Stariji posmatrači ptica manje pouzdani od mlađih

Istraživanja obavljena u Kanadi otkrivaju da stariji posmatrači ptica prosečno teže prepoznaju vrste ptica nego oni mlađi od 40 godina…

Svaki četvrti posmatrač ptica u Sjedinjenim Američkim Državama stariji je od 50 godina. Mnogi među njima su najiskusniji u ovom poslu i hobiju, i predstavljaju dragocjene volontere za zvanična vladina praćenja populacija ptica u toj zemlji.

Ipak, neka istraživanja obavljena u Kanadi otkrivaju da stariji posmatrači ptica prosečno teže prepoznaju vrste ptica nego oni mlađi od 40 godina.

Jednostavno, riječ je uticaju procesa starenja na čula koja polako već počinju da slabe, nezavisno od opšteg zdravstvenog stanja. Tu su i drugi uticaji kao što je umor, opadanje pažnje, češći zdravstveni problemi, itd.

Pored toga slabi i sluh koji je u ovom poslu važan za razlikovanje pojanja ptica pjevačica. U istraživanju objavljenom u junu u časopisu Ecology and Evolution zapravo nisu korišćeni testovi volontera, već su pregledani izvještaji o posmatranju ptica prema starosnom dobu posmatrača.

Kako je većina područja bila praćena od strane više posmatrača, mogle su se jasno uočiti razlike u konačnim izveštajima.

Međutim, neki stručnjaci se ne slažu sa tim da je riječ o većem problemu. Oni dodaju da su očekivali daleko veća neslaganja u izveštajima od dokazanih, i da ni veći broj izveštaja starijih posmatrača ne može da umanji preciznost konačne slike ptičjeg sveta, piše Nacionalna geografija.

Slične novosti

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Zaraženi kovidom u Domu starih u Podgorici stabilno i dobro
Novosti, Treće doba, Zdravlje
3 shares294 views

Zaraženi kovidom u Domu starih u Podgorici stabilno i dobro

Redakcija - mar 09, 2023

Direktorica Doma starih u Podgorici Jelena Šofranac kazala je u emisiji “Mreža” na TVCG da je u osmoro pacijenata zaraženo korona virusom, ali…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci