EU: 3D štampanje hrane za stare?

Naučnici u Velikoj Britaniji razvijaju specijalni hranljivi gel kojom bi hrana mogla da se proizvodi u 3D štampačima i koju bi stari mogli da jedu bez žvakanja.

Tehnologijom bi trebalo uobičajenu hranu kao što je piletina, šargarepa i voće pretvoriti u tečnu formu kako bi mogla da se jede bez teškoća, a zatim, uz pomoć učvršćivača, ovoj tečnosti u 3D štampačima dati oblik i izgled koji ta hrana obično ima.

Istraživanje sponzoriše Evropska unija, s obzirom da je problem žvakanja kod starih jedan od glavnih uzročnika zbog kojih stari počnu da odbijaju hranu i dolazi do neuhranjenosti a zatim i drugih problema.

Na primjer, šargarepa se skuva, samelje, a zatim meša sa supstancom za učvršćivanje u 3D “štampaču” gde se kaša dobija oblik kolutova seckane šargarepe. Dobija se isti oblik i ukus, ali sa mekanijom teksturom. Hrana se lako rastapa u ustima i bezbedna je za stare koji imaju problem sa žvakanjem i gutanjem.

Njemačka kompanija Biozoon sarađuje u ovom projektu, a već radi nešto slično, samo što hranu pretvorenu u kašu sipa u silikonske modle radi pravljenja oblika. Ovakva hrana već se koristi u preko 1.000 domova za stare u Njemačkoj, a vođe projekta tvrde da su efekti pozitivni.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci