10 stvari koje svaka žena u menopauzi treba dobro da zapamti: ovako ćete sprečiti bolest i loše raspoloženje

Menopauza može postati divan period života, bez neprijatnih simptoma i pada energije! Evo kojih 10 navika treba da usvoji svaka žena u menopauzi…

Simptomi menopauze i promene sa kojima se žena u ovom životnom dobu suočava mogu biti teške i negativno uticati na mentalno i fizičko zdravlje, piše Lovesensa.

Postoji više načina da sami kod kuće, promenom životnih navika ili alternativnim tretmanima, pomognete sebi i lakše prevaziđete teškoće u ovom periodu.

Predlažemo nekoliko tehnika koje svaka žena u menopauzi treba dobro da zapamti i preduzme:

1. Udobnost u domu

Talasi vrućine ili valunzi jedan su od najtežih simptoma menopauze, pa se zato preporučuje da u domu imate odogovarajuću temperaturu, nosite laganiju odeću, naročito tokom noći. Otvorite prozore i osvežite spavaću sobu pre spavanja, izbegavate teške pokrivače. Nosite pamučnu garderobu dok spavate kako biste regulisali problem sa noćnim znojenjem. Neka vam pored kreveta uvek bude čaša vode. Udobnost će pomoći da se umirite i lakše zaspite.

Ograničite dnevni unos kalorija na 400 do 600 kalorija kako biste sačuvali linju ili izgubili kilograme. Svakog dana vežbajte od 20 do 30 minuta. Mnoge žene tokom menopauze dobiju višak kilograma zbog hormonskog disbalansa i pojačanog apetita. Zato je važno redovno vežbati i čuvati kondiciju. Vežbanje pruža dodatnu energiju, reguliše nesanicu, poboljšava raspoloženje i čuva mentalno i fizičko zdravlje.2. Vežbajte i regulišite težinu

3. Razgovarajte o svojim problemima i unutrašnjim bitkama

Ukoliko tokom menoapuze primećujete kod sebe znakove depresije, anksioznosti, insomnije, tuge ili izolovanosti, važno je da što pre razgovarate sa psihoterapeutom i psihologom kako biste dobili stručan savet. Takođe, treba konstanstno razgovarati o svojim osećanjima i promenama. Razgovarajte sa članovima porodice, partnerom ili prijateljima. Svaki razgovor biće lek za vašu dušu.

4. Suplementi

Stručnjaci mnogim ženama u menopauzi preporučju uzimanje suplemenata, kao što su kalcijum, vitamin D i magnezijum. Ovi suplementi smanjuju rizik od osteoporoze, daju energiju i regulišu nesanicu. Pre konzumiranja suplemenata posavetujte se sa lekarom.

5. Opustite se

Svakodnevno se bavite tehnikama opuštanja i ravnomernog disanja. Preporučuje se joga, meditacija, šetnja prirodom i četvorostruko disanje.

6. Negujte kožu

Hormonske promene mogu uzrokovati razne promenie na koži žene u menopauzi. Koristite samo prirodne, testirane kozmetičke preparate. Žene najčešće u menoapuzi imaju suvu kožu, pa se preporučuju hidrantne kreme.

7. Rešite problem nesanice

Kako bi se telu vratila ravnoteža, važno je da imate redovan san. Meditacija se pokazala kao delotvorna u borbi sa nesanicom, kao i eterična ulja lanvande, mandarine, sandalovine ili matičnjaka.

8. Prestanite da pušite i izbegavajte alkohol

Konzumiranje alkohola i cigareta uticaće na to da se simptomi u menopauzi pogoršaju. Neka menopauza bude period u kojem ćete se odreći loših navika i učinićete nešto dobro za svoje zdravlje.

9. Hrana kao lek

Neka istraživanja dokazala su da određene kombinacije biljaka i namirnica mogu da regulišu simptome menopauze uzrokovane nedostatkom estrogena. Konzumirajte namirnice koje sadrže vitamin E, izoflavone i melatonin, a naročito se preporučuje laneno seme i soja. Takođe, dokazano je da biljka crni kohoš pomaže u regulisanju valunga.

10. Menopauza nije period straha i nelagodnosti

Mnoge žene već u periomenopauzi pomisle da će se sve promeniti, da više nemaju mladalačku energiju i da će sada život postati monoton, ali to je jedna velika LAŽ. Menopauza je divan period u kojem žene treba da uživaju u onome što su do sada postigle i da se raduju zbog ostvarenja novih planova. Sada tek treba da budete energični, ostvarite mnoge želje za koje do sada niste imali vremena i maksimalno udovoljite sebi. Prihvatite promene koje se događaju i prepustite se novoj životnoj avanturi.

 

penzioneri.me/Lovesensa

Slične novosti

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika
Novosti, Propisi, Treće doba
3 shares387 views

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika

Redakcija - jun 07, 2023

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio je da su u domovima za stare povrijeđeni principi socijalne zaštite i da se time krše zakonom…

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba
Uncategorized
5 shares254 views

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba

Redakcija - jun 06, 2023

Na protestu protiv penzione reforme u Parizu okupilo se danas 31.000 ljudi prema podacima policijske prefekture, dok sindikati navode broj od 300.000, prenio…

HOĆE LI BITI POVEĆANJA PENZIJA: Vlada ćuti, Fond PIO se izjašnjava u četvrtak
Novosti, Penzije
9 shares473 views

HOĆE LI BITI POVEĆANJA PENZIJA: Vlada ćuti, Fond PIO se izjašnjava u četvrtak

Redakcija - jun 06, 2023

Upravni odbor Fonda PIO u četvrtak će na sjednici donijeti odluku o redovnom usklađivanju, odnosno povećanju penzija u iznosu od 5,4 odsto, potvrđeno…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci