Dom za stare u Nikšiću dobio prve stanare

Dom za stare u Nikšiću dobio je prve korisnike, a svečano otvaranje ustanove, u čiju gradnju i opremanje je uloženo 4,7 miliona eura, planirano je sredinom marta.

Iako se odužilo otvaranje Doma, čekanje se isplatilo, kaže osamdesetjednogodišnja Nikšićanka Jelena Jela Kovačević. Za smještaj u Domu odlučila se, kako kaže, kako bi ostatak života provela lagodnije. Za početak sve joj se dopada i zadovoljna je uslovima.

– Oduševljena sam i sa prijemom i sa svim. Samo mogu da kažem sve najbolje. Zadovoljna sam. Sigurna sam da će to i dalje da bude tako – kaže Jela.

A da će život u Domu ispuniti očekivanja korisnika, uvjeravaju u upravi. Direktorica Doma Anđela Lalatović kaže da je sve spremno i da prijem teče utvrđenom dinamikom.

– Naša ustanova je dobila licencu za pružanje usluge smještaja. Danas će biti smješteno deset korisnika, a onda ćemo ustaljenom dinamikom svakodnevno smještati korisnike koji su na listi čekanja, a ima ih 157 – kazala je Lalatović.

Smještajni kapacitet Doma, nekadašnje kasarne pod Trebjesom je 208 jedinica, od čega je 104 namjenjeno za raseljene i interno raseljene osobe, a drugi dio za crnogorske građane.

– Od sjutra kreće prijem i raseljenih i interno raseljenih lica. Trenutno imamo trideset zainteresovanih iz te kategorije i trudićemo se da ih u narednim danima sve smjestimo, do zvaničnog otvaranja Doma – naglasila je Lalatović.

Rad Doma za stare, investicije vrjedne više od 4,7 miliona eura, značajan je i za grad pod Trebjesom, kazali su i predsjednici Opštine i Skupštine Opštine Nikšić Marko Kovačević i Nemanja Vuković, koji su prvim korisnicima poželjeli dobrodošlicu.

– Mogu da kažem da smo i mi i menadžement samog Doma za stare odgovorili uspješno svim zadacima i priveli ovaj veliki posao kraju. Naravno, sve će se to obilježiti i na jedan lijep način, kada bude svečano otvaranje. Mi ćemo se, kao lokalna samouprava, truditi da Dom za stare ima najbolje moguće uslove, ali da i mi ponudimo tim ljudima, koji ovdje borave, neke dodatne sadržaje kao Opština – naglasio je Kovačević.

Pored smještaja, korisnicima je na raspolaganju niz usluga, kao što su radno okupacione terapije, primarna zdravstvena zaštita, usluge frizera, šnajdera… Cijena smještaja iznosi od 400 do 550 eura.

– Svaka stara osoba ne može da se uklopi, ma kakva porodica da je. Mladi hoće ovo, ono. Smatram da je Dom stvarno jedina stvar najpotrebnija – poručila je Jela.

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci