IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti koliko toliko sigurnije staračke dane i život bez straha od siromaštva i nemaštine, navode iz Pokreta penzionera Crne Gore.

Kako se ističe u saopštenju sa sjednice Pokreta penzionera ocijenjeno je da najavljeno povećanje najnižih penzija predstavlja neophodan korak na zaštiti i zaustavljanju pada životnog standarda materijalno najugroženijih penzionera, ali nije dovoljna.

“Mjera koja će početi da se primjenjuje početkom naredne godine je socijalno opravdana i humana i zato ima punu podršku Pokreta, uz napomenu da ovom odlukom, ipak, još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti koliko toliko sigurnije staračke dane i život bez straha od siromaštva i nemaštine”, ističu iz Pokreta penzionera.

“Činjenica da se troškovi života u dužem vremenskom periodu neprestano povećavaju usljed rasta inflacije i kreću dinamikom koju penzije ne mogu da prate, i iza koje znatno zaostaju, govori da je platežna moć svih penzionera u stalnom opadanju, odnosno radi se o pogoršanju njihovog životnog standarda. Naravno, svi penzioneri ne podnose jednako takva stanja, ali to ne dovodi u pitanje prethodno izrečenu ocjenu”, navodi se u saopštenju.

Kako poručuju iz Pokreta, ako se uporedi porast prosjeka plata i penzija u posljednje dvije godine, na osnovu statističkih podataka, vidjeće se da i po ovom osnovu penzije sporije rastu.

“Kroz tu prizmu gledano realna su očekivanja penzionera da se opravdano očekuju mjere kojima će se dugoročno rješavati pitanja njihovog materijalnog položaja i to u istoj srazmjeri sa kretanjima plata uposlenih,  Prosječna penzija prema prosjecnoj zaradi, po najnovijim podacima iznosi samo oko 53 odsto, a do nedavno ovaj odnos je za penzionere bio još nepovoljniji, ističu pemzioneri.

Sve navedeno govori u prilog opravdanosti najavljenog povećanja najnižih penzija na iznos od 450 eura, ali isto tako opravdano se postavlja i pitanje prava na bolji život kroz poboljšane standarda i ostalih penzionera. Još preciznije: Pitamo se zašto su ostali penzioneri izuzeti iz ove mjere – navode iz Pokreta penzionera.

Oni navode da je objašnjenje da je samo do najnižih penzija došlo zbog zbog razdvajanja zarađenog i socijalnog dijela penzije za mnoge penzije nije niti prihvatljivo.

“Da je učinjena nepravda smatraju i penzioneri čije penzije su obuhvaćene najavljenim povećanjem. I ne samo da nije “utješno” još jedno tumačenje od strane predstavnika vlasti da se penzije od 450 eura neće usklađivati na osnovu parametara kretanja troškova života, već je takvo obećanje besmisleno i neprihvatljivo. Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, u trenutku obračuna penzija, na usklađivanje imaju jednaka prava svi penzioneri bez obzira na njihov iznos penzija. Ako će oni sada biti izuzeti od prava na usklađivanje zašto to nije rađeno i prilikom ranijih povećanja minimalnih penzija. Da se radilo promišljeno i studiozno i da se nije “prelomilo preko koljena” ne bi se dogodilo ono što sada dovodi do nepravde. Bilo je neophodno razmotriti neki od modela poput linearnog, i uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalim penzioneraima. Ovako ostao je utisak da nijesmo jednaki i da su nam potrebe različite”, navodi se u saopštenju Odbora Pokreta penzionera Crne Gore koji je potpisao Svetozar Čabarkapa.

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci