Povećan broj starijih pacijenata s plućnim bolestima

Pulmolog Vladimir Jovanović kaže da usljed velikog zagađenja vazduha svakodnevno na pumologiji imaju povećan broj starijih pacijenata zbog pogoršanja hroničnih opstruktivnih bolesti pluća. Upozorio je da štetne PM čestice koje ulaze i u cirkulaciju mogi dospjeti do krvnih sudova mozga i dovesti do oboljenja cijelog organizma.

“Ove čestice nose sa sobom i čestice gasova, sumopor-dioksida, ugljen-monoksida, azot-dioksida, To su iritansi koji odmah izazivaju upaljenski reakciju epitela disajnih puteva. Čim imamo zapaljenje odmah dolazi do otoka, suženja volumena disajnih puteva i takozvane bronho-opstrukcije, a zatim i do razvoja opstruktivnih plućnih bolesti. U prvom redu to su hronično-opstruktivne bolesti pluća i astme. Kada uđu u alveole, te čestice ulaze i u cirkulaciju i strujom krvi budu raznesene do svih ćelija u našem organizmu”, objasnio je on u emisiji “Dobro jutro Crna Goro.

Jovanović objašnjava da čestice krvlju mogu dospjeti i do mozga i može doći do oboljenja cijelog organizma.

“Bolest pluća zauzima treće mjesto u svijeti po morbiditetu u ljudskoj patologiji. Na prvom mjestu su kardiovaskularne bolesti, drugom onkološki pacijenti”, kazao je on.

Jovanović je kazao da svakodnevno imaju povećan broj prijema starijih pacijenata.

“To su uglavnom stariji pacijenti sa pridruženim srčanim oboljenjima, dijabetičari. Oni to teže podnose nego mlađi”, kazao je on.

Istakao je da je u svijetu već poznato da se smanjenjem PM čestica smanjuje i broj pulmoloških i kardioloških pacijenata.

“Prema podacima SZO oko milion ljudi godišnje je umiralo zbog posljedica zagađenja vazduha, sada je taj broj učetvorostručen”, kazao je Jovanović.

Kada je riječ o prečiščćivačima vazduha kazao je da je to kratkoročna pomoć.

Poručio je pacijentima da manje izlaze kada je veliko zagađenje, da ostaju u zatvorenim prostorijama, da redovno koriste terapiju.

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci