Povećan broj starijih pacijenata s plućnim bolestima

Pulmolog Vladimir Jovanović kazao je da usljed velikog zagađenja vazduha svakodnevno na pumologiji imaju povećan broj starijih pacijenata zbog pogoršanja hroničnih opstruktivnih bolesti pluća. Upozorio je da štetne PM čestice koje ulaze i u cirkulaciju mogi dospjeti do krvnih sudova mozga i dovesti do oboljenja cijelog organizma.

“Ove čestice nose sa sobom i čestice gasova, sumopor-dioksida, ugljen-monoksida, azot-dioksida, To su iritansi koji odmah izazivaju upaljenski reakciju epitela disajnih puteva. Čim imamo zapaljenje odmah dolazi do otoka, suženja volumena disajnih puteva i takozvane bronho-opstrukcije, a zatim i do razvoja opstruktivnih plućnih bolesti. U prvom redu to su hronično-opstruktivne bolesti pluća i astme. Kada uđu u alveole, te čestice ulaze i u cirkulaciju i strujom krvi budu raznesene do svih ćelija u našem organizmu”, objasnio je on u emisiji “Dobro jutro Crna Goro.

Jovanović objašnjava da čestice krvlju mogu dospjeti i do mozga i može doći do oboljenja cijelog organizma.

“Bolest pluća zauzima treće mjesto u svijeti po morbiditetu u ljudskoj patologiji. Na prvom mjestu su kardiovaskularne bolesti, drugom onkološki pacijenti”, kazao je on.

Jovanović je kazao da svakodnevno imaju povećan broj prijema starijih pacijenata.

“To su uglavnom stariji pacijenti sa pridruženim srčanim oboljenjima, dijabetičari. Oni to teže podnose nego mlađi”, kazao je on.

Istakao je da je u svijetu već poznato da se smanjenjem PM čestica smanjuje i broj pulmoloških i kardioloških pacijenata.

“Prema podacima SZO oko milion ljudi godišnje je umiralo zbog posljedica zagađenja vazduha, sada je taj broj učetvorostručen”, kazao je Jovanović.

Kada je riječ o prečiščćivačima vazduha kazao je da je to kratkoročna pomoć.

Poručio je pacijentima da manje izlaze kada je veliko zagađenje, da ostaju u zatvorenim prostorijama, da redovno koriste terapiju.

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci