Đavolja varoš: Okamenjeni grešni svatovi ili posljedjica erozije

Čudno izvajane a, još čudnije, poređane zemljane figure, divljina erozivne čelenke, voda čudnog ukusa i mirisa, tajanstvenost koju stvaraju zvučni efekti dok duva vjetar – uticali su na maštu okolnog stanovništva da mjesto nadomak Kuršumlije u Srbiji nazovu Đavolja varoš. A sve, ove, čudne prirodne pojave objašnjava legendama koje je vjekovima izmišljao.

Prva legenda

Nekad, davno, ovdje su živjeli skromni, mirni, svojoj vjeri privrženi stanovnici. To je smetalo đavolu pa im je on spremio „đavolju vodu“ da zaborave na rodbinske odnose. Pošto su pili tu vodu, omamljeni mještani riješe da vjenčaju brata i sestru! Ðavolji plan je pokušala da spriječi vila koja, prema legendi, i dan-danas drži pod svojom zaštitom ovaj kraj. Vila nije uspjela da urazumi svatove – i oni pođoše s mladencima ka crkvi, na vjenčanje. Ona se, onda, poče moliti Bogu da na neki način spriječi rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vjetar i – okameni sve svatove s grešnim mladencima.

Druga legenda

Zemljane figure predstavljaju okamenjene đavole koje su neki ljudi dugo nosili na svojim leđima, donoseći im zlo i nevolje, a njih su se otarasili prenoćivši jednu noć pored crkvišta Svete Petke, koje se nalazi u neposrednoj blizini ovih čudnih zemljanih figura.

Nauka

Nauka ne nudi tako maštovito objašnjenje već kaže da je Đavolja varoš posljedica je erozije zemljišta koje je ovde veoma rastresito, ali čvrsto. Uništavajući šume, čovjek je otvorio put razornom dejstvu vode. Vjetar, kiša i sunce učinili su ostalo, mada se i naučnici slažu da je oblik nekih kupa, kao i činjenica da vrh od 20-30 cm drži težinu od po nekoliko stotina kilograma “čudesno”.

Lokalitet Đavolja varoš pripada selu čudnog imena Đake, koja potiče od albanske reči “gjak” – krv, a nalazi se između 660 i 700 metara nadmorske visine. Ovo neobično i mistično mjesto, čiji naziv uliva dozu jeze i strave, podijeljeno na dvije jaruge podjednako zloslutnih imena – Đavolju i Paklenu.

U neposrednoj blizini su i Žito vrele i Đavolja vodaizvori velike kiselosti i u narodu poznatih čudotvornih svojstva. Do samih kula dolazi se pješačkom stazom, a oko njih postoje uređeni vidikovci sa kojih se pruža predivan pogled na okolinu.

Đavolja varoš sastoji se iz dva, u svijetu rijetka, prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru djeluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Zbog svoje jedinstvenosti, jer iako slični fenomeni postoje u svijetu nigdje nisu ovako visoki i nema ih u ovolikom broju, Đavolja varoš je bila u najužem krugu da uđe među novih sedam svjetskih čuda prirode. Iako nije izabrana, posljednjih godina privlači veliki broj turista željnih avanture i originalnog doživljaja.

 

penzioneri.me/serbia.com

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci