Isprekidan san loše utiče na mozak i srce

Razni zvukovi, pa čak i oni prigušeni ponekad mogu dovesti do prekida spavanja. Mnogima od nas solidnih osam sati zna da bude nemoguća misija, nekima čak i šest sati neometanog sna zvuči kao fantazija.

Jedno istraživanje pokazalo je da isprekidan san ima negativan uticaj na zdravlje jednako kao i manjak sna.

“Puno znamo o uticaju spavanja na zdravlje, a sad smo saznali više informacija o uticaju isprekidanog spavanja”, izjavio je Čarls Bae, stručnjak iz klinike Klivlend.

Kako bi dobio što više saznanja o uticaju isprekidanog sna na zdravlje, Avi Sadeh, profesor na Univerzitetu za psihološke nauke u Tel Avivu, proučavao je 61 mladu osobu zahvaljujući aktigrafu, uređaju sličnom ručnom satu, koji je nadzirao njihovo spavanje.

Prve večeri ispitanici su spavali čitavu noć. Sledećeg jutra su izvršili nekoliko zadataka za procenu kognitivnih sposobnosti i anketu pomoću koje je procenjeno njihovo raspoloženje.

Druge večeri njihov san je bio prekinut zvonjavom mobilnog telefona. Jedni su nakon zvonjave morali da obave zadatke, a drugi su se vratili na spavanje, pa su sledećeg jutra obavili zadatke i rešavali anketu.

Nakon večeri isprekidanog sna učesnici su imali problem sa koncentracijom i osećali su se krajnje neraspoloženo. Avi Sadeh i kolege su došli do saznanja da su oni sa isprekidanim snom jednako loše funkcionisali kao i oni koji su spavali samo četiri sata.

“Isprekidani san utiče na koncentraciju i pamćenje. Verovatno mislite da je to očekivano, ali prethodna istraživanja nisu na ovaj način posmatrala uticaj isprekidanog sna. Osobe koje imaju isprekidan san imaju sporije vreme reakcije, probleme sa koncentracijom, sa donošenjima odluka, češće pate od depresije i više su osetljive na bol”, izjavio je Avi Sadeh.

Isprekidan san ima negativan uticaj na zdravlje, povećava krvni pritisak, a negativno utiče i na gubljenje kilograma. Osobama koje često imaju problema sa isprekidanim snom, profesor savetuje da ne uzimaju lekove na svoju ruku, već da se, zbog problema sa spavanjem, obrate lekaru.

“Ljudima spavanje mora da bude prioritet”, ističe profesor.

 

penzioneri.me/rs.n1info.com

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci