8 načina kako spriječiti i liječiti zatvor

Zatvor ili opstipacija jeste neprijatno, ali veoma rasprostranjeno stanje. Unos vlakana je važan, ali mogu pomoći i neke druge, jednostavne stvari.

Zatvor ili opstipacija označava potpun izostanak pražnjenja crijeva, dok je konstipacija stanje nepotpunog pražnjenja creva. Ovaj tekst se odnosi na oba stanja čiji se nazivi ionako najčešće miješaju.

Kada je u pitanju zatvor, ima dobrih i loših vijesti.

Loša vijest: sasvim je uobičajen, procenjuje se da utiče na 20% stanovništva. “Nakon gorušice, zatvor je jedan od najčešćih simptoma na koji se pacijenti žale“, kaže dr Lin Čang, direktorka Klinike za digestivno zdravlje i ishranu na Univerzitetu u Los Anđelesu.
Dobra vijest: gutanje činija žitarica bogatih vlaknima nije jedini način da se rešimo zatvora. Portal Prevention nabraja osam drugih načina za pokretanje sadržaja crijeva.

1. Popijte kaficu

Jutarnja kafa ne samo što budi um, već može oraspoložiti i crijeva. “Kofein je stimulans, što znači da može da stimuliše mišićnu aktivnost vašeg debelog crijeva”, kaže dr Čeng.
Jedno istraživanje objavljeno u evropskom Journal of Gastroeterology & Hepatology otkrilo je da je kafa za 60% jača od vode kada je u pitanju pokretanje sadržaja kroz debelo crijevo. Nije sprovedeno istraživanje koje bi preciziralo kolika je optimalna količina kafe za proizvodnju stolice, ali Čeng kaže da bi jedna šolja trebalo da bude dovoljna.

2. Za užinu – jogurt

Osećaj zatvora? Pijte jogurt. Jogurt sadrži probiotike koji postoje i u našem organizmu i održavaju naš stomak zdravim.
U pregledu istraživanja koji je objavljen u izdanju za 2014. godinu američkog Journal of Clinical Nutrition naglašava se da probiotici za 1,3 puta više pokreću crijeva u toku sedmice i smanjuju “vrijeme prolaska kroz stomak” (vrijeme koje je potrebno stolici da prođe) za 12,4 sata.
Pored toga, “probiotici mogu da povećaju količinu vode u stolici, što je čini mekšom”, kaže dr Vilijam Vajthed sa Univerziteta u Severnoj Karolini.
Savjet: Potražite jogurt koji sadrži probiotik Bifidobacterium lactis, za koji je dokazano da je posebno koristan za pokretanje crevnog sadržaja.

3. Samomasaža

Nije baš spa tretman, ali masaža perineuma – masaža koja podrazumeva pritiskanje perineuma tj. međice između anusa i genitalija, može da pomogne u pokretanju crijeva.
Istraživanje Zdravstvenog centra Ist-Vest Univerziteta u Los Anđelesu iz 2014. godine pokazalo je da je ova tehnika bila uspješna kod 72% učesnika.
Ako vam je to neprijatno, možete probati sa masažom stomaka, koja je još jedna dobra, mada manje efikasna, metoda. U istraživanju međunarodnog Journal of Nursing Studies iz 2009. godine posmatrane su dve grupe ispitanika kojima su propisani laksativi za konstipaciju. Jedna od te dve grupe dobila je i masažu stomaka. Grupa koja je uz laksative dobila i masažu, imala je bolji rad creva od kontrolne.

4. Uzimajte više magnezijuma

Magnezijum, mineral koji se nalazi u tijelu i ima ulogu u funkcionisanju mišića, pomaže stolici da se kreće kroz crijeva, te njegov nedostatak može dovesti do opstipacije.
U istraživanju koje je 2007. godine objavljeno u evropskom Journal of Clinical Nutrition utvrđeno je da nizak unos magnezijuma ima čak veći uticaj na opstipaciju nego nizak unos vlakana, i da žene koje ne uzimaju magnezijum u dovoljnim količinama imaju veće šanse da dobiju zatvor.
Mada se magnezijum nalazi u svemu, od spanaća do avokada i banana*, “vjerovatno ne dobijate dovoljnu količinu magnezijuma iz hrane da biste postigli efekat laksativa”, kaže Čeng. Probajte sa dodacima ishrani ili sa vodama koje su bogate magnezijumom. (*Sa bananama budite oprezni, jer veća količina “zatvara”.

5. Bacite se na vežbanje

Da li vježbe sprečavaju zatvor, pitanje je za raspravu pošto ne postoje čvrsti dokazi za to. Međutim, ljekari kažu da je pokretanje tijela korisno za zdravlje crijeva.
“Neki podaci ukazuju na to da je manja verovatnoća da ćete imati zatvor ukoliko ste stalno u pokretu nego ako se ne krećete”, kaže dr Čeng. “A ima i dovoljno anegdota o tome da vježbanje pomaže pacijentima.”
Iako doktori ne mogu da kažu koliko i koja vrsta vježbanja je najbolja, slažu se da je najbolje da se redovno krećemo. “Veoma mali broj ljudi koji redovno vježba ima zatvor.”
Ako ste ikada imali mačku, verovatno nije potrebno ubeđivati vas u efikasnost ovog pristupa – mačke imaju običaj da se rastrče pre nego što obave veliku nuždu.

6. Iskapite čašu vode

Suprotno uvreženom mišljenju, voda bi mogla biti čak jači lijek za konstipaciju od vlakana. U istraživanju američkog Journal of Gastroenterology iz 2013. godine zaključeno je da je slab unos vode bolji predikator zatvora od unosa vlakana.
“Poznato je da je adekvatna količina vode u ishrani važan faktor u sprečavanju zatvora, ali sam ipak iznenađen tako značajnim uticajem koji, prema prikupljenim podacima, ima voda”, kaže Vajthed.
Svi su čuli za pravilo osam čaša vode dnevno, ali Vajthed kaže da je to prilično. “Uopšteno, kažemo ljudima da povećaju unos vode koju piju do tačke koju mogu lako da izdrže.”

7. Laksativi

Laksativi koji se prodaju bez recepta mogu da pojačaju snabdevanje organizma vlaknima (što povećava količinu vode u stolici, čineći da ona lakše sklizne kroz debelo crijevo), da učine stolicu skliskom (onda nema potrebe za naprezanjem) i da stimulišu sluzokožu creva (koja izaziva potrebu za odlaskom u toalet).
Ipak, ljekari savetuju da se laksativi oprezno koriste. “Neki laksativi dovode do grčenja, što je neprijatno”, kaže Vajthed.

8. Šljiva naša nasušna

Šljive i sok od šljiva sadrže sorbitol, šećerni alkohol koji privlači vodu u tankom crijevu te čini pražnjenje lakšim.
U istraživanju Alimentary Pharmacology and Therapeutics iz 2011. godine utvrđeno je da su učesnici koji su jeli 50 grama suvih šljiva dnevno tokom tri nedelje imali više nedeljnih pražnjenja u odnosu na one koji su samo podigli unos vlakana.
“Svojim pacijentima govorim da jedu pet suvih šljiva dnevno“, kaže dr Lin Čeng. “Imaćete dosta gasa, ali ćete se osloboditi zatvora.”

 

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci