Većina ne zna šta je pauza na poslu

Od deset radnika u privatnom sektoru u Srbiji, samo troje će iskoristiti celu pauzu. Trećina ni ne zna šta je pauza na poslu, tj. ne koristi svoje zakonsko pravo na odmor u toku radnog dana.

Čak 69 odsto radnika u privatnom sektoru u Srbiji ne iskoristi celu pauzu u toku radnog dana na koju zakonski ima pravo. Još jedan, naizgled zapanjujuć podatak nedavno sprovedenog istraživanja jeste da jedna trećina zaposlenih uopšte ne koristi vreme za dnevni odmor na poslu.

Svakog radnog dana, po osnovu nekorišćenja pauze, radnici u privatnom sektoru u Srbiji poslodavcima “poklone” oko 448.000 evra. To je pokazalo istraživanje Udruženja “Pobuna“.

Ovo istraživanje je rađeno na uzorku od 4.250 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu. Sprovedeno je od 8. aprila do 15. jula 2019. godine.

Kao jedan od najčešćih razloga nekorišćenja pauze, zaposleni navode povećan obim posla. Dok je posla sve više, zaposlenih koji bi mogli da zamene kolege je sve manje. Zato mnogi smatraju da je neophodno da rade bez prestanka.

Pauza na poslu
sa stanovišta poslodavca

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da je nejasno zašto je veliki procenat radnika koji ne prave pauze. One su, kaže za “Blic Biznis”, u Srbiji zakonski zagarantovane.

Atanacković ističe da su pauze kod nas plaćene. To, kaže, nije slučaj u mnogim razvijenim zemaljama na Zapadu gde se ta stavka ugovara pojedinačno u firmi.

“Na Zapadu, koji je mnogo razvijeniji, pauze u toku radnog vremena uglavnom traju jedan sat, ali nisu plaćene kao kod nas. Tako da, recimo, Nemac koji bi pravio pauzu, da bi dnevno zaradio kao da je radio osam sati, mora da ostane duže na poslu onoliko koliko mu je trajala pauza.”

Atanacković tvrdi da se pauza u svakom poslu podstiče. Objašnjava da ni poslodavac nema “račun” da radnik ne pravi pauzu. Naime, dokazano je da se tako smanjuje produktivnost i efikasnost.

“Nigde se ne forsira konstantan rad, jer se tako efekat rada znatno smanjuje, a to ne odgovara ni radniku ni poslodavcu”, naglasio je predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Koliko traje pauza

Prema podacima istraživanja Udruženja “Pobuna”, više od 80 odsto onih koji ne koriste celu pauzu ili je ne koriste uopšte, ne znaju koliko je trajanje pauze na koju imaju pravo.

Građevinski radnici koji rade 10 sati dnevno u 95 odsto slučajeva misle da im je dozvoljena pauza 30 minuta. Zapravo, imaju pravo na minimum 45 minuta.

Isti slučaj je i sa vozačima i trgovcima, navodi se na Instagram profilu Udruženja “Pobeda” . Radnicima u proizvodnji se u nekim firmama vreme za odlazak i toalet odbija od vremena za pauzu.

Po gradovima pauzu najmanje koriste zaposleni u Nišu gde njih 75 odsto ne iskoristi celu pauzu.

Pauza u toku radnog dana je zagarantovano pravo svima koji rade minimalno od četiri do šest sati. Pauza se računa u radno vreme.

Zaposleni koji rade od četiri do šest sati dnevno imaju pravo na najmanje 15 minuta odmora u toku radnog vremena. Oni koji rade osam sati imaju pravo na najmanje pola sata. Zaposleni koji rade 10 sati, mogu da odmaraju najmanje 45 minuta u toku radnog vremena.

Ukoliko proces proizvodnje ne sme biti prekinut poslodavac je dužan da radniku obezbedi adekvatnu zamenu radi korišćenja pauze.

 

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci