ZBOG UTVRĐENIH ZLOUPOTREBA: Savez penzionera više neće dobijati novac iz budžeta i Fonda PIO

Savez udruženja penzionera više neće dobijati novac iz budžeta i Fonda PIO kako bi ga po svojim kriterijumima dijelio ugroženim penzionerima kao socijalnu pomoć niti za stambenu izgradnju, gdje su otkrivene brojne zlooupotrebe, saznaju “Vijesti”.

Fond PIO će formirati svoju stambenu zadrugu za izgradnju stanova za penzionere podstanare i ugroženim penzionerima direktno uplaćivati novac bez posredovanja udruženja u podjeli. Uprava Fonda će u saradnji sa Vladom uskoro formalizovati ove odluke. Funkcioneri Saveza penzionera su vodili kampanju protiv sadašnjeg direktora Fonda PIO Ranka Aligrudića i pokušali da ga smjene, ali na kraju ipak nisu uspjeli.

Savez dobijao milione

 Savez penzionera godišnje iz državnog budžeta dobija najčešće oko 300 hiljada eura za pomoć ugroženim penzionerima, koja je dijeljena preko opštinskim i mjesnih udruženja, ali bi u izbornim godinama ta cifra bila i značajno veća. Za stambenu izgradnju udruženjima penzionera dijeljeno je i po dva i po miliona eura godišnje. Takođe Savez penzionera od članarina uzme godišnje oko milion eura, koje je dijelimično koristio za pomoć penzionerima. Aligrudić je ove godine obustavio isplatu oko 900 hiljada eura za stambenu izgradnju zbog otkrivenih zloupotreba.

Komisija Fonda PIO je u junu objavila dva izvještaja o kontroli o tome kako su udruženja penzionera trošila novac namijenjen pomoći penzionerima, i drugi o stambenoj izgradnji i dijeljenju stanova penzionerima podstanarima. U oba izvještaja konstatovan je veliki broj nepravilnosti, iako su izvještaji rađeni samo na osnovu dokumentacije koja je dostavljena od udruženja.

Mnoga udruženja nisu Fondu PIO dostavljala komplatne spiskove o podijeljenoj pomoći za novac dobijen iz budžeta, niti o stambenoj izgradnji i podjeli stanova, tako da nije utvrđen konačan obim nepravilnosti. Tužilaštvo je formiralo predmet i otpočelo istragu po ranijim prijavama i proširilo ga po novim navodima iz ovih izvještaja.

Bilo je primjera i da spiskovi o podijeljenoj pomoći nisu uredbi i sa pogrešnim brojevima zbog čega se konačan obim nepravilnosti nije ni mogao utvrditi, kao i da je jedna osoba podizala novac za više od 20 penzionera ali da nigdje nema njihovog potpisa da su primili novac. Takođe, dio novca kojeg je država namjenila za pomoć, potrošen je za “troškove dijeljena pomoći”, dok su neki dobijali naknade za taj posao. Ima primjera i da su udruženja ovaj novac koristila za plaćanje kazni po izgubljenim sudskim sporovima.

Velike nepravilnosti kod stambene izgradnje

Velike nepravilnosti otkrivene su kod stambene izgradnje. Raznim aneksima povećavana je cijena izgradnje ili su dodatno za neke sporne radove izvođaču davani poslovni prostori i stanovi. U izvještajima se navode i sumnje da su udruženja preko raznih kompenzacija omogućavala izvođaču da izbjegne plaćanje PDV-a. Konstatovano je i da su penzioneri podstanari prodavali veliki broj stanova a kasnije nastavili da žive na adresama koje su bile prijavljene kao podstanarske. Takođe, sudovi su više puta poništavali odluke o podjeli stanova zbog kršenja pravilnika.

Jedan od spornih primjera je izgradnja stambene zgrade za penzionere podstanare u Podgorici, na placu koji je udruženju penzionera poklonila Opština.

U martu 2012. godine je nakon javnog nadmetanja prihvaćena ponuda preduzeća “Kroling” za izgradi stambenu zgradu na pet spratova, sa sto stambenih jedinica, odnosno 70 garsonjera i 30 jednosobnih stanova. Ugovorom je predviđeno da se stanovi izgrade po sistemu “ključ u ruke” za 2,47 miliona eura.

Ključ u ruke, pa dva aneksa

Međutim, krajem te godine Udruženje potpisuje ankes ugovora kojim se predviđa izgradnja priključaka na infrastrukturu, krovne konstrukcije i TR priključaka za dodatnih 138 hiljada eura. Komisiji je sporno to što je osnovnim ugovorom predviđena gradnja po sistemu “ključ u ruke”, odnosno završetak svih potrebnih radova da bi zgrada bila useljiva i dobila upotrebnu dozvolu, zbog čega nije bila razloga za anekse i dodatne radove.

Jeftiniji radovi bez umanjenja cijene

Tehničkim pregledom izvedenih radova konstatovane su izmjene projektovanih rješenja tako što su urađena jeftinija rješenja uz saglasnost Udruženja penzionera i bez smanjenja ugovorene cijene.

Tako je umjesto projektovanog ravnog krova, izgrađena drvena krovna konstrukcija na ab ploči i ugrađen je rebrasti lim kao krovni pokrivač, umjesto ograde od aluminijskih profila sa ispunom od kaljenog stakla, izgrađena je balkonska ograda od metalnih profila, nisu urađene aluminijske roletne na balkonima, već su ugrađene eslinger roletne na balkonskim vratima, nisu izvedene zaštite (aluminijske kutije sa žaluzinama) za spoljne jedinice klima uređaja na fasadi, na ulazima u stambeni dio objekta su ukinuta jednokrilna vrata na fasadi i dvokrilna vrata – vjetrobran, nisu ugrađeni plakari u stanovima iako su projektom bili predviđeni, nisu izgrađeni stanovi koji su prilagođeni licima smanjene pokretljivosti…

”Izvršene izmjene projektovanih rješenja, iako su odobrene od strane investitora (Udruženja penzionera Podgorica), nijesu dovele do promjene ugovorene cijene izvođenja radova”, navedeno je u izvještaju.

Na kraju je izgrađeno 97 stanova od kojih je 16,22 odsto odmah prodato, dok je sedam odsto poklonjeno.

Stanovi dati pod zakup, a prenijeti na druge vlasnike

Od ukupnog broja stanova u ovoj zgradi za penzionere podstanare u Podgorici, kako je navedeno u izvještaju, 30 garsonjera je dato pod zakup penzionerima po cijeni od jednog eura po kvadratu.

”Iz same dokumentacije ne može se jasno zaključiti ko je zakupodavac, odnosno ko prima zakupninu po osnovu zaključenih ugovora o zakupu. Međutim, uvidom u list nepokretnosti proizilazi da je na garsonjerama upisano pravo svojine trećih lica. Samim tim, nije ispoštovana Odluka o dodjeli stanova penzionerima”, navedeno je u izvještaju.

Slične novosti

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura

Ana Ana - apr 22, 2024

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je da je prosječna penzija u Crnoj Gori od 2015. godine porasla za 241 euro. Od 270…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci