Oticanje nogu- ovo su uzroci i rešenja

Skidanje prstenja s ruku pred odlazak na spavanje, kupovina za broj većih cipela i sandala (posebno tokom leta), kao i tretiranje otečenih udova hladnim oblogama, samo su deo problema sa kojima se susreću svi oni koji pate od ove tegobe. Osim što je neugodno, oticanje šaka i stopala može biti znak da s organizmom nešto nije u redu. Do oticanja dolazi kada, zbog visokog krvnog pritiska, tečnost počne da iz krvnih sudova ističe u periferno tkivo. Ovo su razlozi zbog kojih se oticanje uglavnom javlja, ali i saveti kako da se izborite s ovom neugodnom pojavom.

VEŽBANJE Vežbanje povećava dotok krvi u srce, pluća i mišiće. Pored toga, vežbanjem zagrevate svoje mišiće, a kao odgovor na to vaše telo gura krv ka krvnim sudovima koji su najbliži površini vašeg tela, kako biste se oslobodili novonastale toplote.

Rešenje:

1. Uklonite sav nakit pre vežbanja

2. Širite prste, a zatim ih naglo stegnite u pesnicu više puta tokom vežbanja

3. Podignite ruke uvis nakon vežbanja

TOPLO VREME

Ako ste izloženi visokim temperaturama, vaše telo se bori kako bi se ohladilo. Pa tako gura toplu krv prema površini kože, gde se hladi znojenjem. Tokom vrućih letnjih dana, pogotovu ako je vlažnost vazduha visoka, ova tehnika hlađenja neće raditi kako treba. Umesto toga, tečnost će se nakupiti u vašim šakama ili stopalima, umesto da ispari kroz znoj.

Ljudskom organizmu potrebno je nekoliko dana da se prilagodi visokim temperaturama. Kada se to desi, otok će nestati.

Rešenje:

1. Koristite ventilator ili klimu u prostoriji gde boravite

2. Koristite ovlaživač vazduha

3. Izbegavajte usku obuću

PREVIŠE SOLI

Loša ishrana s visokim sadržajem natrijuma otežava bubrezima da otklone neželjenu tečnost. To dalje prouzrokuje da se voda nakuplja u telu. A kada se tečnost nakupi, vaše srce radi jačim intenzitetom, kako bi krv mogla normalno da cirkuliše, što povećava krvni pritisak.

rešenje:

1. Izbegavajte hranu s visokim sadržajem soli i šećera

2. Pijte dosta vode

3. Vodite se time da svako povrće u sebi već sadrži količinu soli koja je potrebna vašem organizmu

1. Izbegavajte dugo stajanje ili sedenje

2. Kompresivne čarape vam mogu pomoći, kao i hladne obloge

3. Izbegavajte ležanje na leđima

SRČANI PROBLEMI

Najčešći razlozi oticanja nogu su kardiološki, a među njima srčana slabost. Otoci su zapravo jedan od kliničkih znakova ove bolesti i javljaju se uglavnom kada je oboljenje uznapredovalo. Otoci kod kardioloških pacijenata mogu da budu znak i koronarne bolesti kod onih pacijenata koji su preležali jedan ili više infarkta i oslabljena im je pumpna funkcija leve srčane komore.

Rešenje:

1. Uzimanje diuretika koje vam je lekar preporučio

2. Redovna terapija

3. Izbegavanje napora, pogotovu leti

NEPRAVILAN RAD BUBREGA

Još jedan razlog oticanja ruku i nogu može biti i poremećaj bubrežne funkcije. Drugi način nastanka otoka, kada je o bubrezima reč, jeste gubitak belančevina preko bubrega. Pošto su one ta fizička sila koja zadržava tečnost unutar krvnog suda, kada padne njihova koncentracija, onda nema šta da zadržava tečnost unutar krvnih sudova i ona odatle curi u međućelijski prostor.

Bubrežni otoci prvo se pojavljuju na nogama, oko članaka, i na potkolenicama, a kako bolest napreduje, mogu se javiti i na licu, rukama, pa čak i trbušnoj, plućnoj ili srčanoj maramici.

Rešenje:

1. Primarno je lečenje bolesti koja je dovela do otoka

2. Redovna terapija koju je prepisao lekar

3. Kontrolisan unos soli

 

penzioneri.me/blicžena

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci