Dom starih u Podgorici svečano otvoren a nema licencu, i dalje bez stanara

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković, obojica u takozvanom tehničkom mandatu, 14. decembra ove godine pompezno su otvorili Dom starih u Podgorici, kapaciteta 274 korisnika, a za čiju izgradnju je potrošeno 12 miliona eura. Svečano presijecanje vrpce, sve su prilike, bilo je preče nego da resorno ministarstvo na vrijeme ovoj ustanovi da licencu za rad, jer u toj ustanovi još nije smješten nijedan korisnik iako je na listi čekanja najmanje njih 100.

Redakciji “Dana” obratilo se više građana navodeći da su predali dokumenta za smještaj u Domu, ali da im je u toj ustanovi rečeno da ne mogu biti smješteni. Tragom te informacije obratili smo se još protekle sedmice i Ministarstvu rada i socijalnog staranja od kojeg smo tražili informacije u vezi sa radom Doma za stare, ali odgovori nijesu poslati ni nakon nedjelju dana. Prema pouzdanim saznanjima “Dana”, Dom je dobio upotrebnu dozvolu, ali ne i licencu za rad sa korisnicima koju treba da im da vladin resor.
Građani trenutno mogu predati dokumenta za prijem u Dom starih u Podgorici, ali se ne zna kada će moći i da se usele, jer bez licence za rad ustanova ne smije primati korisnike. Dom trenutno ima oko 30 zaposlenih, a treba da ih ima 130 s obzirom na to da su projektovani za 274 korisnika. Zapošljavanje bi trebalo da se odrađuje u skladu sa prijemom korisnika, međutim, svi domovi starih imaju problem sa obezbjeđivanjem medicinskog kadra jer su im plate u ustanova socijalne zaštite manje nego kada rade, na primjer, u bolnicama ili domovima zdravlja. Ono što se zna jeste da će u startu jedan broj korisnika biti premješten iz Doma starih u Risnu u Podgoricu, zbog rekonstrukcije te ustanove na primorju. Prijem korisnika u podgorički Dom trebalo bi da se odvija po hronologiji podnošenja prijava, ali i prioriteta, jer će u ustanovu korisnike upućivati centri za socijalni rad, a građani će i sami moći da se prijavljuju.
Što se tiče plaćanja država će snositi troškove za ona lica koja nemaju porodicu i u stanju su socijalne potrebe, a moguće je i sklapanje ugovora, i cijena za pokretna lica biće 500 eura, za nepokretna 650, a 700 za one građane koji budu željeli da žive u apartmanu Doma starih u Podgorici.

Dokumentacija potrebna za smještaj u Domu starih Podgorica je: zahtjev za smještaj (u slobodnoj formi); saglasnost osobe da želi da bude smještena u Domu; važeća lična karta na uvid; važeća zdravstvena knjižica; novi nalaz neuropsihijatra (da nije stariji od šest mjeseci) sa naznakom da je korisnik sposoban za kolektivni život; novi nalaz interniste (da nije stariji od šest mjeseci); stara medicinska dokumentacija; izvod iz banke o primanjima korisnika ili analitička kartica Fonda PIO sa primanjima i obustavama; potvrda izabranog ljekara da osoba ne boluje od zaraznih bolesti; ukoliko korisnik dolazi direktno u Dom sa bolničkog liječenja, neophodan je negativan test na klostridiju i ukoliko se korisnik smješta neposrednim ugovoranjem, potrebna je izjava garanta ugovora da će plaćati troškove smještaja za korisnika i važeća lična karta garanta na uvid.
Većina soba dvokrevetne, imaju 12 apartmana

Dom u Podgorici je osnovan 6. oktobra 2020. godine i organizovan je kao Javna ustanova za smještaj odraslih lica sa invaliditetom i starih lica, u skladu sa zakonom i odlukom o osnivanju Javne ustanove za smještaj odraslih lica sa invaliditetom i starih lica “Podgorica”, donijetom od strane Vlade Crne Gore. U ovom objektu je predviđen boravak 274 korisnika, smještenih u 97 dvokrevetnih, 36 jednokrevetnih, pet četvorokrevetnih soba i 12 apartmana.

Objekat je bruto površine od 11.225 metara kvadratnih, dok je korisna površina objekta 9.807 kvadrata. Pored smještajnih jedinica, sadrži dnevne boravke, trpezarije, kuhinju sa pratećim sadržajima, vešeraj, prostorije za upravu, multimedijalnu salu, salu koja je određena za vjerske aktivnosti korisnika, medicinski blok i prateće tehničke prostorije. Projektom je predviđeno i 61 parking mjesto, dvije saobraćajnice, pješačke staze, plato za manifestacije različitih tipova i natkrivenog prostora za sjedenje i dio kompleksa koji je pod zelenim površinama.

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci