Pušila je, pila, jela masno i slatkiše i živjela 122 godine: Radila je sve je suprotno od onoga što su joj govorili lekari

Tajnu svoje dugovječnosti, kako je nekada govorila, dugovala je tome što je radila sve suprotno od onoga što su joj pričali ljekari.

Žan Kalmen iz Francuske  imala je 122 godine i pet meseci kada je umrla u avgustu 1997. godine. Tada je dobila zvaničnu titulu najstarije osobe koja je ikad živjela.

Tajnu svoje dugovječnosti, kako je nekada govorila, dugovala je tome što je radila sve suprotno od onoga što su joj pričali ljekari.

Žan je pušila, pila alkohol, najviše crveno vino, jela slatkiše i crveno meso. Za doručak je uvijek pila po šoljicu – dve kafe.

Kada je napunila 111 godina postala je najstarija osoba u Francuskoj, a sa 113, najstarija na svijetu.Sa 114 godina je postala najstarija osoba koja se pojavila na filmu, zahvaljujući maloj ulozi u filmu “Vinsent i ja” iz 1990. godine.

Kada je napunila 116 godina postala je prva osoba ikada za koju je zabeleženo da je doživela te godine, a sa 120 godina objavila je i muzički album nazvan “Ljubavnica vremena”.

Sa 122 godine dobila je zvaničnu titulu najstarije osobe koja je ikada živjela.

Često je jela govedinu, obroci su joj bili začinjeni i jaki, a nakon ručka znala je za zapali cigaretu i popije čašu nekog alkohola.

Kada je napunila 85 počela je da ustaje u 6.45 i svako jutro je izgovarala molitvu. Dok je sjedela u fotelji, radila je vježbe, a nakon toga se tuširala i mazala maslinovim uljem.

Žan se 1896. udala za Fernanda Kalmena, sa kojim je bila u braku sve do njegove smrti 1942. godine. Imali su jedno dijete. Do svoje 109. godine Žan je živela sama u kući, a nakon toga se preselila u starački dom.

Umrla je u avgustu 1997. godine skoro potpuno slijepa, ali s obzirom na godine koje je doživela, bila je relativno zdrava.

penzioneri.me/telegraf.rs

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci