Njegove riječi doprele su do miliona ljudi, umro je u 100. godini, a ovo je njegova tajna dugovječnosti

Bili Grejem, svjetski poznati i najslušaniji hrišćanski propovjednik u istoriji, savjetnik predsjednicima, preminuo je u 100. godini života u svojoj kući u Severnoj Karolini.

Grejem je umro nakon duge borbe sa rakom i posljedicama ove bolesti.

Tokom svog 100-godišnjeg života Grejem se držao nekoliko vrsta hrane.

Na njegov rođendan, uključujući i poslednji u novembru 2017, porodica mu je napravila njegovu omiljenu tortu od limuna sa šlagom.

– Obožava tu tortu, ali mora da bude prelivena šlagom – rekao je njegov sin Frenklin Grejem, vođa Evangelističkog udruženja Bili Grejem.

Propovjednik, čije su riječi preko masovnih medija doprle do miliona ljudi, voleo je još da jede konzervirane bečke kobasice i pasulj sa svinjetinom. Frenklin je rekao da je njegov otac jeo oba ta jela “hladna, iz konzerve”.

“USA tudej” podseća da je ovo Grejemova navika koja je ostala iz djetinjstva kad je kao dečak sa farme jeo konzerviranu hranu za ručak.

Grejem drži govor u junu 1972. u Dalasu, Teksas

Foto: Profimedia Grejem drži govor u junu 1972. u Dalasu, Teksas

Propovjednik je 2013. u jednom obraćanju vjernicima rekao da će možda doživeti 100. godinu. Oko 99. rođendana bio je stabilnog zdravlja, kako je izvestila njegova porodica.

– Zahvalni smo što je još s nama. Razum mu je i dalje jasan, ali je tih ovih dana. Ne vidi dobro, niti čuje, ali je njegovo zdravlje stabilno – rekao je u novembru Frenklin.

Bili Grejem se često obraćao naciji u stresnim momentima.

“Moj dom je na nebu. Ja samo prolazim kroz ovaj svijet”, rekao je jednom.

Grejem je takođe govorio da “raj ne čini život ništa manje važnim; čini ga još važnijim”, i da je naš poslednji dah na zemlji prvi na nebesima.

Iako je bio veoma harizmatična ličnost, po sopstvenim riječima, prezirao je svu pažnju uperenu ka njemu.

On je unio promjene u religiozni život stanovnika SAD, praveći od evangelizma silu koja se suprotstavila liberalnom protestantizmu i katoličanstvu.

Bio je blizak predsednicima Dvajtu Ajzenhaueru i Džordžu Bušu mlađem, a 1983. mu je uručena najveća građanska počast u SAD kad mu je Ronald Regan dodelio Predsjednički orden slobode.

Mediji posećaju da su otvaranju Biblioteke Bili Grejem u Šarlotu 2007. prisustvovali Bil Klinton, Džordž Buš stariji i Džimi Karter.

 penzioneri.me

Slične novosti

VLADA DAJE SAGLASNOST FONDU PIO: Penzije ipak dižu za 8,35 procenata
Novosti, Penzije, Treće doba
9 shares415 views

VLADA DAJE SAGLASNOST FONDU PIO: Penzije ipak dižu za 8,35 procenata

Redakcija - jun 08, 2023

Vlada će na današnjoj sjednici dati saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) da vanredno uskladi penzije i poveća ih za ukupno 8,35…

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika
Novosti, Propisi, Treće doba
3 shares387 views

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika

Redakcija - jun 07, 2023

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio je da su u domovima za stare povrijeđeni principi socijalne zaštite i da se time krše zakonom…

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba
Uncategorized
5 shares254 views

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba

Redakcija - jun 06, 2023

Na protestu protiv penzione reforme u Parizu okupilo se danas 31.000 ljudi prema podacima policijske prefekture, dok sindikati navode broj od 300.000, prenio…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci