VLADA DAJE SAGLASNOST FONDU PIO: Penzije ipak dižu za 8,35 procenata

Vlada će na današnjoj sjednici dati saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) da vanredno uskladi penzije i poveća ih za ukupno 8,35 odsto, potvrdilo je “Danu” više izvora bliskih izvršnoj vlasti. Povećanje se odnosi na majske penzije, koje će se isplaćivati u drugoj polovini juna.

S obzirom na to da prosječna penzija iznosi preko 370 eura, penzije će u prosjeku biti povećane za oko 30 eura od ovog mjeseca.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić potvrdio je “Danu” da su na tri adrese poslali zahtjev za vanredno usklađivanje, te da očekuje da će Vlada na današnjoj sjednici usvojiti predlog Fonda PIO i dati saglasnost na povećanje penzija od dodatnih 2,95 odsto. Kazao je da je po zakonu obračunato povećanje od 5,4 odsto, a da će kad Vlada da saglasnost, povećanje iznositi dodatnih 2,95 odsto, odnosno 8,35 procenata.

“Povećanje penzija nema veze sa datumom izbora, jer će svakako biti oko 20. juna. Prije ovog majskog usklađivanja, nismo mogli da odradimo vanredno, dok se nismo uvjerili o podacima Monstata za prošlu godinu. Radi se o neskladu, odnosno četvoromjesečnom usklađivanju penzija po zakonu, 1. januar, 1. maj i 1. septembar, a uporedni period je kvartal, koji je tri mjeseca. I onda je nesklad, usklađujemo svaka četiri mjeseca a uzimamo kao uporedni period kvartal. Onda se desio nesklad. Mi smo poštovali strogo zakon, ali smo primijetili i ukazivali MRSS-u da treba da se izvrši ispravka, da Skupština mora da koriguje izmjene zakona u ovom dijelu. Mi smo dobili podatke i vidjeli da se u uklađivanju napravio nepotpuni obuhvat, nije potpuni obuhvat usklađivanja za prošlu godinu i to je povod za inicijativu za vanredno usklađivanje ” pojasnio je Aligrudić.

Istakao je da bi za povećanje penzija od dodatnih 2,95 odsto trebalo oko devet miliona eura.

Pojasnio je da će danas biti sjednica Upravnog odbora Fonda PIO na kojoj će se usvojiti odluke o povećanju penzija, te da će on upoznati članove UO da bi Vlada trebalo da donese zaključak kojim će dati saglasnost na vanredno usklađivanje.

Novac za vanredno usklađivanje nije predviđen budžetom Fonda PIO, ali ga sada imaju za isplatu uvećanih penzija. Međutim, potrebno je da Vlada naknadno u rebalans uvede sredstva od devet miliona koja će biti isplaćena Fondu PIO. To u predlogu, koji je nedavno usvojen i poslat Skupštini nije urađeno, pa bi to trebalo naknadno uraditi.

Predlog rebalansa se svakako neće razmatrati sada, već nakon parlamentarnih izbora.

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci