Penzioneri nezadovoljni – penzije im povećavaju šest eura

Januarske penzije koje će biti isplaćene oko 20. februara biće povećane 2,5 odsto, što znači da će penzioneri sa najnižim primanjima dobiti uvećanje od šest eura. Riječ je o redovnom usklađivanju koje prati stopu inflacije. Najavljenim povećanjem penzioneri nijesu zadovoljni i ostaju pri zahtjevu da minimalna penzija u Crnoj Gori bude 350 eura.

Predstavnik penzionera Milo Đurović ističe za Gradsku televiziju da minimalna penzija ne smije biti niža od 350 eura.

“Ovo povećanje niukom slučaju ne može da bude odobreno niti sa bilo koje strane prihvaljivo ili prihvaćeno. Minimalna penzija ne može biti niža od 350 eura”, ističe Đurović.

Penzionere, kao najugroženiju populaciju građana u Crnoj Gori, ove godine očekuju tri usklađivanja. Pored ovog januarskog naredno usklađivanje penzija je u maju, a treće u septembru.

“Smijem se usuditi i reći da više od dvije trećine penzionera ima probleme i da se nalaze u dosta nepovoljom socijalnom položaju”, kaže Đurović.

U drugoj polovini januara najavljeno je da će 8,5 miliona eura biti izdvojeno kao pomoć penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđivanja, koji su najviše pogođeni inflacijom energenata.

Ova sredstva predstavljaju dio novca od ukupno 30 miliona eura koji je Crna Gora dobila bespovratno u okviru paketa energetske podrške Evropske unije. Ova pomoć namijenjena je penzionerima sa najnižim primanjima, a pomoć će dobiti i korisnici materijalnog obezbjeđenja.

Slične novosti

U Francuskoj od 1. marta dozvoljen boravak kućnih ljubimaca u staračkim domovima
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
3 shares251 views

U Francuskoj od 1. marta dozvoljen boravak kućnih ljubimaca u staračkim domovima

Redakcija - mar 03, 2024

Boravak kućnih ljubimaca kao što su psi, mačke, ribice i male ptice, od 1. marta je dozvoljen u staračkim domovima u Francuskoj, ali…

Švajcarci na referendumu odlučuju o 13. penziji, ali i podizanju starosne granice za njeno dobijanje
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares398 views

Švajcarci na referendumu odlučuju o 13. penziji, ali i podizanju starosne granice za njeno dobijanje

Redakcija - mar 03, 2024

Švajcarci će danas glasati o dvije inicijative kojima se želi promijeniti život penzionera na dijametralno suprotne načine. Jednom se inicijativom žele povećati penzije,…

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci