Starije osobe ih teže podnose: Dječje bolesti opasne su za odrasle

Sve u svoje vrijeme, govorile su bake. To važi i za bolesti koje je trebalo da preležite kao mali, međutim, šta se dešava kada ih dobijemo kao odrasli

Sve je češća pojava da i odrasli ljudi, koji su već zagazili u petu deceniju, obole od neke dječje bolesti.
Razlog za to je što u djetinjstvu nisu preležali sve boljke i sada mogu vrlo lako da ih dobiju kad dođu u kontakt sa inficiranom decom. Odrasli mnogo teže podnose ove bolesti.

OVČJE BOGINJE – (varičele) najteže su zbog svraba i ožiljaka

Simptomi: Kod odraslih su svrab i osip znatno intenzivniji nego kod djece. U oko 20 odsto slučajeva dolazi do zapaljenja pluća. Naročito je važno da trudnica koja nije preležala varičele ne dođe u kontakt s bolesnim djetetom.

Savjet: Boginje se posipaju posebno napravljenim puderom ili tečnošću, a temperatura se skida uobičajenim ljekovima.

ZAUŠKE – kod muškaraca mogu izazvati sterilitet

Simptomi: Pored simptoma koji su slični onima koji se javljaju i u slučaju prehlade, ovde se osjećaju i bolovi prilikom gutanja i žvakanja. Razlog za to je oticanje najveće pljuvačna žlezda. Često ova bolest prođe neopaženo. U ranoj trudnoći zauške mogu da ugroze fetus. Kod muškaraca može da se pojavi zapaljenje mošnica, što može da dovede do steriliteta.

Savjet: Protiv oticanja u predelu ušiju pomaže stavljanje vlažnih i hladnih obloga. Trebalo bi da se izbegavaju kisele namirnice kako se ne bi nadražilo izlučivanje sekreta.

MALE BOGINJE – (morbile) izazivaju komplikacije

Simptomi: Osobe inficirane malim boginjama postaju osetljive na svetlost, imaju povišenu temperaturu i crvene fleke po cijelom tijelu. Kod odraslih bolest često prolazi teže nego kod djece. Budući da im je imunološki sistem oslabljen, često dolazi do komplikacija, recimo zapaljenja pluća ili encefalitisa.

Savjet: Ne postoji terapija protiv malih boginja koje su izazvali virusi. Mogu samo da se ublaže simptomi. U akutnoj fazi, koja traje otprilike nedelju dana, neophodno je ležanje u krevetu i mirovanje. Posle infekcije malim boginjama ili vakcinom i revakcinacijom protiv njih, osoba uglavnom više ne može da oboli od ove bolesti.

Veliki kašalj – Traje i po dva mjeseca

Simptomi: Tipični su napadi kašlja koji traju nedeljama. Neretko se kao posledica javljaju zapaljenje pluća i upala srednjeg uha, kao i inkontinencija (nevoljno puštanje urina) i diskus hernija, koju izaziva naprezanje kod jakog kašlja.

Savjet: Treba piti što više tečnosti. Inhaliranje morskom solju smiruje disajne puteve. Ako je kašalj naročito jak, pomažu i pumpice za astmatičare, prema preporuci ljekara.

penzioneri.me/kurir.rs

 

 

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci