Začinske biljke dobro uspevaju u kućnim uslovima

Da biste napravili sopstvenu baštu u zatvorenom prostoru, počnite sa ovim lako rastućim začinskim biljkama koje uspijevaju u malim posudama i osim redovnog zalivanja, ne zahtijevaju previše posla:

Bosiljak

Za početak, kupite pakovanje sjemena ili gotovu sadnicu. Zasadite je u kvalitetnu zemlju i postavite na južni ili zapadni prozor, jer bosiljak uspijeva na vrućini i direktnom suncu. Ipak, nemojte se previše vezivati jer ova biljka obično traje samo nekoliko nedjelja prije nego što stabljike počnu da postaju drvenaste. Tada ćete morati da posadite još sjemenki ili kupite novu biljku. Najbolji način da koristite svjež bosiljak jeste da jednostavno otcijepite listiće i dodate ih salati, zajedno sa mocarelom i paradajzom, ili zgrabite punu šaku i napravite sopstveni domaći pesto.

Nana

Nana obično podsjeća na pepermint ili metvicu, ali postoje mnoge sorte koje možete zasaditi. Međutim, kako sve one brzo rastu i šire se, najbolje je gajiti ih u loncu. Održavajte zemlju vlažnom i biljku držite na umjerenoj do jakoj svjetlosti. Nana lako raste i teško ju je uništiti, a mirisne stabljike čine je prijatnom mirisnom biljkom. Od nje možete napraviti ledeni čaj, koktele kao što je mohito, salate i deserte.

Origano

Član porodice metvice, origano je kao ukusan rođak koji možete dodati sosu od paradajza, varivima, marinadi, piletini…. Uputstvo za gajenje origana je slično kao i za nanu – ne dozvolite da se zemlja osuši i pobrinite se da biljka bude na izvoru umjerene do jake svjetlosti. Da biste je koristili, listiće jednostavno poskidajte sa stabljike. Imajte na umu da je svježi origano blaži od osušene varijante i da je najbolje dodati ga jelima na kraju kuvanja, jer na taj način najmanje gubi aromu.

Peršun

Kod peršuna možete birati između onog ravnih ili pak „kovrdžavih” listova. Prva sorta daje više ukusa, dok druga više služi za dekoraciju, ali možete ih koristiti naizmjenično. Zasadite obe vrste u dubokoj posudi sa bogatim zemljištem i usmjerite ih ka izvoru jake svjetlosti.

Vlašac

Poput peršuna, luk vlašac može da bude ukras, ali i savršena aroma u jelima sa jajima, kao i u supama i salatama. Stavite ga na prozor okrenut prema jugu i održavajte zemlju vlažnom, ali se pobrinite da posuda ima odgovarajuću drenažu. Šiljate listove šišajte makazama, a ako sječete cijelu biljku (kao što sječete travu), svakako ostavite najmanje pet centimetara visine tako da biljka može ponovo da izraste.

Korijander

Korijander ima dugo, žilavo korijenje, pa posadite ovu biljku u duboku posudu i obezbjedite dobru drenažu. Njemu prija da bude na direktnom suncu ujutru i da bude blago zaštićen od svjetlosti u toku dana. Za najbolji ukus, sačekajte da biljka poraste 15 cm.

 

penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci