Ove stvari vam niko nije rekao o starenju

Starenje je prirodan proces koje sa sobom nosi različite promjene od kojih su neke široko rasprostranjene i vrlo dobro poznate, neke možda i ne očekujete.

1. VIŠE ĆETE DRIJEMATI

Popodnevne dremke nisu isključivo za mlađu djecu, već i za starije, pogotovo one koji su prešli 65. Starije osobe takođe spavaju ne tako dubokim snom, a pored toga što ranije odlaze u krevet, često se ranije i bude.  Takođe se starijim osobama preporučuje da odremnu oko sat vremena tokom dana, pogotovo popodnevnim časovima.

2. AKNE, BUBULJICE

Iako vam možda djeluje nevjerovatno, starije osobe mogu da imaju probleme sa aknama baš kao kad su bili tinejdžeri. Ovo se dešava upravo zbog hormonalnog disbalansa. Ono što možete učiniti je da redovno održavate higijenu, koristite kvalitetnije preparate za njegu lica i povedete računa o ishrani. Nemojte jesti previše slatkiša, a ukoliko osetite potrebu da pojedete čokoladu, radije se odlučite za bananu.

3. OPERACIJA KATARAKTE SAMO AKO JE NEOPHODNA

Možda ste prve naočare nabavili tek u 50. godini a još uvjek se niste navikli da ih nosite. Ipak, potrudite se da ih nosite kada vozite. Oko 60. češće ih nosite kada sedite za kompjuterom, gledate televiziju ili čitate. Ipak nemojte žuriti da operišete kataraktu ukoliko znatno ne utiče na vaš stil života i ometa vas u svakodnevnim aktivnostima.

4. NALETI VRUĆINE MOGU DA TRAJU I DO 65. GODINE

Jedna studija pokazala je da čak 42 odsto žena između 60. I 65. godine oseća nalete vrućine uzrokovane menopauzom. Uglavnom su to povremene promjene koje traju kratko, a i vrlo su blage.

5. AKO STE STARIJI, OVA ZIMA JE BILO VRLO HLADNA

Za razliku od onih povremenih naleta vrućine, stariji ljudi su zaista zimogrožljivi, poprilično stalno. Zbog toga, zima i nije njihovo omiljeno godišnje doba. Ipak proverite svoje zdravstrveno stanje, jer ponekad upravo ovi simptomi ukazuju na dijabetes ili hipertenziju.

penzioneri.me/žena.blic

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci