Starije osobe ih teže podnose: Dječje bolesti opasne su za odrasle

Sve u svoje vrijeme, govorile su bake. To važi i za bolesti koje je trebalo da preležite kao mali, međutim, šta se dešava kada ih dobijemo kao odrasli

Sve je češća pojava da i odrasli ljudi, koji su već zagazili u petu deceniju, obole od neke dječje bolesti.
Razlog za to je što u djetinjstvu nisu preležali sve boljke i sada mogu vrlo lako da ih dobiju kad dođu u kontakt sa inficiranom decom. Odrasli mnogo teže podnose ove bolesti.

OVČJE BOGINJE – (varičele) najteže su zbog svraba i ožiljaka

Simptomi: Kod odraslih su svrab i osip znatno intenzivniji nego kod djece. U oko 20 odsto slučajeva dolazi do zapaljenja pluća. Naročito je važno da trudnica koja nije preležala varičele ne dođe u kontakt s bolesnim djetetom.

Savjet: Boginje se posipaju posebno napravljenim puderom ili tečnošću, a temperatura se skida uobičajenim ljekovima.

ZAUŠKE – kod muškaraca mogu izazvati sterilitet

Simptomi: Pored simptoma koji su slični onima koji se javljaju i u slučaju prehlade, ovde se osjećaju i bolovi prilikom gutanja i žvakanja. Razlog za to je oticanje najveće pljuvačna žlezda. Često ova bolest prođe neopaženo. U ranoj trudnoći zauške mogu da ugroze fetus. Kod muškaraca može da se pojavi zapaljenje mošnica, što može da dovede do steriliteta.

Savjet: Protiv oticanja u predelu ušiju pomaže stavljanje vlažnih i hladnih obloga. Trebalo bi da se izbegavaju kisele namirnice kako se ne bi nadražilo izlučivanje sekreta.

MALE BOGINJE – (morbile) izazivaju komplikacije

Simptomi: Osobe inficirane malim boginjama postaju osetljive na svetlost, imaju povišenu temperaturu i crvene fleke po cijelom tijelu. Kod odraslih bolest često prolazi teže nego kod djece. Budući da im je imunološki sistem oslabljen, često dolazi do komplikacija, recimo zapaljenja pluća ili encefalitisa.

Savjet: Ne postoji terapija protiv malih boginja koje su izazvali virusi. Mogu samo da se ublaže simptomi. U akutnoj fazi, koja traje otprilike nedelju dana, neophodno je ležanje u krevetu i mirovanje. Posle infekcije malim boginjama ili vakcinom i revakcinacijom protiv njih, osoba uglavnom više ne može da oboli od ove bolesti.

Veliki kašalj – Traje i po dva mjeseca

Simptomi: Tipični su napadi kašlja koji traju nedeljama. Neretko se kao posledica javljaju zapaljenje pluća i upala srednjeg uha, kao i inkontinencija (nevoljno puštanje urina) i diskus hernija, koju izaziva naprezanje kod jakog kašlja.

Savjet: Treba piti što više tečnosti. Inhaliranje morskom solju smiruje disajne puteve. Ako je kašalj naročito jak, pomažu i pumpice za astmatičare, prema preporuci ljekara.

penzioneri.me/kurir.rs

 

 

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci