usluge pružali obučeni volonteri.

„Tih volontera smo imali na godišnjem nivou oko 150. Jako smo ponosni da su većinom naši volonteri jako mladi, u pitanju su srednjoškolci i na taj način smo uspjeli da promovišemo koncept međugeneracijske solidarnosti. Neke od naših rezultata koje možemo istaći je otvaranje tri kluba za starije osobe“, rekla je Šofranac.

Prema njenim riječima, ti klubovi uspješno funkcionišu u Baru, Plavu i Budvi, gdje okupljaju oko 20 korisnika.

„Korisnici se sastaju jednom do dva puta sedmično, zajedno provode nekoliko sasti dnevno, rade korektivnu gimnastiku i časove Engleskog jezika, druže se i putuju zajedno. Sve u skladu sa njihovim željama i mogućnostima. Volonteri su ih posjećivali na dnevnom nivou“, kazala je Šofranac.

Korisnica kluba za starije osobe iz Bara, Grozdana Balević, kazala je da se nakon odlaska djece, koji su otišli svojim putem, pruiključila klubu CKCG.

„Tu nam je lijepo, dođemo dva puta sedmično. Imamo sve tu. Kad je neki važan datum mi to lijepo odradimo, radimo čestitke za novu godinu, pletemo, družimo se. Izađemo na izlet pored šetališta sa volonterima. Ja se lično uključujem u volonterski rad, imam jednu baku koju posjećujem, odem i skuvam joj i pomognem joj“, navela je Balević.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci