Ćinćur: Hoće li Spajić da uputi penzionere na berzu ili kripto valute kad ukine PIO?

Nezavisna poslanica u Skupštini Crne Gore Radinka Ćinćur tvrdi da premijer Milojko Spajić planira da poslodavce oslobodi obaveze plaćanja doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje (PIO), kako bi na taj način fingirao povećanje plata. Ona je kazala da nije ni pravedno ni održivo to što su najniže penzije 450 eura, a prosječna penzija jedva 500 i pita se da li će Spajić nakon ukidanja doprinosa za PIO uputiti penzionere na berzu ili u ulaganje u kripto valute.

“U nemogućnosti da razgovaramo u plenarnoj sali Skupštine, prinuđeni smo da se obraćamo medijima. To što mi prigovarate da sam na vašem programu dobila poslaničko mjesto, imalo bi smisla kad bismo se vodili zdravom logikom i razumnim parametrima u ispunjavanju predizbornih obećanja”, navodi Ćinćur u saopštenju dostavljenom medijima.

Ona je istakla da je onog trenutka kad je shvatila da su ta obećanja velika manipulacija, napravila distancu od takvog programa, što se, kako je ocijenila, više puta potvrdilo kao ispravna odluka.

“To što su najniže penzije 450 eura, dok je prosječna penzija jedva 500 eura, nije ni pravedno ni održivo. Umjesto da prvo povećamo produktivnost, da povećamo zaposlenost, pa povećamo plate , mi smo prvo povećali najniže penzije: onako odoka, kako ste vi ocijenili, bez ikakvih analiza, bez javne rasprave, da bi obradovali što više potencijalnih glasača; ali vidimo, da naši građani nijesu nasjeli na to, umjesto da dobijete zacrtanih 40-50% penzionera kao sigurne glasače, dobili ste 6-13% …

Vrijeme je da jasno kažete građanima kako ćete povećati neto plate 20-25%? Da li ćete preliti naš novac koji uplaćujemo u Fond PIO u neto zarade i to nazvati svojim uspjehom? Kakvo će to blagostanje donijeti neki budući investitori našoj državi, ako neće morati da uplaćuju obavezne doprinose za svoje radnike, tj. rekli ste da će to za njih biti raj, jer će davati najniže bruto plate u regionu!”, poručuje Ćinćur.

Ona je kazala da se čak i u Americi, čijeg modela penzionog sistema se, kako ističe, svi plašimo, većina penzija prima kroz socijalni vladin program, koji se puni porezima i doprinosima zaposlenih.

“Sada poslodavci nude dio plate svojim zaposlenima na poseban račun za penziju, a Vi g. Spajiću naše poslodavce hoćete da oslobodite i sadašnje obaveze plaćanja doprinosa za PIO, kako bi na taj način fingirali povećanje plata. Znači, razvijene zemlje imaju tri stuba finansiranja penzija, kod nas je samo državni Fond PIO, ali naša vlada želi da ukine i njega!

U 2024. godini kad već duži period padaju strane investicije, kad je u I kvartalu manje turista za oko 20%, što znači da se Rusi i Ukrajinci kod nas ne zadržavaju jer nemaju šta da rade, kad imamo pad izvoza za trećinu, kad je prekinut pozitivan trend pokrivenosti uvoza izvozom, pa sad imamo opet povećanje deficita, kad nam je inflacija veća od inflacije u EU, a cijene daleko iznad cijena u Sloveniji, jedino su doprinosi za PIO stabilni. Skoro da smo dostigli pokrivenost troškova ovog Fonda, a vi g. Spajiću želite taj fond da prelijete u potrošnju i izazovete bankrot države, ili zaduženja od oko 700 miliona na godišnjem nivou”, tvrdi poslanica.

Ona je uvjerena da ako ne budemo izdvajali u penzioni fond, zaduživaćemo se za isplatu sadašnjih penzija, jer nema drugog načina da ih isplaćujemo.

“A mladi koji ne razmišlaju sad o penzionom fondu, već kako da prežive, na kraju radnog vijeka ostaće na ulici, bez ičega. Takvih je sada u Americi oko 30% , koji nijesu uštedjeli novac za penziju već su u negativnom saldu vrijednosti imovine, što znači da imaju više duga nego imovine.

Citiraću samo stav MMF o ovom pitanju: ako bi predizborna obećanja bila ispunjena, fiskalna pogoršanja u vidu novog deficita i novih zaduženja biće još gora. Ili stav EK: ovakvo neutemeljeno povećanje plata, na račun ukidanja doprinosa PIO, bio bi veliki rizik po održivost crnogorskog fiskalnog sistema. Ili ćete penzionere, sadašnje i buduće, g. Spajiću možda uputiti na berzu, ili na ulaganje u dionice, ili u kripto valute, da se malo kockamo i mi kao što ste se vi kockali! Zašto nijeste rekli istinu građanima CG, da ste vi svoj kapital stekli berznskim spekulacijama, a ne znanjem i radom”, kaže Ćinćur.

Ona je poručila da ni Spajiću ni većini koja ga podržava građani Crne Gore neće dozvoliti da im prokockaju imovinu, kao što su prokockali svoju.

“Prevarili ste ih, nijeste im rekli istinu, ali to više ne prolazi! Reforme penzionog sistema u ozbiljnim državama su godinama na javnoj raspravi, tek kad se postigne konsenzus društva, u te reforme se ide. Četiri mjeseca prije najavljene reforme Fonda PIO mi ne znamo kako ćete obračunavati penzije ljudima kad se doprinosi ukinu?!

Kažite nam koja to zemlja u svijetu ima izjednačenu najnižu penziju, jednaku za ljude koji imaju 15 godina staža, i za one koji su radili i uplaćivali 20% svoje zarade u fond PIO čitavih 40 godina? Koja to evropska zemlja ima izjednačenu najnižu platu i najnižu penziju?”, pita se Ćinćur.

Ona je pitala i šta će se dešavati sa dosadašnjim uplatama u fond PIO.

“Da li će one nestati za građane, da li nam slijedi još jedna pljačka slična pljački masovne vaučerske privatizacije, kad smo ostali bez fabrika, a sad ostajemo bez penzija koje smo zaradili.

G. Spajiću, većina naših građana želi penzije koje su zaradili, a ne socijalne penzije!”, zaključuje poslanica.

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci