Starije osobe ih teže podnose: Dječje bolesti opasne su za odrasle

Sve u svoje vrijeme, govorile su bake. To važi i za bolesti koje je trebalo da preležite kao mali, međutim, šta se dešava kada ih dobijemo kao odrasli

Sve je češća pojava da i odrasli ljudi, koji su već zagazili u petu deceniju, obole od neke dječje bolesti.
Razlog za to je što u djetinjstvu nisu preležali sve boljke i sada mogu vrlo lako da ih dobiju kad dođu u kontakt sa inficiranom decom. Odrasli mnogo teže podnose ove bolesti.

OVČJE BOGINJE – (varičele) najteže su zbog svraba i ožiljaka

Simptomi: Kod odraslih su svrab i osip znatno intenzivniji nego kod djece. U oko 20 odsto slučajeva dolazi do zapaljenja pluća. Naročito je važno da trudnica koja nije preležala varičele ne dođe u kontakt s bolesnim djetetom.

Savjet: Boginje se posipaju posebno napravljenim puderom ili tečnošću, a temperatura se skida uobičajenim ljekovima.

ZAUŠKE – kod muškaraca mogu izazvati sterilitet

Simptomi: Pored simptoma koji su slični onima koji se javljaju i u slučaju prehlade, ovde se osjećaju i bolovi prilikom gutanja i žvakanja. Razlog za to je oticanje najveće pljuvačna žlezda. Često ova bolest prođe neopaženo. U ranoj trudnoći zauške mogu da ugroze fetus. Kod muškaraca može da se pojavi zapaljenje mošnica, što može da dovede do steriliteta.

Savjet: Protiv oticanja u predelu ušiju pomaže stavljanje vlažnih i hladnih obloga. Trebalo bi da se izbegavaju kisele namirnice kako se ne bi nadražilo izlučivanje sekreta.

MALE BOGINJE – (morbile) izazivaju komplikacije

Simptomi: Osobe inficirane malim boginjama postaju osetljive na svetlost, imaju povišenu temperaturu i crvene fleke po cijelom tijelu. Kod odraslih bolest često prolazi teže nego kod djece. Budući da im je imunološki sistem oslabljen, često dolazi do komplikacija, recimo zapaljenja pluća ili encefalitisa.

Savjet: Ne postoji terapija protiv malih boginja koje su izazvali virusi. Mogu samo da se ublaže simptomi. U akutnoj fazi, koja traje otprilike nedelju dana, neophodno je ležanje u krevetu i mirovanje. Posle infekcije malim boginjama ili vakcinom i revakcinacijom protiv njih, osoba uglavnom više ne može da oboli od ove bolesti.

Veliki kašalj – Traje i po dva mjeseca

Simptomi: Tipični su napadi kašlja koji traju nedeljama. Neretko se kao posledica javljaju zapaljenje pluća i upala srednjeg uha, kao i inkontinencija (nevoljno puštanje urina) i diskus hernija, koju izaziva naprezanje kod jakog kašlja.

Savjet: Treba piti što više tečnosti. Inhaliranje morskom solju smiruje disajne puteve. Ako je kašalj naročito jak, pomažu i pumpice za astmatičare, prema preporuci ljekara.

penzioneri.me/kurir.rs

 

 

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci