Ove stvari vam niko nije rekao o starenju

Starenje je prirodan proces koje sa sobom nosi različite promjene od kojih su neke široko rasprostranjene i vrlo dobro poznate, neke možda i ne očekujete.

1. VIŠE ĆETE DRIJEMATI

Popodnevne dremke nisu isključivo za mlađu djecu, već i za starije, pogotovo one koji su prešli 65. Starije osobe takođe spavaju ne tako dubokim snom, a pored toga što ranije odlaze u krevet, često se ranije i bude.  Takođe se starijim osobama preporučuje da odremnu oko sat vremena tokom dana, pogotovo popodnevnim časovima.

2. AKNE, BUBULJICE

Iako vam možda djeluje nevjerovatno, starije osobe mogu da imaju probleme sa aknama baš kao kad su bili tinejdžeri. Ovo se dešava upravo zbog hormonalnog disbalansa. Ono što možete učiniti je da redovno održavate higijenu, koristite kvalitetnije preparate za njegu lica i povedete računa o ishrani. Nemojte jesti previše slatkiša, a ukoliko osetite potrebu da pojedete čokoladu, radije se odlučite za bananu.

3. OPERACIJA KATARAKTE SAMO AKO JE NEOPHODNA

Možda ste prve naočare nabavili tek u 50. godini a još uvjek se niste navikli da ih nosite. Ipak, potrudite se da ih nosite kada vozite. Oko 60. češće ih nosite kada sedite za kompjuterom, gledate televiziju ili čitate. Ipak nemojte žuriti da operišete kataraktu ukoliko znatno ne utiče na vaš stil života i ometa vas u svakodnevnim aktivnostima.

4. NALETI VRUĆINE MOGU DA TRAJU I DO 65. GODINE

Jedna studija pokazala je da čak 42 odsto žena između 60. I 65. godine oseća nalete vrućine uzrokovane menopauzom. Uglavnom su to povremene promjene koje traju kratko, a i vrlo su blage.

5. AKO STE STARIJI, OVA ZIMA JE BILO VRLO HLADNA

Za razliku od onih povremenih naleta vrućine, stariji ljudi su zaista zimogrožljivi, poprilično stalno. Zbog toga, zima i nije njihovo omiljeno godišnje doba. Ipak proverite svoje zdravstrveno stanje, jer ponekad upravo ovi simptomi ukazuju na dijabetes ili hipertenziju.

penzioneri.me/žena.blic

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci