Stariji posmatrači ptica manje pouzdani od mlađih

Istraživanja obavljena u Kanadi otkrivaju da stariji posmatrači ptica prosečno teže prepoznaju vrste ptica nego oni mlađi od 40 godina…

Svaki četvrti posmatrač ptica u Sjedinjenim Američkim Državama stariji je od 50 godina. Mnogi među njima su najiskusniji u ovom poslu i hobiju, i predstavljaju dragocjene volontere za zvanična vladina praćenja populacija ptica u toj zemlji.

Ipak, neka istraživanja obavljena u Kanadi otkrivaju da stariji posmatrači ptica prosečno teže prepoznaju vrste ptica nego oni mlađi od 40 godina.

Jednostavno, riječ je uticaju procesa starenja na čula koja polako već počinju da slabe, nezavisno od opšteg zdravstvenog stanja. Tu su i drugi uticaji kao što je umor, opadanje pažnje, češći zdravstveni problemi, itd.

Pored toga slabi i sluh koji je u ovom poslu važan za razlikovanje pojanja ptica pjevačica. U istraživanju objavljenom u junu u časopisu Ecology and Evolution zapravo nisu korišćeni testovi volontera, već su pregledani izvještaji o posmatranju ptica prema starosnom dobu posmatrača.

Kako je većina područja bila praćena od strane više posmatrača, mogle su se jasno uočiti razlike u konačnim izveštajima.

Međutim, neki stručnjaci se ne slažu sa tim da je riječ o većem problemu. Oni dodaju da su očekivali daleko veća neslaganja u izveštajima od dokazanih, i da ni veći broj izveštaja starijih posmatrača ne može da umanji preciznost konačne slike ptičjeg sveta, piše Nacionalna geografija.

Slične novosti

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Ana Ana - apr 15, 2024

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su…

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani
ljudi, Novosti, Penzije
shares272 views

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani

Ana Ana - apr 15, 2024

Kako povećati broj nedostajućih sudija, pitanje je koje se iz godine u godinu ponavlja. Sudski savjet jedan je od glavnih igrača u procesu…

PENZIONERI ZA VOLANOM: Da li ih treba redovno testirati?
ljudi, Novosti, Propisi
shares467 views

PENZIONERI ZA VOLANOM: Da li ih treba redovno testirati?

Ana Ana - apr 15, 2024

Peter Meking nije imao nijednu saobraćajnu nesreću u posljednjih pedeset godina. I želi da tako ostane. Ovaj sedamdesetogodišnjak dobrovoljno se prijavio za provjeru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci