Dom za stare u Nikšiću dobio prve stanare

Dom za stare u Nikšiću dobio je prve korisnike, a svečano otvaranje ustanove, u čiju gradnju i opremanje je uloženo 4,7 miliona eura, planirano je sredinom marta.

Iako se odužilo otvaranje Doma, čekanje se isplatilo, kaže osamdesetjednogodišnja Nikšićanka Jelena Jela Kovačević. Za smještaj u Domu odlučila se, kako kaže, kako bi ostatak života provela lagodnije. Za početak sve joj se dopada i zadovoljna je uslovima.

– Oduševljena sam i sa prijemom i sa svim. Samo mogu da kažem sve najbolje. Zadovoljna sam. Sigurna sam da će to i dalje da bude tako – kaže Jela.

A da će život u Domu ispuniti očekivanja korisnika, uvjeravaju u upravi. Direktorica Doma Anđela Lalatović kaže da je sve spremno i da prijem teče utvrđenom dinamikom.

– Naša ustanova je dobila licencu za pružanje usluge smještaja. Danas će biti smješteno deset korisnika, a onda ćemo ustaljenom dinamikom svakodnevno smještati korisnike koji su na listi čekanja, a ima ih 157 – kazala je Lalatović.

Smještajni kapacitet Doma, nekadašnje kasarne pod Trebjesom je 208 jedinica, od čega je 104 namjenjeno za raseljene i interno raseljene osobe, a drugi dio za crnogorske građane.

– Od sjutra kreće prijem i raseljenih i interno raseljenih lica. Trenutno imamo trideset zainteresovanih iz te kategorije i trudićemo se da ih u narednim danima sve smjestimo, do zvaničnog otvaranja Doma – naglasila je Lalatović.

Rad Doma za stare, investicije vrjedne više od 4,7 miliona eura, značajan je i za grad pod Trebjesom, kazali su i predsjednici Opštine i Skupštine Opštine Nikšić Marko Kovačević i Nemanja Vuković, koji su prvim korisnicima poželjeli dobrodošlicu.

– Mogu da kažem da smo i mi i menadžement samog Doma za stare odgovorili uspješno svim zadacima i priveli ovaj veliki posao kraju. Naravno, sve će se to obilježiti i na jedan lijep način, kada bude svečano otvaranje. Mi ćemo se, kao lokalna samouprava, truditi da Dom za stare ima najbolje moguće uslove, ali da i mi ponudimo tim ljudima, koji ovdje borave, neke dodatne sadržaje kao Opština – naglasio je Kovačević.

Pored smještaja, korisnicima je na raspolaganju niz usluga, kao što su radno okupacione terapije, primarna zdravstvena zaštita, usluge frizera, šnajdera… Cijena smještaja iznosi od 400 do 550 eura.

– Svaka stara osoba ne može da se uklopi, ma kakva porodica da je. Mladi hoće ovo, ono. Smatram da je Dom stvarno jedina stvar najpotrebnija – poručila je Jela.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci