Novi zakon na Filipinima: Učenici ne mogu da završe školu ako ne posade bar 10 stabala

Učenici/studenti moraju da posade najmanje 10 stabala kako bi završili osnovnu, srednju školu i fakultet, predviđa novi zakon donet na Filipinima.
S više od 12 miliona učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet miliona učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500.000 diplomaca na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno sprovede, osiguraće da se godišnje posadi najmanje 175 miliona novih stabala. Tokom jedne generacije, u okviru ove inicijative, može se posaditi i do 525 milijardi stabala“, rekao je Gari Alehano, autor predloga.
Čak i uz stopu preživljavanja stabala od samo 10 odsto, to bi značilo da će mladima na raspolaganju biti još 525 miliona stabala u kojima će moći da uživaju u budućnosti“, dodao je.
Stabla će se saditi na šumskim, zaštićenim, civilnim i vojnim područjima, mangrovima, zatim u urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave. Takođe, sadiće se i oko neaktivnih i napuštenih rudnika i na svim drugim prikladnim zemljištima.
Stabla moraju biti prikladna za lokaciju, klimu i topografiju područja, a prednost će imati sadnja autohtonih vrsta drveća.
Prema zakonu, Ministarstvo obrazovanja i Komisija za visoko obrazovanje biće nadležna tela, u partnerstvu s Odeljenjem za životnu sredinu i prirodne resurse, Odeljenjem za poljoprivredu, Odeljenjem za agrarnu reformu i vladinim agencijama.
Agencije su odgovorne za osnivanje rasadnika, proizvodnju sadnica i pripremu mesta sadnje, zatim za praćenje i ocenjivanje sadnje i za tehničku podršku i savetodavne usluge. Takođe, moraju osigurati sigurnost, prevoz, protivpožarnu zaštitu i medicinsku podršku.
penzioneri.me/index.hr

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci